spot_img

Cum să scăpăm din capcana perfidă a proiectului şi a formatului?

În noua limbă de lemn europeană, proiectul şi formatul au reuşit să pună în pagina realităţii vechiul vis al birocraţilor comunişti de a uniformiza şi de a formaliza creativitatea şi gândirea. Omul „societăţii cunoaşterii” trăieşte cu prefabricate şi cu şabloane! Transferul de cunoaştere devine, tot mai mult, un drum personal şi, adeseori, stingher. Autorul nu este încurajat să fie mai stăpân pe mijloacele sale de expresie, să lucreze la perfecţionarea de sine, ci i se cere – în numele unei supravieţuri la limita subzistenţei – să înveţe să facă proiecte. Şi cum nu se pricepe să îşi transforme gândirea vie şi potenţa creatoare în format şi în proiect, dacă vrea bani de la bugetul de stat ori de la cel european, autorul este împins de birocraţie pe mâna şi bugetele „scriitorilor de proiecte”. Şi cum avem analfabeţi cu diplomă de doctor în ştiinţă, cum avem înalţi demnitari dovediţi ori acuzaţi pentru că au plagiat, aşa avem experţi evaluatori şi manageri culturali ce fac din limba şi gândirea lor de lemn bani şi recunoaştere socială. Birocraţia primitivă românească şi-a dat mâna peste ţară cu birocraţia europeană cu ifose, ştaif şi, mai cu seamă, cu program şi formate. A ieşit o monstruozitate în spatele căreia e mai important formatul în faţa valorii operei unui artist ori a unui intelectual!

Între banii dedicaţi culturii şi creatori s-au interpus vânătorii de proiecte şi formate. Cu excepţiile care confirmă regula, ei sunt cei care parazitează sistemul prin trafic de influenţă, prin aranjarea unor comisii de evaluare favorabile propriilor lor proiecte, prin dictarea priorităţilor şi grilelor de finanţare. Ei sunt şi jucători, şi procurori, şi arbitri, şi judecători! Şi, mai ales, ei sunt infailibili ca nişte zei omnisicienţi care cunosc parola de trecere dintr-un sistem în altul!

Iar dacă vrem să ieşim din capcana perfidă a proiectului suntem invitaţi să apelăm nu la creatori, ci la “scriitorii de proiect”! Astfel, nu mai suntem atenți la valoarea celui care realizează o operă ori un produs cultural de calitate, ci la felul formal în care acesta îşi împachetează opera într-un proiect! Ne mai rămâne doar ideea romantică de a scăpa de o astfel de „realitate” prin gândirea revelatoare, prin vis ori cercetare interioară!

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Are dreptate domnul Victor Ioan Frunza. O stare de fapt care s-a materializat de mult, asa cum spune Dan, intr-o „capcana”.
    Perfidia e a celor care asteapta sa cazi in ea ca sa-si justifice beneficiile „bugetate de stat”.

  2. Sunt de vină vânătorii şi „făcătorii de proiecte ” pe de o parte, cei cu parola de trecere în buzunar, aveţi dreptate, cei plini de ei şi atotcunoscători pe hârtie şi-n ecusonul de la rever, cel pe care e pictat vectorul deget – spre mine, numai cu mine, spre bani – ,dar şi parte din creatori, aici este a doua bubă. Nimeni nu mai scrie ce şi cum simte, ci ce cred ei că se cade şi se cumpără. Se cade să scrie monografii, că nu-i aşa, trebuie să se ştie de unde se trag, se scriu monografii. Se cade să se scrie despre mizeria românească, o umflă ca pe balonul care-nţepat, se sparge pretutindeni în lume, cu toate că unii dintre ei nici nu ştiu ce-i mizeria, sărăcia. Se cumpără pornografie? Asta se scrie! Management de duzină! De simţit, de amintit de visuri retezate sau împlinite nu scrie nimeni, decât îmbrăcate acestea fiind în ambalajele copiate de la alţii. Lucitoare, dar şi urât mirositoare! Treptat se pierde omul de condei, dar se pierde în geamătul englezesc şi-n formatul indicat de alţii. Aveţi posibilitatea şi salut asta, să daţi brânci căruţei ipocriziei şi vă asigur că printre cei mai modeşti oameni de scris, printre tinerii nepervertiţi, vă veţi găsi aliaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508