spot_img

,,DOAMNELE MUZICII ROMÂNEȘTI“- proiect cultural dedicat creației muzicale feminine românești

În perioada 10 octombrie – 8 noiembrie 2019, doi dintre cei mai activi și valoroși tineri muzicieni români, violonista DIANA JIPA şi pianistul ŞTEFAN DONIGA, vor susține un turneu național de promovare a celui mai recent proiect cultural și produs discografic care le aparține, intitulat „Doamnele muzicii românești”.Proiectul este consacrat celebrării importanței și valorii prezenței feminine în evoluția culturii românești, o prezență care, prin remarcabile personalități  – creatoare de act cultural, artiste, compozitoare, oameni de știință, sportive inegalabile – a dăruit istoriei noastre modele profesionale, artistice și umane de excepție. Evocând câteva astfel de destine închinate artei sunetelor, cei doi muzicieni prezintă un concept cultural amplu, cuprinzând activitate de cercetare, realizare de înregstrări speciale (Sala Radio, 23 – 27 septembrie 2019), producție de disc, campanii media, promovare și distribuție gratuită în școli de materiale documentare și audio (500 de CD-uri distribuite gratuit în România) precum și un turneu național de recitaluri și lansări de disc. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Această serie de recitaluri și întâlniri cu publicul va avea următorul program:

  • 10 octombrie: Sfântu Gheorghe, Sala BASTION a Centrului de Cultură „Arcuș”, ora 18.30;
  • 15 octombrie: Satu Mare, Sala Filarmonicii „DIN LUPATTI”, ora 18.30;
  • 17 octombrie: Zalău, Sala AVRAM IANCU a Primăriei Municipiului Zalău, ora 18.00;
  • 18 octombrie: Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, ora 18.30;
  • 7 noiembrie: Brăila, Teatrul „MARIA FILOTTI” ora 19.30;
  • 8 noiembrie: Focșani, Ateneul Popular „Maior GHEORGHE PASTIA”, ora 18.30.

,,Am pornit la construirea acestui proiect din dorința de a aduce în atenția publicului (și mai ales a publicului tânăr, căruia ne adresăm cu precădere), o serie de modele umane extraordinare. În contextul social actual, arhetipul general feminin tinde să evidențieze un set de calități de multe ori străin de cel fundamentat pe valori culturale și autenticitate. Așadar, a evoca și a expune personalități feminine de excepție devine un act educativ și cultural important și foarte necesar. Tot ceea ce ne dorim prin acest proiect cultural este să contribuim la conștientizarea rolului esențial pe care femeile creatoare l-au avut și îl au în dezvoltarea și evoluția culturii românești și imaginii noastre în lume”, a declarat pianistul Ștefan Doniga, inițiatorul acestui proiect.

Programul compact-discului imprimat și al recitalurilor din turneu cuprinde creații semnate de Felicia Donceanu, Hilda Jerea, Violeta Dinescu (un aranjament semnat de Vlad-Răzavn Baciu), Carmen Petra Basacopol, Laura Manolache și Liana Alexandra.

Proiectul este realizat de Asociația HEART-CORE cu valorosul parteneriat al Societății Române de Radiodifuziune prin canalul Radio România Muzical și co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național.

Cu un palmares de peste 60 de concerte și recitaluri susținute numai în ultimul an în 10 țări de pe 3 continente, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga alcătuiesc unul dintre cele mai active și mai apreciate duo-uri românești actuale. Proiectul ,,Doamnele muzicii românești” vine în continuarea unui alt proiect cultural amplu al celor doi artiști intitulat ,,Romania Universalis”, care a avut ca scop celebrarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și care a inclus 14 recitaluri camerale susținute de artiști în prima jumătate a anului 2019,  atât în țară, cât și în străinătate (Cuba, Mexic, China, Norvegia, Polonia, Marea Britanie). Prezentul proiect reprezintă deja al doilea produs discografic realizat de cei doi muzicieni, după cel dedicat, cu un an în urmă, creației lui Dinu Lipatti, și al șaptelea turneu consacrat promovării muzicii românești.

Parteneri: România Liberă, Bookhub, Business24, Ziare.com, Adevărul, Ceașca de cultură, Agenția de Carte, Societatea muzicală, Online Gallery, 4 arte, Covasna Media, Mesagerul de Covasna, Zalău TV, Magazin Sălăjean, Zalău 24, TV 1 Satu Mare, Radio Cluj, TV Atlas.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508