spot_img

Cvartetul ARCADIA, în premieră la Palatul Tinerimea Română

Marți, 19 mai 2015,  la ora 19.00, la Palatul Tinerimea Română (intrarea din Bd. Schitu Măgureanu nr. 4), Cvartetul Arcadia – cel mai valoros tânăr cvartet de coarde din România, cu cele mai recente și valoroase premii internaționale obținute la competițiile de gen – va susține primul concert la București, după un lung șir de prezențe pe importante scene ale lumii.

Considerat o adevărată revelație a acestui deceniu, cu succese din Japonia până în Canada și prezențe constante la Londra și Paris, Cvartetul Arcadia reprezintă cea mai nouă perlă din coroana personalităților artistice ale Tinerimii Române.

Sala Palatului Tinerimea Română, supranumită și Mica Scala din Milano, va avea parte de un regal cameral, cu pagini celebre din creația lui Haydn (Cvartetul “Gluma”), Bartók și Janáček (Cvartetul “Scrisori intime”), în care violoniștii Ana Török  și Răsvan Dumitru, alături de violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török vor transforma muzica într-o prezență captivantă, totul la cel mai înalt nivel artistic.

***

În vederea revenirii după o îndelungată absență pe scenele de concert din țară, violonistul Răsvan Dumitru declara: “Cooptarea Cvartetului Arcadia în cadrul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” reprezintă un vis devenit realitate, și anume acela de a aparține, de a ne afla ca și formație camerală sub auspiciile unei instituții culturale de prestigiu. Îi suntem așadar profund recunoscători maestrului Marin Cazacu pentru că ne-a susținut în împlinirea acestui vis. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei realizări, este faptul că vom avea vizibilitate mult mai mare și în România (de mulți ani, activitatea noastră desfășurându-se cu precădere în străinătate) și credem că acest lucru va fi asigurat de o activitate concertistică constantă în capitală. Vom oferi publicului bucureștean un număr de șase concerte pe an, cu programe extrem de interesante și actractive, și sperăm să avem un public cât mai numeros!”

Cvartetul ARCADIA

Ana  Török – vioară

Răsvan Dumitru – vioară

Traian Boală – violă

Zsolt Török – violoncel

Program:

Joseph Haydn – Cvartetul de coarde Nr. 30, în Mi ♭ major, Op. 33, ”Gluma”

Béla Bartók – Cvartetul de coarde Nr. 3, Sz. 85

Leoš Janáček – Cvartetul de Coarde Nr. 2, ”Scrisori Intime”

Parteneri media: Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical

Detalii despre Cvartetul Arcadia si despre toate proiectele desfăsurate sub egida Centrului National de Arta “Tinerimea Romana” puteti gasi pe www.tinerimearomana.ro.

“…interpretarea lor are o asemenea încărcătură… rezultatul fiind un asalt asupra simțurilor, străpungând inima acestei muzici tulburătoare” (Financial Times, septembrie 2013)

CVARTETUL ARCADIA

În ciuda tinereții membrilor săi, Cvartetul Arcadia este deja laureat al unor foarte importante competiții internaționale de muzică de cameră precum The 8th Osaka International Chamber Music Competition & Festa în 2014, Wigmore Hall London International String Quartet Competition în 2012, Almere International Chamber Music Competition în 2011 și International Chamber Music Competition Hamburg în 2009. In această perioadă, Cvartetul Arcadia se impune cu rapiditate ca unul din cele mai impresionante ansambluri ale generației sale.

Format în 2006, în anii studenției, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, cvartetul a avut reprezentații în lumea întreagă, printre care se numără concertele de la Budapest Spring Festival, Festivalul Internațional “George Enescu”, Cité International des Arts (Paris), Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall (Montreal), Amsterdam Concertgebouw, Wigmore Hall, Salle Gaveau (Paris), Festivalul Q’arto Mondi din Polonia, Tel-Aviv, Portugalia, Festivalul Mecklenburg Vorpommern, Festivalul Kammermusiktage Mettlach, Festivalul Zeist Music Days din Olanda, Beijing și turnee extensive în Regatul Unit al Marii Britanii.

Sezonul 2014/2015 a avut in program un turneu de 12 concerte în Japonia și multe apariții pe scenele europene și nu numai, printre care Wigmore Hall, Musikverein Viena, Festivalul Aldeburgh, Festivalul Grafenegg, Festivalul Silver Lyre din Sankt Petersburg, Konzerthaus Berlin, Festivalul Norwich, Festivalul Enescu, și la Madrid. Cvartetul a debutat la postul de radio BBC3 cu o transmisiune în direct de pe scena Wigmore Hall în martie 2015, iar din luna aprilie 2015 obține titulatura de cvartet sub auspiciile Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” din București. Discul de debut al Cvartetului Arcadia conține opusuri de Mendelssohn și Brahms, și a fost lansat de Fontenay Classics International (Hamburg) în 2009, atrăgând atenția criticilor muzicali de pretutindeni. Revista Ensemble Magazin a scris despre „interpretarea lor intimă”, „sonoritatea lor excepțională” și „puterea expresivă care lasă o adâncă impresie asupra ascultătorului”. Înregistrarea Cvartetelor lui Leoš Janáček, Nr. 1 și Nr. 2 a fost lansată în Octombrie 2013 de casa de discuri Orchid Classics (Londra). Sunday Times a scris despre „o frumusețe care îți străpunge inima”, și că „ambele lucrări sunt interpretate cu o intensitate uluitoare”. În Financial Times s-a scris că cvartetul „a creat o stare tăioasă de expresionism care, în vâltoarea violentă de mișcări și cromatisme, este șocant de directă și dramatică, ca într-un spectacol de operă – sau într-un coșmar”, care „are ca rezultat un atac asupra simțurilor, străpungând inima acestei muzici tulburătoare”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508