spot_img

Despre premiile UAP în noul număr al Revistei ARTA

Astăzi, 28 iunie 2016, de la ora 18.00, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti (Arcub Gabroveni, Str. Lipscani Nr. 84-90), va avea loc lansarea numărului 19 /2016 al Revistei ARTA, cu un dosar special despre Premiile UAP, reluate după 20 de ani. Realizator: Uniunea Artiștilor Plastici din România. Cu aceeași ocazie va fi relansată Revista ARTA #18, cu un dosar despre Sound Art coordonat de Octav Avramescu și Anamaria Pravicencu. Numărul 19 / 2016 al Revistei ARTA îşi oferă, pentru moment, un răgaz cultural, pentru a-şi asuma şi a reafirma revirimentul unui semn de normalitate culturală şi artistică – Premiile UAP 2015, într-un dosar tematic ilustrativ coordonat de Preşedintele UAP, Petru Lucaci. În plus, numărul mai propune portrete și portofolii de artist, expoziții în România și în străinătate, cronici vizuale și de carte. „Reînviate după 8 ani, cu ajutorul Ministerului Culturii – afirmă redactorul-şef al Revistei ARTA, Magda Cârneci – aceste premii sunt un semn de normalitate într-o lume socio-politică atât de convulsivă ca a noastră. În număr de 16, premiile au fost acordate unor personalități cunoscute din fiecare domeniu vizual, dar și unor tineri artiști promițători, care merită să fie toți cunoscuți, așa cum acest dosar, coordonat de Petru Lucaci, o demonstrează. Ne place să credem că aceste premii demonstrează un nou interes al autorităților față de un domeniu văduvit până în prezent de o finanțare corectă și o susținere instituțională pe măsură”. Contribuţiile au fost semnate de critici de artă sau chiar de artiştii premiaţi: Henry Mavrodin, Aurel Vlad, Miklós Onucsan, Tudor Zbârnea, kinema ikon, Lea Rsovszky, Nicolae Moldovan, Floria Prevenda, Alexandru Păsat, Silviu Băiaş, Cristina Bolborea, Ileana Dana Marinescu, Viorel Grimalschi, Ileana Pintilie, Adrian Damian, Corina Nani, Matei Bejenaru, Alexandra Mureşan, Dumitru Oboroc, Darius Hulea şi Andrei Tudoran.

În același număr mai puteți citi:

– Dosare de artist
Radu Dragomirescu (văzut de el însuşi), Ciprian Ariciu (într-un dialog cu Ramona Chirică), cât şi Ştefan Rusu (în lectura lui Cătălin Gheorghe) şi Virginia Lupu (în portrete de Paul Dunca şi Valentina Iancu).

– Expoziții din România
Cronici și analize critice semnate de Simona Vilău, Călin Stegerean, Cristian Cojanu, Mălina Ionescu, Cristian Nae, Valentina Iancu, Ioana Gruiţă Savu, Oana Maria Nicuţă, Ileana Pintilie, Cătălin Gheorghe, Igor Mocanu şi Crina Cranta.

– Expoziții internaționale
Maria Zintz, Simona Nastac, Mihaela Varzari, Denise Parizek şi Dana Altman analizează câteva din evenimentele expoziţionale de actualitate din SUA, cât şi din Europa Centrală şi de Vest.

Numărul mai cuprinde un interviu cu artista Éva Andrea Szőcs, realizat de Ioana Gruiţă Savu; un in memoriam pentru Sava Borislav Stoianov (1951-2016), consemnat de către Doina Mândru; dar şi o serie de cronici ale ultimelor apariţii editoriale, semnate de Călin Stegerean, Ygru Zeltil, Valentina Iancu şi Mihai Fulger.

Revista ARTA se găsește în librăriile Cărturești și Humanitas, în chioșcurile de presă Inmedio și Relay, la sediul UAP din București, cât și la filialele UAP din țară.

Abonamente în țară sunt disponibile prin Manpres.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508