spot_img

Deschiderea celei de a XI-a ediții a Zilelor Filmului German

Vineri, 4 noiembrie 2016, începând cu ora 19.00, la Cinemateca Eforie are loc deschiderea celei de a XI-a ediții a Zilelor Filmului German, un eveniment de marcă al Goethe-Institut, care își propune familiarizarea publicului cinefil din capitală cu cele mai recente producții cinematografice germane. La eveniment, participă: Evelin Hust – directoarea Goethe-Institut, organizatorul evenimentului, și Mihai Fulger – critic de film, selecționerul ediției din acest an.

Anul acesta, iubitorii de film din București au ocazia de a viziona, de-a lungul a șapte zile (4-10 noiembrie), 23 de produții cinematografice recente, filme de o mare diversitate tematică și stilistică.

„Făcând o radiografie rapidă a legaturilor mele cu Germania, legături cinematografico-afective, cred totuşi că cel mai important e începutul. Prima mea întâlnire cu Berlinul a fost… prima mea participare la un festival de film în afara României. […] Dacă mă uit la cum s-au adunat lucrurile de-a lungul timpului, constat că am mulți prieteni cineaşti, producători de film, agenţi de vânzări din toată lumea, dar cei mai mulţi dintre aceștia sunt germani. Foarte multe din aceste prietenii au pornit la Berlinale, la Conecting Cottbus, în cadrul programului Nipkow.

Singura imagine de film din biroul meu e un afiş al filmului lui Wim Wenders «Der Himmel uber Berlin», nu ştiu de unde-l am, de când îl am, e acolo, în faţa mea, zi de zi.”- Producătoarea Ada Solomon

Filmul proiectat în deschiderea ediției din acest an a Festivalului este „Colonia”, în regia lui Florian Gallenberger – un film tulburător despre abuzurile puterii şi istoriei, îndoctrinare şi manipulare, limitele credinţei şi supunerii, dar şi despre puterea de sacrificiu în numele iubirii, cu o distribuție impresionantă, avându-I pe Emma Watson, Daniel Brühl şi Michael Nyqvist în rolurile principale.

Pelicula este o captivantă poveste fictivă derulată pe fundalul real al Coloniei Dignidad, o aşezare fondată în 1961, în sudul Republicii Chile, de către o sectă germană. În 1973, în zilele când izbucnea puciul militar al lui Augusto Pinochet împotriva lui Salvador Allende, tânărul fotograf german (Daniel Brühl) ajunge să fie încarcerat în beciurile Coloniei, iar iubita sa (Ema Watson) va porni în căutarea lui – prilej cu care aflăm detalii despre istoria înfiinţării Coloniei şi neştiute complicităţi  diplomatice.

„Filmul aduce o parte a istoriei Germaniei, din nou, în atenţia opiniei publice. O altă calitate a filmului este şi faptul că devine tot mai dramatic, cu cât ies la iveală datele reale ale poveştii: la baza scenariului au stat numeroase istorisiri ale martorilor oculari. […] În primul rând, filmul ne face să devenim conştientizăm de faptul că, dincolo de lumea noastră central-europpeană, încă atât de comfortabilă, există oameni care sunt puşi să aleagă între totul sau nimic. Există momente în care lasă-că-mai-vedem nu mai este de ajuns”, nota în 2015, la lansarea peliculei, criticul de film Anne Haeming, în „Der Spiegel”.

Filmul poartă semnătura lui Florian Gallenberger, regizor, scenarist și producător de film, una dintre tinerele speranțe ale cinematografiei germane de astăzi – în timp ce era student al Academiei de televiziune și film din München, a filmat, printre altele, cu Wim Wenders documentarul „Die Gebrüder Skladanowsky“, premiat la Montreal cu Premiul pentru cel mai bun film documentar. Și producțiile sale ulterioare au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care, în 2001, Oscarul pentru scurtmetrajul „Quiero ser” și, în 2004, Premiul de film bavarez pentru „Schatten der Zeit”.

Proiecția durează 110 minute. Filmul este subtitrat în limba română, iar publicul vizat este cel de peste 15 ani.

Cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German la București are loc în perioada 4-10 noiembrie 2016, la Cinemateca Eforie (filmele pentru copii sunt difuzate în parteneriat cu KINOdiseea). Prețul biletelor este de 10 lei, însă există și posibilitatea abonamentelor: 4 intrări à 8 lei, total 32 lei. Abonații Cinematecii Eforie beneficiază de tarife reduse. Programul casei de bilete este zilnic, între orele 14-20.

Ultima proiecție are loc în Club Control (joi, 10 noiembrie, de la ora 21.00), eveniment la care intrarea este gratuită. În Club Control va avea loc proiecția filmului „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!“, scris şi regizat de Oskar Roehleravând, urmată de concertul trupei germane Jolly Goods.

Organizator: Goethe-Institut

Parteneri: Control Club, TIFF

Sponsor: Lufthansa, Brot Manufactur

Parteneri media: Ştirile TVR, RFI România, News.ro, Accente, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură, Calendar evenimente, Cinefan, Cinemagia, Filme şi Cărţi, Sub25, IQAds, LiterNet, Nine O’Clock, Romania Journal, Gratuitor

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508