spot_img

Conferința ”Umbrele intimității”, susținută de Esther Perel, la București

Sâmbătă, 4 iunie 2016, între orele 10.00-17.30, la Bamboo Club ( Str. Tuzla nr.50, București), va avea loc conferința „Umbrele intimității, susținută de specialistul internațional în sănătate sexuală Esther Perel. „Inteligența erotică: de la aventură la captivitate” și „Părinții chiar fac sex: este ușor să uităm că, înainte să fim părinți, am fost iubiți” sunt numele celor două ateliere susținute de Esther Perel la București. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Majoritatea românilor dezvăluie că, în familia lor de proveniență, atitudinea față de viața intimă a fost umbrită de prejudecăți: 66% dintre români recunosc că atitudinea predominantă era una represivă, de jenă sau ruşine, iar alţi 13% dintre ei descriu această atitudine ca fiind una abuzivă, încărcată de vinovăţie.

Mai mult, 80% dintre români se declară nemulțumiți de corpul lor, de felul în care arată, în contextul în care insatisfacția față de propriul corp este un indicator relevant în aprecierea sănătății sexuale. Doar 20% dintre respondenți au spus că se simt bine în pielea lor.

Aceste date furnizate de cercetarea exploratorie realizată de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie și Otilia Mantelers, cu 1210 respondenți,  în perioada 9 aprilie – 4 mai 2016, pe www.paginedepsihologie.ro, validează nivelul scăzut al românilor în ceea ce privește înțelegerea culturii intimității, a pasiunii, a sexualității și a inteligenței erotice.

Când ne iubim corpul, suntem deschiși în intimitate. Din păcate, începem să nu ne mai simțim bine în legătură cu felul în care arătăm încă din copilăria timpurie, când cei din jur ni se adresează folosind termeni descriptivi precum <durdulie>, <mânuțe subțiri>, <mică de statură>, e <bine făcută pentru vârsta ei>. Toate aceste descrieri nu-i ajută pe copii, deoarece le apare îndoiala că ceva nu este în regulă cu ei. Copiii au nevoie să le celebrăm corpul în termeni de putere și frumusețe, cu vorbe care arată admirație și iubire, nu judecată. Corpul este o parte atât de importantă din identitatea noastră, profund interconectat cu emoțiile și psihicul nostru, și dacă nu îl iubim, în realitate, nu ne iubim cu adevărat nici ființa noastră”, explică Otilia Mantelers, Parenting by Connection Instructor.

Ideea de intimitate fără sex este acceptată ca reală de 76% dintre români, care declară că pot să fie intimi cu partenerii de viaţă fără să facă sex, arată cercetarea. Alţi 15% dintre respondenţi consideră că nu există intimitate fără sex, căci între cele două există un determinism dinspre starea de intimitate spre finalitatea sexuală. Aproximativ unul din 10 respondenţi nu are o părere clară sau nu se poate hotărî în acest sens. Corelat, ideea de sex fără intimitate este acceptată de doar 34% dintre respondenţi, care consideră că sexul nu presupune neapărat şi implicare emoţională.

„Stilul nostru de viață se pare că reprezintă un teren fertil pentru stingerea pasiunii sexuale. Suntem tot mai surmenați și nu ne odihnim suficient, iar rezultatul este și acela că nu mai avem chef de partenerii noștri. Cu toate acestea, pasiunea sexuală este de o importanță crucială pentru satisfacția maritală și  pentru sănătatea noastră bio-psiho-relațională; am putea chiar spune că ea este piatra de temelie a fericirii unui cuplu și un indicator al longevității relației. Sexul este mai mult decât un act de procreare sau o activitate de care ne putem bucura doar în primele luni de relație. Sexul ne îmbunătățește dispoziția afectivă, arde caloriile, diminuează durerea, crește imunitatea, ne prelungește viața, reduce stresul și ne îmbunătățește relația”, declară Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relational, președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Despre ESTHER PEREL

Esther este recunoscută ca fiind una dintre cele mai originale și pătrunzătoare voci ale lumii atunci când vine vorba despre viața de cuplu și umbrele intimității.

Psiholog și psihoterapeut de renume internațional, în ultimii zece ani a ajuns să fie considerată unul dintre experții relaționali ai zilelor noastre. Vorbește fluent nouă limbi – ceea ce îi conferă statutul de gânditor multicultural, se numără printre terapeuții de top ai New York-ului, iar discursurile sale TED au făcut, într-un timp foarte scurt, înconjurul lumii.

Esther este autoarea bestseller-ului “Inteligența Erotică: Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie” – tradusă în peste 25 de limbi, publicată și în limba română la editura Curtea Veche.

