spot_img

Ediția 2015 a Festivalului de teatru independent UNDERCLOUD, dedicată Republicii Moldova

În perioada 22 – 31 august 2015, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, va avea loc ediţia 2015 a Festivalului de teatru independent UNDERCLOUD. Această ediție este dedicată Republicii Moldova, reprezentată de laboratorul teatral Foosbook de la Chişinău, care prezintă un teatru non-conformist, fiind interesat de performanţă actoricească, de textele contemporane, de teatrul document, de jocul psihologic intim şi precis. Foosbook va prezenţa la Bucureşti spectacolele Nekrotitanium“, o piesă marca „Planetă Moldova“, „Sex & Perestroika“, spectacol după romanul cu acelaşi nume de Constantin Cheianu şi „BASH / Piesele zilelor din urmă“ de Neil LaBute.

Monodrama Nekrotitanium“, o piesă marca „Planetă Moldova“

Scenariu de Luminiţa Ticu după romanul cu acelaşi nume de Mitoş Micleuşanu şi Florin Braghiş

Interpretare: Alexandru Pleşca

Regie: Luminiţa Ticu

Scenografie: Adrian Suruceanu

Design grafic: Dragoş Popa

Actorul Alexandru Pleşca a fost nominalizat, în 2013, de către juriul UNITEM din Chişinău, pentru acest rol, pentru cel mai bun actor al anului.

(Spectacolul va fi programat pe scena Sălii Horia Bernea pe data de 24 august 2015)

Ana Gherciu, în Timpul, cotidian naţional, Chişinău: „o combinaţie perfectă între violenţă, sarcasm, prostie, moldovenism, răutate şi alte caracteristici ale mioriticilor. După cum a zis Mihai Fusu, Nekrotitanium este un spectacol despre violenţă gratuită, macabră, ironizată într-un mod foarte acid. […] Cât de cinic ar sună, doar în aşa fel cruzimea şi setea de putere şi bani nu mai par atât de periculoase. Mai mult, talentul lui Alexandru Pleşca de a poveşti despre nişte crime exagerat de însângerate, despre alegerile ridicol de greşite ale unor personaje, dar şi interacţiunea lui cu publicul transformă acest spectacol într-o istorie care ajunge să fie povestită doar noaptea. Nekrotitanium […] scoate din spectator cele mai ascunse temeri, sapă în subconştient […]“

„Sex & Perestroika“

Scenariu: Mihai Fusu şi Luminiţa Ticu după romanul cu acelaşi nume de Constantin Cheianu

Interpretare: Mihai Fusu

Regie: Luminiţa Ticu

Video şi sunet: Ian Onică

Design grafic: Dragoş Popa

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

(Spectacolul va fi programat pe scena Sălii Horia Bernea pe data de 25 august 2015)

Constantin Cheianu: „Şi atunci am văzut pe geam priveliştea pe care nu o puteam avea din biroul meu de la etajul 3. Se vedea în toată deschiderea ei piaţă Marii Adunări Naţionale cu punctul ei central, locul unde se aflase cândva monumentul lui Lenin. Acolo, unde la 12 martie 1989 ne bătuserăm cu miliţia pentru a stă câteva minute lângă Vladimir Ilici. Şi tot ce a urmat după acel 12 martie s-a perindat fulgerător prin mintea mea…“

Valentina Tazlauanu, în Revista Sud Est: „Spectacolul Luminiþei Þacu şi al lui Mihai Fusu pe post de protagonist vine, la propriu şi la figurat, din acea zona a unui teatru provocator, în răspăr cu cel cuminte, canonizat, general acceptat şi este adresat unui public specific, în plină constituire, tânăr şi suficient de ireverenţios faţă de canoane. […] Laturii sexuale a acestei puteri i se opune în Sex &Perestroka un soi de exhibiţionism erotic la limita absurdului. şi, că şi în teatrul absurdului, un simbol recurent în român sunt teritoriile (noi) de cucerit, diversele locuri şi încăperi în care personajul preferă să-şi ducă partenerele. Balansând între document şi ficţional, între vuietul surd al unui afară nediferenţiat, pe care îl cercetează cu ochiul rece al observatorului, şi starea de surescitare a individului dependent de meandrele vieþîi sale intime, între perestroika şi sex, personajul romanului pare să eşueze glorios pe ambele planuri. […] Accentul pus pe elementul erotic nu eludează evenimentele sau personajele istorice, ci doar le împinge pe un plan doi sau le face să plonjeze în ambiguitate. Imaginile video, cu zgomotul aspru al maşinii de scris, înregistrează în ritm de metronom o istorie în mişcare care se suprapune contrapunctic peste vocea impetuoasă a interpretului, imprimând reprezentaţiei o cadenþa specifică. […] Singur în scenă, conştient de corporalitatea expresă a personajului sau, care mai e şi ilustrată prin imagini video cu subiect erotic explicit, Mihai Fusu intuieşte şi exprimă (aici intervine probabil şi şcoală de teatru al cărui bun discipol este) o dimensiune mai curând hedonistă, dionisiacă a romanului lui Cheianu. Peste care se suprapun toate celelalte.“

„BASH / Piesele zilelor din urmă“ de Neil LaBute

Traducere: Vlad Massaci şi Mihaela Sîrbu

O colecţie de trei piese – „Ifigenia în Orem“, „O haită de sfinţi“ şi „Medeea redux“ – fiecare dintre ele explorând complexitatea răului din viaţă de zi cu zi. Prima şi ultima piesă sunt inspirate din mitologia antică greacă, în special din Euripide.

Personaje:

„Ifigenia în Orem“: Tânărul – Ghenadie Gîlcă;

„O haită de sfinţi“: Sue – Diana Decuseara-Onică; John – Alexandru Pleşca;

„Medeea redux“: Femeia – Olesea Svecla

Regie: Mihai Fusu

Video: Silvia Marzenco

Design graphic: Dragoş Popa

(Spectacolul va fi programat pe scena Clubului Ţăranului pe data de 26 august 2015)

Ana Gherciu, în Timpul, cotidian naţional, Chişinău: „ […] am fost martoră la trei confesiuni care fac să te solidarizezi şi, în acelaşi timp, să urăşti personajele. Alături de scenă fusbuchiana, am ajuns să joc rolul unui bărbat care s-a oprit în barul hotelului Las Vegas că să bea un pahar cu vin, am revenit la rolul de spectator şi apoi m-am transformat în unul dintre juraţii participanţi la un proces.“

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508