spot_img

Corul Madrigal lansează ”Cantus Mundi pentru Ucraina”

Pe 4 martie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prin Programul Național Cantus Mundi, a lansat la nivel național programul-campanie ”Cantus Mundi pentru Ucraina”. In contextul social și umanitar generat de războiul din Ucraina și a valului uriaș de refugiați sosiți în România, ”Cantus Mundi pentru Ucraina” mobilizează comunitatea de peste 10.000 de dirijori și formatori pentru a identifica și implementa soluții dedicate copiilor ucraineni refugiați, prin proiecte interactive de comunicare și integrare culturală și socială, la nivel național. 

„Conform datelor oficiale, în România au intrat peste 118.000 de refugiaţi ucraineni, iar 46.435 persoane au decis să rămână în ţara noastră. Dintre aceștia, peste 18.000 sunt copii, iar numărul lor crește exponențial odată cu evoluția războiului din Ucraina. Cred că este cel mai bun moment pentru a ne implica la nivelul crezului pe care fondatorul programului, dirijorul Ion Marin, l-a setat pentru acest proiect  – „Muzica unește, iar limbajul muzical este cea mai nobilă formă de eliminare a diferențelor sociale, etnice, religioase și rasiale. Îi invităm pe toți profesorii de educație muzicală, educatori, învățători sau dirijori să ni se alăture, pentru a aduce un strop de normalitate în viața acestor copii” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 

În cadrul campaniei, sâmbătă, 5 martie, a avut loc prima deplasare a echipei Madrigal – Cantus Mundi la Galați. Specialiștii și formatorii Madrigal – Cantus Mundi s-au întâlnit cu echipe de tineri voluntari de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din localitate, cărora le-au furnizat seturi de materiale didactice și au lucrat cu aceștia pentru pregătirea activităților și atelierelor pentru copiii ucrainieni. Ulterior, echipa Cantus Mundi a susținut primul atelier din centrul amenajat în Compexul Studențesc al Universității „Dunărea de Jos”.

Am dorit să intervenim imediat acolo unde este nevoie și suntem extrem de bucuroși că inițiativa noastră s-a bucurat de așa un succes și în rândul voluntarilor, și la centrul pentru refugiați din Galați. Liceeni s-au implicat extraordinar atât în timpul trainingului, cât și cu copiii. Vom adapta în permanență „Ghidul de jocuri și activități muzicale pentru copiii ucraineni” și toate resursele noastre,  în funcție de nevoile din teren și reacțiile pe care le primim. Una dintre mamele prezente la atelierul pentru copii ne-a spus: „Este prima dată în ultima săptămână când copiii mei s-au simțit cu adevărat copii”. De asemenea, extrem de emoționante au fost recțiile taților rămași în Ucraina, care primeau live imagini transmise de mame în timpul atelierului – Ana-Maria Rusu, profesor de muzică și formator Cantus Mundi, creatoarea Ghidului. Ana a fost prezentă la Galați împreună cu Angelica Baciu și Silvia Maxim, artiste lirice ale Corului Madrigal și formatori Cantus Mundi.

Tot pe 5 martie a avut loc și prima sesiune a webinarului „Introducere în comunicarea cu copiii în limba ucraineană”, susținută de profesioniști în cadrul campaniei.

 

Activitățile cu copii sunt prevăzute a fi desfășurate în Centrele sau spațiile pentru refugiați instituite pe teritoriul nostru la nivel guvernamental sau în cele create de către organizații ne-guvernamentale, inițiative de voluntariat, dar și în spații alternative, cum ar fi sediul Corul Madrigal din București, școli, grădinițe, Centre de zi etc.

Proiectele vor include, printre altele, crearea de grupuri de suport pentru copiii ucraineni, acțiuni de comunicare prin muzică și jocuri alternative, întâlniri de socializare în cadrul Centrelor de refugiați, ateliere interactive de educație muzicală și mișcare, ateliere de comunicare în limba ucraineană pentru voluntarii Cantus Mundi sau crearea de echipe de voluntari formate din copiii și tinerii români din corurile Cantus Mundi.

 

Voluntarii pentru programul-campanie CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA sunt invitați să se înscrie online alături de membrii comunității la LINK VOLUNTARIAT

Specialiștii Cantus Mundi și coordonatorii zonali preiau înscrierile și dezvoltă împreună cu membrii comunității proiecte punctuale, furnizează resurse, ajustează în timp real campania și coordonează implementarea acțiunilor.

 

Profesioniștii Madrigal – Cantus Mundi au pregătit deja o serie de acțiuni, resurse și instrumente pentru desfășurarea eficientă a Campaniei, dintre care amintim: crearea și tipărirea materialului-suport „Ghid de jocuri și activități muzicale pentru copiii ucraineni refugiați în România”, crearea „Planului voluntarului”, pregătirea și transmiterea în țară a kit-urilor muzicale cu materiale ajutătoare, instrumente și jocuri alternative (seturi de clopoței muzicali, tuburi muzicale, partituri etc.) desfășurarea de întâlniri de formare cu voluntari pentru ajustarea campaniei, organizarea cursurilor „Introducere în comunicarea cu copii în limba ucraineană”.

 

Lista propunerilor și activărilor culturale și sociale în cadrul programului-campanie CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA este deschisă și va fi completată pe măsură ce situația evoluează și sunt identificate noi zone de acțiune și nevoi pentru implicare.

 

Programul-campanie CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA vine după intervenția culturală desfășurată pe 2 martie 2022 de către Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care, ca un omagiu dedicat Ucrainei, a înregistrat și publicat Imnul Național al Ucrainei – „Încă nu a murit Ucraina” / ”Ще не вмерла Україна”. 

Tania Kolotylo, o tânără refugiată din Ucraina a fost invitată să cânte alături de Corul Madrigal, dirijat de Cezar-Mihail Verlan.

Înregistrarea materialului a fost publicată pe canalele de comunicare ale Corului Madrigal și Cantus Mundi și preluată de mass-media online și audio-vizuală.

Youtube Corul Madrigal

 

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile și Nopți.

 

*

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 59 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 10 ani de activitate, Programul reunește sub umbrela sa peste 1.670 de coruri. Peste 60.000 de copii și tineri, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508