Colegii de breaslă o văd ca fiind o autoare îndrăzneață și o vizionară, care are puterea de a ne schimba radical perspectiva asupra cuvântului “sex”.

În conferința susținută la București, pe 4 iunie 2016, Esther Perel ne va vorbi despre cum putem păstra vii dorința sexuală și succesul relațional într-o lume agitată și digitalizată.

Metafora care nouă ne place mult și cu care am numit conferința lui Esther Perel în România, Umbrele Intimității, se referă la faptul că sexualitatea este un spațiu al cuplului în care cei doi vin cu toată iubirea și pasiunea pe care și-o poartă unul altuia. În același timp, ei vin și cu moștenirea emoțională a vieții de familie trăite în copilărie cu mama și tata, moștenire care își pune amprenta asupra vieții sexuale și a intimității cuplului. Astfel, pentru a folosi o altă metaforă, putem spune că în dormitor sunt 6 persoane: partenerii de cuplu, fiecare însoțit de mama și tatăl său.

Workshop 1

Inteligența erotică: de la aventură la captivitate

Durată: 3h, interval 10:00-13:00

Cum se face că partenerii care se iubesc nu se mai bucură de sex de calitate? Poate cineva să-şi mai dorească ceva ce are deja? De ce e “fructul interzis” atât de excitant? Toate întrebările acestea vâjâie în capul tuturor celor din generaţia revoluţiei sexuale, o generaţie a partenerilor care pot face ce vor, dar n-au chef sau cel puţin nu împreună.

Există o tendință puternică în relațiile de lungă durată de a favoriza previzibilul în ciuda imprevizibilului. Cu toate că erotismul este imprevizibil. Dorința se bate cap în cap cu obișnuința și repetiția. Senzația de siguranță fizică și enoțională este esențială în obținerea unei placeri și legături sănătoase. Totuși, fără un strop de incertitudine nu există nici năzuință, nici anticipare, nici frison.

Deci, la ce concluzie ajungem? Reconcilierea pasiunii și a intimității sau a eroticului cu domesticul este posibilă doar dacă punem laolaltă două categorii de nevoi fundamentale ale ființei umane: nevoia de conectare și siguranță relațională, cu nevoia de aventură, explorare și noutate. “Iubirea” și “Dorința” pot fi într-o relație strânsă sau într-un etern conflict. Cum putem face casă bună împreună cu cele două ingredient esențiale ale intimității, vom afla de la creatoarea inteligenței erotice, Esther Perel.

Workshop-ul este adresat: cuplurilor, persoanelor singure sau aflate în căutarea unui partener, specialiștilor în sănătate mintală și relațională, medicilor, trainerilor de dezvoltare personală, experților în mass-media și bloggerilor.

Workshop 2

Părinții chiar fac sex: este ușor să uităm că, înainte să fim părinți, am fost iubiți

Durată: 3 h, interval 14:30 – 17:30

Trecerea de la doi la trei este o mare provocare pentru relația de cuplu. Nașterea unui copil este o revoluție psihologică care ne schimbă relația cu aproape toți și toate, de la sentimentul de sine și identitate, până la relațiile cu partenerii, prietenii, părinții și socrii noștri. Corpurile noastre se schimbă, la fel și veniturile și cariera. Deși partenerii vorbesc despre cât de fericiți sunt ca familie în curs de dezvoltare, și despre cât de împliniți sunt fiecare în parte, totuși descriu aceste schimbări ca o taxare a intimității lor.

Dar de ce ajungem să fie atât de degradată legătura erotică cu partenerul nostru? Chiar are vreo importanță dacă vasele nu au fost încă spălate sau mai este altceva în spatele dorinței noastre misterioase de a renunța la sex? Poate că este ceva specific culturii moderne care consolidează reducerea la tăcerea erotică a mamelor și taților. Sau poate că erotismul în contextul vieții de familie este pur și simplu prea greu de adoptat pentru oricine.

În cadrul acestui workshop, destinat părinților și viitorilor părinți, Esther Perel aspiră să ne angajeze într-o discuție sinceră, clară și provocatoare despre intimitate, lăsând ușile deschise spre viața erotică și viața de familie, îndrăznind să punem accentul pe sex.

Worshop-ul este adresat: părinților și viitorilor părinți, specialiștilor în sănătate mintală și relațională, medicilor de familie, cadrelor didactice, trainerilor de comunicare și dezvoltare personală, specialiștilor în mass-media și bloggerilor.

Detalii: otiliamantelers.ro/esther-perel-in-bucuresti/

Facebook event: www.facebook.com/events/1095029007228188/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508