spot_img

Constantin Chiriac – doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova

Contribuția valoroasă pe care prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, o aduce în mod constant la dezvoltarea și promovarea culturii, a artelor, a educației și a cercetării românești la nivel național și internațional a fost apreciată marți prin conferirea titlului de doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova (ASEM).

 

Titlul de doctor honoris causa a fost acordat pentru merite deosebite în promovarea culturii și a artei. Ceremonia festivă din 21 septembrie 2021 a fost prezidată de rectorul ASEM, prof. univ. dr. habil. academician, Grigore Belostecinic, în prezența reprezentanților Senatului ASEM și ai facultăților, a unor distinși invitați din mediul academic și cultural și, în calitate de oaspete de onoare, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Senatul Academiei de Studii Economice din Moldova a decis acordarea titlului onorific doctor honoris causa domnului Constantin Chiriac, prof. univ. dr. habil. al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în semn de recunoaștere publică a parcursului managerial, artistic și academic de excelență, dar și a meritelor deosebite în menținerea și dezvoltarea unor relații de colaborare cu Academia de Studii Economice din Moldova.

Potrivit reprezentaților Academiei, acordarea titlului de doctor honoris causa profesorului Constantin Chiriac nu este deloc întâmplătoare pentru o universitate economică, căci prin toată activitatea desfășurată, domnul Constantin Chiriac a contribuit direct la dezvoltarea publicului prin artă, dar și indirect la promovarea afacerilor și atracțiilor turistice românești.

„Actor și artist vizionar, o personalitate marcantă a culturii românești, având la activ mai bine de 70 de roluri. Fiind președintele Fundației Democrație prin Cultură, domnul Constantin Chiriac este un ambasador fidel al culturii românești. Pe parcursul anilor, a susținut zeci de recitaluri de poezie în toată lumea, inclusiv la Academia de Studii Economice din Moldova. Din 1998, urmează și cariera de cadru didactic la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. În anul 2007 obține titlul științific de Doctor în Teatru la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Profesorul Constantin Chiriac este inițiatorul Catedrei de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere şi Arte, și fondatorul Platformei Doctorale Internaționale în artele spectacolului și al managementului cultural din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Un aspect important al carierei profesorului Constantin Chiriac reprezintă activitatea managerială. Din ianuarie 2000 până în prezent, Domnia Sa deține funcția de Director General al Teatrului Național ”Radu Stanca”. Un rol major îl are domnul Constantin Chiriac în dezvoltarea artei teatrale și familiarizarea publicului larg cu cele mai excepționale reprezentații ale artiștilor din România și lume. Din 1993, cu implicarea și sub conducerea directorului general Constantin Chiriac, a fost lansat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate artelor spectacolului din România și Europa Centrală și de Est. Datorită competenței sale manageriale, artistice și academice, meritele Domnului Constantin Chiriac au fost recunoscute și apreciate la nivel național şi internațional prin acordarea a numeroase distincții, titluri onorifice și diplome”, este parte din Laudatio rostit de conf. univ. dr. Angela Solcan, Şef Departament „Management şi Antreprenoriat”, Facultatea  Business şi Administrarea Afacerilor.

„Sunt onorat să mă alătur, prin titlul de doctor honoris causa oferit de Academia de Studii Economice a Moldovei, marilor personalități care contribuie, prin activitatea lor neobosită, la promovarea culturii și bunei colaborări între națiuni, sub semnul excelenței. Întâlnirea cu frații artiști de aici, cu gânditorii, cu cei care sunt implicați în tot ceea ce înseamnă cercetarea și educația din Basarabia m-a onorat și sunt convins că proiectele pe care le gândim împreună vor prinde nu numai roade, dar vor da viață viitorului Chișinăului și al României, al relațiilor culturale și economice între cele două maluri de Prut, în dialog cu Europa”, a declarat Constantin Chiriac.

La finalul evenimentului de la Chișinău, publicul a avut bucuria de a urmări un recital al Corului „Cantabile” al ASEM.

Constantin Chiriac a mai fost distins în anul 2008 cu titlul de doctor honoris causa – Visiting professor în perioada 2008-2013, la Leeds Metropolitan University, UK; în 2018 – doctor honoris causa al Universității de Vest, Timișoara, și în 2020, cu titlurile de doctor honoris causa de către Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508