spot_img

Credea Einstein în Dumnezeu? Care a fost marea întrebare la care fizicianul a căutat răspuns toată viața

Einstein, fizicianul laureat al Premiului Nobel, care „a explicat puterea stelelor și ne‑a ajutat să descoperim forța nucleară” prin celebra ecuație E = mc2, a fost întrebat aproape obsesiv de fanii săi – pentru că se bucura de popularitatea unei vedete – dacă crede în existența lui Dumnezeu. În volumul ”Ecuația lui Dumnezeu” publicat de Editura Trei, nu mai puțin celebrul fizician Michio Kaku, profesor la City University din New York și coautor al Teoriei corzilor, răspunde la această întrebare, dar totodată dezvăluie și care a fost marele vis al lui Einstein, întrebarea la care a căutat un răspuns întreaga sa viață. 

Mai ales în ultima parte a vieții, autorul Teoriei relativității, Albert Einstein, era frecvent întrebat care este în opinia sa sensul vieții și dacă el crede sau nu în existența unui Creator al universului. Într-o scrisoare privată scrisă chiar înainte să moară și vândută la licitație în 2018 pentru suma de 2,9 milioane de dolari, Einstein „s-a arătat disperat de ideea de a răspunde la întrebările legate de sensul vieții, dar și-a exprimat cu claritate gândirea despre Dumnezeu. După cum scria, o problemă este aceea că, de fapt, există două feluri de Dumnezeu, iar noi îi confundăm adesea pe cei doi. Mai întâi, există Dumnezeul personal, cel căruia ne rugăm, Dumnezeul din Biblie care îi nimicește pe filisteni și îi răsplătește pe credincioși. El nu credea în acel Dumnezeu. Nu credea că Dumnezeul care a creat universul se amesteca în problemele muritorilor de rând. În schimb, el credea în Dumnezeul lui Spinoza — și anume Dumnezeul ordinii într-un univers care este frumos, simplu și elegant. Universul poate să fie urât, aleatoriu, haotic, dar în schimb are o ordine ascunsă care este misterioasă și în același timp profundă”, observa Michio Kaku în cartea Ecuația lui Dumnezeu.

Einstein a afirmat la un moment dat că se simte ca un copil care a pătruns într-o bibiliotecă uriașă, unde există peste tot stive de cărți ce cuprind misterele universului. Sensul existenței sale ar fi fost – credea Einstein – acela de a citi cât mai multe capitole ale acestor cărți.

Fizicianul Michio Kaku comentează peste ani afirmația lui Einstein: „Totuși el a lăsat fără răspuns întrebarea: dacă universul este ca o bibliotecă imensă, există și un bibliotecar? Sau există un autor al acestor cărți?

Care a fost visul lui Einstein și la ce întrebare a căutat răspuns întreaga sa viață?

Einstein nu se îndoia de existența lui Dumnezeu, deși nu avea o reprezentare strict canonică a divinității. Armonia desăvârșită a lumii, a legilor fizicii vorbeau de la sine despre existența unui Creator. Așa cum dezvăluie Michio Kaku, întrebarea care l-a preocupat și l-a motivat pe Einstein se referea nu la existența unui Creator suprem, ci dacă „a avut Dumnezeu de ales când a creat universul?”.

Marele vis al lui Einstein a fost să descopere o ecuație de cel mult două rânduri – Teoria tuturor lucrurilor, pe care savantul o numea Teoria câmpului unificat – care să-i permită „ citească în mintea lui Dumnezeu”, cu alte cuvinte, să descopere rațiunile divine din spatele creației și să afle răspunsurile la toate misterele majore ale vieții.

Dar acesta a fost nu numai visul lui Einstein, ci a multor altor oameni de știință, din vechime și până în zilele noastre. După cum spunea fizicianul Freeman Dyson, „drumul spre teoria câmpului unificat este presărat cu cadavrele tentativelor eșuate”. Totuși, marii oameni de știință ai momentului sunt de acord că eforturile fizicienilor converg astăzi spre o soluție.

             Ecuația lui Dumnezeu – locul unde fizica se învecinează cu metafizica și religia

Cu toată genialitatea sa, în căutarea Teoriei tuturor lucrurilor, Einstein nu a reușit să găsească un principiu călăuzitor. „Găsesc o mulțime de idei, dar niciun principiu călăuzitor”, observa fizicianul american Michio Kaku, cel care a revăzut în repetate rânduri calculele și însemnările lui Einstein. Celebrul fizician începuse să-și dea seama că dorința sa de a pătrunde „în mintea lui Dumnezeu” este sortită eșecului. Einstein era convins că trebuie să descopere în natură un principiu general pentru a progresa în cercetările sale și afirma: „Dumnezeu e subtil, dar nu malițios”. Michio Kaku povestește că, după eșecuri repetate, plin de amărăciune, în ultimii ani ai vieții, Einstein spunea: „M-am mai gândit și poate că, până la urmă, Dumnezeu este malițios”.

În Ecuația lui Dumnezeu, Michio Kaku expune cititorilor toate încercările oamenilor de știință, de la Newton încoace, de a găsi principiul din care începe și în care se sfârșește totul. Teoria corzilor este principalul candidat în a oferi un răspuns la Ecuația lui Dumnezeu. Cu un talent absolut remarcabil de popularizare a științei, Michio Kaku scrie o poveste în care eroii principali sunt fizicieni celebri, portretizați foarte expresiv, iar intriga o reprezintă întrebările cheie ale umanității. Michio Kaku își încheie cartea citând opinia lui Stephen Hawking despre Teoria tuturor lucrurilor: „Dacă vom descoperi într-adevăr o teorie completă, ar trebui ca în timp ea să poată fi înțeleasă în principiu de toată lumea, nu doar de câțiva oameni de știință. Apoi noi, cu toții, filosofi, oameni de știință și oameni obișnuiți, ar trebui să putem lua parte la discutarea întrebării: cum se face că noi și universul existăm? Dacă găsim răspunsul la asta, ar fi triumful suprem al rațiunii umane — căci atunci vom cunoaște mintea lui Dumnezeu”.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508