spot_img

Dirijorul Alexander Walker și violonistul Mircea Călin, în stagiunea Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului ”Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40” de Antonín Dvořák, ”Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2” de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și ”Simfonia nr. 7, în la major, op. 92” de Ludwig van Beethoven. ”Nocturna pentru orchestră de coarde” a fost compusă de Dvořák în 1883, însă a rămas nepublicată în timpul vieții autorului. Pe lângă versiunea originală, editorul Simrock a mai realizat o versiune pentru vioară și pian  și o versiune pentru pian la patru mâini.

Compuse în anul 1928, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Bartok pot fi asemuite cu o suită de dansuri și respectă modelul „dual” lisztian – o parte în mişcare lentă, urmată de alta în tempo rapid, evidenţiind stilul violonistic tradițional și arhaic specific compozitorului.

 

Simfonia nr. 7 închide traseul deceniului „eroic” din creaţia lui Ludwig van Beethoven (1770 – 1827). Ultima simfonie beethoveniană cu introducere lentă  este cea mai eclectică şi greu încadrabilă. „Asemănarea cu Eroica se prelungeşte în partea a treia, un scherzo nedeclarat într-un presto irepresibil, contrastat de un trio solemn. Finalul dezvăluie motorul întregii lucrări, care se hrăneşte din energia ritmului”, potrivit muzicologului Mihai Cojocaru.

 

Joi și vineri, 17 februarie și 18 februarie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

DIRIJOR

Alexander Walker

 

SOLIST

Mircea Călin

Antonin Dvorak
Nocturna în si major pentru orchestră de coarde, op. 40

Bela Bartok
Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2

Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 7, în la major, op. 92

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 110 lei;

Categoria II: 100 lei.

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis „cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie”. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

ALEXANDER WALKER 

Dirijorul Alexander Walker a contribuit la redescoperirea şi readucerea în atenţia publicului a unor compozitori. În 2018, a fost distins cu Medalia „Elgar Society”, prin aceasta alăturându-se unui grup mic de muzicieni, ce îi include pe Daniel Barenboim, Vladimir Ashkenazy, Sir Andrew Davies, Sir Mark Elder. De la absolvirea studiilor, urmate la clasa legendarul Ilya Musin de la Conservatorul de Stat din Skt. Petersburg, a dirijat în Rusia, Europa Centrală şi de Est şi în Scandinavia, iar numeroase interpretări ale sale, cu precădere cele de muzică britanică, au fost difuzate la posturi naţionale de radio şi televiziune. Dirijează frecvent Orchestra Simfonică de Stat a Rusiei, Musica Viva, Orchestra Simfonică „Noua Rusie” (director muzical: Yuri Bashmet) şi Filarmonica din Rusia. Alte colaborări recente includ concerte cu Philharmonia din Praga, Filarmonica „George Enescu“ Bucureşti, Filarmonica din Belgrad şi Orchestra Simfonică a Ungariei de Nord. A  condus orchestre importante din Polonia şi din România, precum şi numeroase ansambluri din Finlanda, Danemarca, din Balcani. A dirijat frecvent spectacole la Opera Regală Covent Garden, iar alături de Baletul Regal a realizat un turneu  în Statele Unite (Metropolitan Opera, Kennedy Center), la teatrele Balşoi şi Mariinski din Rusia, în Turcia şi în Asia. A realizat direcţia muzicală în Lacul Lebedelor la Opera Naţională din Finlanda şi în Spărgătorul de nuci pentru Opera Naţională din Norvegia. „Dirijorul Alexander Walker a demonstrat o stăpânire completă atât asupra scenei, cât și a orchestrei”, a scris critica de specialitate din Oslo.

 

MIRCEA CĂLIN

Născut la București, violonistul Mircea Călin a studiat vioara cu profesoara Dorothea Waldinger, în continuare avându-i drept mentori pe profesorul Marius Cristescu și Ștefan Gheorghiu. Și-a continuat studiile în Marea Britanie și Germania, cu profesorii Ifrah Neaman, Zakhar Bron și Rugiero Ricci. Principalele atribute care îl definesc sunt abilităţile tehnice, susținute de o muzicalitate rafinată și inteligent cultivată.  Deține premii la concursurile „Paganini’’, „Wieniawski’’, „Tibor Varga’’,„Romano Romanini’’ și ’„Rodolfo Lipizer’’. La acestea se adaugă un premiu special, constând într-un arcuș ’C.Hans-Karl Schmidt’, acordat de maestrul Rugiero Ricci. A colaborat cu nume sonore, printre care se numără Valeri Gergiev, Sergiu Comissiona, Lawrence Foster, Sir Mark Elder, Philippe Herreweghe, Sir Andrew Davis, Salvador Mas Conde, regretatul Ghenadi Rozjdestvenski.  Înaintea stabilirii  în Olanda, a deținut funcția de concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu’’ şi de lector la catedra de vioară a Academiei de Muzică din București. În prezent,  continuă activitatea pedagogică, colaborând cu Royal Conservatory din Ghent (Belgia) și Conservatorio Superior „Bonifacio Gil’’ din Badajoz (Spania). Este membru in juriul Concursului internațional de violoncel ’’Adrien François Servais”.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508