spot_img

Creaţii ale designerului Mihai Albu, în expoziţia Starker Auftritt! Experimentelles Schuh-Design din Leipzig

Starker Auftritt! Experimentelles Schuh-Design [=Păşind în lumina reflectoarelor! Designul experimental de pantofi] este o expoziţie de pantofi care va avea loc în perioada 28 martie – 29 septembrie 2013, organizată de GRASSI Museum für Angewandte Kunst, din Leipzig, în cadrul căreia vor fi expuse 2 creaţii ale designerului român Mihai Albu. Oana Lăzăroiu a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro mai multe informaţii despre această expoziţie-eveniment:

Este adevărat şi trebuie dezvoltat! Mihai Albu s-a născut în 1962, în Bucureşti şi a absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, din oraşul natal. În realizarea creaţiilor sale, acesta combină noţiuni arhitecturale, matematice şi artistice, produsul finit fiind un adevărat obiect de artă, elementul surpriză fiind prezent în fiecare unghi. Designerul foloseşte materie primă specială, comandată în cantităţi mici din Franţa şi Italia, spre exemplu pentru accesorii şi furnituri acesta plasează comenzi personalizate unor furnizori din Italia, după propriile schiţe şi desene. Creaţiile sale nu sunt de serie, o colecţie solicitând o cercetare minuţioasă, preferată de clientela fidelă din Hong Kong, Anglia, Statele Unite ale Americii, Italia sau Elveţia.

Pasiunea, abilităţile şi cunoştinţele l-au adus în atenţia presei de specialitate în 2010, odată cu apariţia în Vogue Italia, a măreţei sale realizări a două recorduri mondiale în decursul aceluiaşi an, oferite de către World Record Academy. Una dintre perechile de pantofi expusă în Muzeul Grassi pentru Arte Aplicate din Leipzig, face parte din colecţia <Structuri 2010>, colecţie de concept arhitectural cu tema <deconstructivism concept>, în cadrul căreia cu tocul de 31 de centimetri a doborât primul record mondial. Cu uşurinţă a fost supranumit pe site-ul World Records Academy drept “arhitectul de pantofi al României”.

Momentul de apogeu îl reprezintă apariţia sa în publicaţia de specialitate din New York, Shoegasm. Trebuie menţionat faptul ca această enciclopedie este prefaţată de către poate cel mai sonor nume din domeniu, Manolo Blahnik. „A fost o adevărată onoare să-mi fie alocate 10 pagini pentru prezentarea pe larg a creaţiilor mele, în contextul în care apăream alături de 16 nume ale celor mai mari case de modă sau designeri, care au bugete impresionante, cum ar fi Manolo Blahnik, Louboutin sau Alexander McQueen” a declarat pentru Agenţia de Carte Mihai Albu. Cei interesaţi pot achiziţiona de la Sala Dalles, din Bucureşti enciclopedia în cauză.

Ideea expoziţiei <Păşind în lumina reflectoarelor! Designul experimental de pantofi> îi aparţine curatoarei din cadrul Muzeului Grassi pentru Arte Aplicate, Sabine Epple. Aceasta a declarat pentru Agenţia de Carte că se afla în căutarea unui artist, moment în care printre link-uri a găsit conceptul Muzeului Virtual de Pantofi, al Lizei Snook, căreia i-a propus la scurt timp şi o colaborare pentru a arăta publicului în realitate cele mai bune şi inovatoare creaţii. Liza Snook, este Director şi Fondator al Virtual Shoe Museum, proiect care a avut o evoluţie extraordinară din 2005 până în prezent. Este de profesie grafician şi ca orice reprezentant al sexului frumos, are o pasiune pentru pantofi. Printre sutele de designeri selecţionaţi, un loc privilegiat îi este atribuit lui Mihai Albu. Sabine Epple ne-a declarat că Mihai Albu reprezintă o parte importantă în cadrul acestui proiect, creaţiile sale aliniindu-se perfect conceptului arhitectural. Aceasta susţine că arhitectura şi pantofii nu sunt departe una de cealaltă, aducând aprecieri ingineriei structurale şi de proiectare folosite de către designerul român, Mihai Albu.

În cadrul expoziţiei <Păşind în lumina reflectoarelor! Designul experimental de pantofi> unicat în lume, conform comunicatului, doritorii vor putea admira 200 de creaţii captivante, unicate, conceptuale, cu o vechime de până la 10 ani, departe de clasificarea în Mainstream. Pentru realizarea acestui instantaneu global contemporan avangardist au ajutat aproximativ 150 de designeri, artişti şi muzee. Conform Mediafax cele 2 perechi de pantofi selecţionate de către Sabine Apple şi Liza Snook fac parte din colecţiile <Structuri 2010> şi <Organics 2011>. La baza primei colecţii se regăseşte un declic în liniaritatea procesului de proiectare, o dezaxare voită pe verticală, în cea de-a doua  se observă influenţe art-nouveau. Printre expozanţi se numără artişti de renume mondial precum Nicholas Kirkwood, Zaha Hadid, Sol Alonso, Abel Bazan, Birgit Jürgenssen, René van den Berg, Riëlle Beekmans, Anne Poesen, United Nude, Po-Zu, Vinsk, Michel Tcherevkoff, Rhonda Voo, Olek, Sharon Golan, Kobi Levi, Ted Noten, Omar Angel Perez, Jang Na Hee, Kei Kagami, Mariana Fantich, Maureen van Dijk, Adidas Jeremy Scott şi muuuulţi alţii. Structura expoziţiei are 7 direcţii: Pantoful de mâine?; Artă-Convenţie-Kitsch; Arhitectură-Sculptură; Reducere; Focus pe materiale; Bipezi-Patrupezi şi Fetiş.

Muzeul Grassi, este deschis de marţi – duminică, între orele 10:00 – 18:00, costul unui bilet fiind de 6 EUR. Expoziţia va fi deschisă 6 luni, 28 martie – 29 septembrie şi include workshop-uri, prelegeri şi dezbateri, iar în anumite zile se asigură tururi în limba engleză.

Expoziția este completată de un catalog în limba germană cuprinzând fotografii și înregistrări video de spectacole de pantofi, editată de Kerber Verlag Bielefeld.

Un alt aspect foarte important de precizat ar fi preţul. La întrebarea dacă expoziţia este şi cu vânzare cum se obisnuieşte, menţionez că răspunsul primit din partea lui Mihai a fost “priceless”. Din explicaţia ulterioară a reieşit faptul că nu a specificat niciodată vreun preţ pentru aceste creaţii. N-am cum să-mi reprim un sentiment de uimire la preţul vehiculat de alte surse, cel de 1.200 EUR! Tind să-i dau dreptate lui Sigmund Freud că într-un context cotidian în care trebuinţa pulsională a căpătat altă putere, nu ai cum să faci apel la conştiinţă…

Oana Lăzăroiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508