spot_img

De ce să răsfoim virtual cărţile?

Am mai scris despre felul în care ar trebui să ne raportăm la mijlocul numit reţeaua web: nici abuz, nici refuz! Nici abuz în a crede că mijlocul poate înlocui formele clasice de cunoaştere, educaţie şi comunicare şi nici refuz în a vedea în acest mijloc pierderea identităţilor culturale şi spirituale ori pe cele ţinând de proprietatea intelectuală. Între aceste două extreme, abuzul de mijloace multimedia ori refuzul Internetului, încerc să evaluez ce şanse mai are cartea tipărită în faţa noilor media. Va fi ea distrusă până la capăt de virtual şi marketing?

Primul răspuns ţine de felul în care poate fi acoperită o necesitate obiectivă – accesul nelimitat la resursele de informaţie culturală – respectând, însă, valorile unei cărţi: drepturile de autor şi drepturile de folosinţă asupra unei copii. Pe de o parte, accesul e o problemă de care ar trebui să se preocupe autorităţile naţionale şi internaţionale cu atribuţii în reglementări educaţionale şi culturale. Pe de altă parte, trebuiesc luate în calcul pierderile pricinuite editorilor şi autorilor de descărcarea gratuită ori piratată a unor tittluri editoriale. Problema e că tot mai puţină lume cumpără o carte pe suportul ei clasic, preferând o descărcare gratuita (de tip share) care afectează atât industria editorială, cât mai ales pe autorul de carte. Accesul ar trebui reglementat după formula care se practică în bibliotecile europene şi pe care România nu o respectă, e vorba de taxa pe copia de împrumut. După cum se ştie, autorii şi graficienii de carte primesc în ţările europene, conform unei reglementări europene, o sumă pentru numărul de împrumut al unei cărţi. Aşa ar trebui să gândească autorităţile europene atunci când vine vorba de accesul nelimitat la cărţile europene. Bibliotecile virtuale pot oferi titluri editoriale gratuit, dar cu acoperirea unei despăgubiri pentru editor şi autor, în genul taxei pe copia de împrumut. Statele ar putea suporta această pierdere pentru editori şi autori fie din bugetul rezultat din taxele cetăţenilor, fie din taxarea paginilor de jocuri şi cele pentru adulţi de pe net sau de pe reţelele de telefonie mobilă.

Al doilea răspuns ţine de viteza cu care un titlu poate ajunge la potenţialul ei client. În acest caz sistemul de descărcare a unui titlu pentru print începe să pună o mare presiune asupra editorilor şi să reconfigureze ideea de serialitate. Această viteză de reacţie face ca librăria clasică să fie şi ea puternic atacată şi să asigure un nou compartament de a cumpăra şi evalua cărţi după necesităţi care ţin de reacţia editorului şi a distribuitorului de a oferi formate editoriale editabile. Această formulă va avea consecinţe teribile asupra paradigmei de lectură în viitorul apropiat în care conţinutul editorial va fi dependent de câmpurile sale informaţionale şi nu neapărat stilistice!

Al treilea răspuns ţine de platformele de tip blog sau WordPress care devin un suport popular pentru promovarea cărţii şi pentru editare. Referinţele din blogosferă devin din ce în ce mai prioritate în fixarea unui trend de succes editorial. Editorii vor trebui să fie din ce în ce mai atenţi la relaţia de comunicare şi de promovare a cărţilor lor cu aceste platforme de popularizare.

Iată trei mari probleme pe care le voi supune dezbaterii „Cartea, computerul  şi informaţia culturală” pe care o voi modera în cadrul Colocviului Uniunii Editorilor din România – UER ce se desfăşăoară în aceste zile la Sinaia. Dacă şi cititorii AgenţieideCarte.ro au păreri despre raportul dintre carte, computer şi informaţie culturală, ar fi foarte interesant să le aflăm spre beneficiul comunităţii noastre de carte şi autori de carte.

 Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508