spot_img

Dans contemporan, activări stradale și instalații participative în primul weekend de evenimente ARCUB la „Străzi Deschise”

Poeţi, tineri artişti, grafferi şi sute de bucureşteni au luat parte între 21 şi 22 august la evenimentele pentru comunitate pregătite de ARCUB pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului Străzi Deschise. În perioada 21 august – 26 septembrie 2021, ARCUB participă la Străzi Deschise cu o serie de cinci weekenduri de evenimente. De la poeme despre Bucureşti scrise la propriu pe străzile oraşului cu ajutorul locuitorilor, la proiecte participative care au transformat pietonii în generatori de conţinut, la reprezentaţii de dans contemporan, programul primului weekend de evenimente ARCUB la Străzi Deschise s-a bucurat de un flux de peste 2.000 de persoane pe parcursul celor două seri de-a lungul Căii Victoriei.

 

 

La inaugurarea instalaţiei participative de pe vitrina Magazinului Muzica, de sâmbătă, 21 august, au participat bucureşteni şi artişti ai oraşului care şi-au imaginat în scris sau prin desene dorinţe şi visuri pentru Bucureştiul viitor. Faţada Magazinului Muzica a devenit astfel un spaţiu de dialog despre oraş care invită, timp de o lună, cât mai mulţi bucureşteni să contribuie cu propriile proiecţii despre oraş aşa cum şi-l doresc. Instalaţia participativă de la Magazinul Muzica va rămâne deschisă în weekendurile Străzilor Deschise până pe 19 septembrie inclusiv.

 

În aceeaşi seară, tot pe Calea Victoriei, a avut loc activarea stradală a proiectului inedit de literatură contemporană „Epopeea participativă 2021”. Singurul poem colectiv despre Bucureşti scris de 40 de poeţi a fost transcris, cu ajutorul stencils-urilor, pe Calea Victoriei. 840 de versuri scrise în 2015 pentru competiţia Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost redate pe asfalt de zeci de tineri şi artişti care au răspuns apelului pentru voluntari, organizat pentru realizarea acestui proiect. Iniţiativa şi conceptul proiectului îi aparţin poetei Svetlana Cârstean, care a fost prezentă la eveniment alături de alţi artişti ai Bucureştiului. Poemul colectiv despre Bucureşti poate fi „parcurs” de-a lungul pistei de biciclete dintre Hotelul Novotel şi Hotel Radisson de pe Calea Victoriei până la închiderea proiectului Străzi Deschise.

 

Programul evenimentelor ARCUB la Străzi Deschise a fost completat de reprezentaţiile de dans contemporan în zona Bisericii Kretzulescu. Contemporary Creative Dreamers au prezentat sâmbătă, 21 august, spectacolul „Bite the bullet / re:mix”, iar duminică, 22 august, Asociaţia Delazero a adus la Străzi Deschise spectacolul „Connect Urban Performance” cu fragmente coregrafice create în cadrul „Festivalului de Dans Contemporan Connect”, care explorează influenţa spaţiului urban asupra corpului uman.

 

ARCUB revine la Străzi Deschise în weekendul 4-5 septembrie cu spectacole de muzică, dans contemporan în zona Bisericii Kretzulescu şi un video-mapping pe calcanul clădirii Teatrului Odeon.

 

Calendarul evenimentelor ARCUB la Străzi Deschise poate fi consultat aici.

 

Despre Străzi Deschise 

Un proiect inițiat de ARCEN și sprijinit de Primăria Capitalei, Străzi Deschise transformă zone aglomerate din centrul oraşului în zone pietonale în fiecare weekend, pe parcursul perioadei 29 mai – 17 octombrie 2021. Proiectul îşi propune să pună în valoare spațiul public şi cuprinde 7 zone pietonale, 34 de străzi și 11,66 km de străzi care devin pietonale în fiecare sâmbătă și duminică, între 11.00 – 22.00. ARCUB participă la Străzi Deschise începând cu data de 21 august, cu o serie de evenimente participative și spectacole de dans contemporan, care au loc pe Calea Victoriei și zonele adiacente.

 

  

Detalii pe www.arcub.ro

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală și Bucharest Jazz Festival.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508