spot_img

Concert Helge Lien Trio, la Cluj Napoca

Duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Sala Radio Cluj (str. Donath 160), trupa norvegiană Helge Lien Trio vine  cu un concert unic, ce nu trebuie ratat. Norvegienii de la Helge Lien Trio, laureați ai premiului Grammy, vin pentru prima dată la Cluj cu muzica lor melodioasă, pură, de o sensibilitate aparte și invitând la visare. Clujenii sunt primii care vor asculta piese de pe noul album Helge Lien Trio.

Ieșiți direct din studioul de înregistrări unde au gravat viitorul lor disc, ei vor oferi clujenilor melodii în primă audiție, alături de piese din repertoriul care i-a consacrat, începând cu albumul “Hello Troll” și până în prezent.

Helge Lien, pianist, compozitor și liderul grupului, este discipolul și mai apoi asistentul profesorului Misha Alperin, la Academia Regală de Muzică din Oslo. Este un maestru incontestabil al jazz-ului contemporan, dar și clasic, întrucât stăpânește arta ”standard-urilor”, a improvizației și compoziției, în egală și magistrală măsură.

“Suntem fericiți să oferim clujenilor bucuria primei audiții a noilor noastre melodii de pe cel mai recent album”, ne spune Helge Lien „Pare că suntem pe cale să legăm o relație specială cu fanii noștri din România. Ne aducem aminte cu plăcere că, acum doi ani, am prezentat tot în primă audiție albumul nostru “Guzuguzu” la Jazz @ Bran Castle”.

Helge Lien este și fotograf, pasionat de procesarea digitală, iar peisajele sale de pe site-urile foto pentru artiști profesioniști vorbesc și ele despre melancolia și sensibilitatea sufletului nordic. De altfel, imaginea ocupă un loc aparte și în muzica lui Helge: totul este pictural, de o frumusețe copleșitoare și, obligatoriu, melodia este la ea acasă.

La percuții îl vom asulta pe impetuos-creativul Per-Oddvar Johansen, un temperament total opus lui Helge cel calm și imaginativ. Per-Oddvar este asociat cu multe nume mari din jazz-ul norvegian, cum ar fi Trygve SeimSolveig Slettahjell, ori Christian Wallumrod (cu care a și cântat la București, în alt concert Jazz Fan Rising, în 2015). Recent, Per-Oddvar a lansat primul său album ca lider de trupă, denumit, cum altfel, “Let’s dance”.

O altă mare noutate de care ne vom bucura în premieră la Cluj, va fi noul contrabasist al trupei, Mats Eilertsen. Mats a mai cântat anul trecut la Gărâna și la Transylvania Jazz, alături de Håkon Kornstad și știm din surse sigure că a frânt multe inimi. Mats este un alt « greu » al jazz-ului norvegian.

Helge Lien Trio au mai cântat pentru Jazz Fan Rising în ianuarie 2015, în primul lor concert… complet din România. (Prima lor tentativă a fost la Gărâna Jazz, când festivalul s-a confruntat cu cea mai puternică furtună din istoria sa, iar concertul s-a întrerupt). Sistematic, peste tot unde au mai cântat în România (la GHIJ Fest, la Bran, ori la Baia Mare), au adus cu ei ploaie.

Concertul Helge Lien Trio la Cluj este oferit de JAZZ FAN RISING, prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România. Membrii asociației finanțează prin contribuție personală onorariile artiștilor pe care îi aleg prin vot democratic.

„Este al doilea sezon de jazz al JAZZ FAN RISING la Cluj. Suntem întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile noastre completează agenda de jazz din România. Invitații noștri sunt „rarități”: artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Prin asociația noastră dorim să constituim o voce a unei părți a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.

Biletele la concert pot fi cumpărate de pe www.biletmaster.ro și de pe www.eventbook.ro  sau direct de la casieria Teatrului Național, la Librăria Humanitas Cluj (str. Universității 4) sau de la Cinema “Florin Piersic”.

Concertul „Helge Lien Trio la Cluj” este organizat în parteneriat cu clusterul Cluj IT, cu sprijinul Altom și LifeIsHard,

Co-producător Radio România Cluj. Organizator Fundația “Jazz Festivals & Events”.

Până în prezent, asociația JAZZ FAN RISING a mai organizat concerte de jazz la Cluj cu Benedikt Jahnel Trio (Germania), Verneri Pohjola (Finlanda) – ambele concerte în premieră pentru România, Tonbruket (Suedia), EYOT (Serbia), TREEO (Austria) în concert cu Paolo Profeti European Collective.

Pe lângă aceste evenimente, Jazz Fan Rising a mai organizat la București concerte cu Rabih Abou-Khalil (Liban/Germania), Hakon Kornstad (Norvegia), Christian Wallumrod (Norvegia), Alessandro Giacchero (Italia), Andrew McCormack’s Graviton (Marea Britanie) – toate premiere pentru România. De asemenea, concerte cu

Vijay Iyer Trio (SUA), Vincent Peirani & Emile Parisien (Franța), Arkadyi Shilkloper (Rusia) & Vadim Nesselovski (Ucraina), Geraldine Laurent Trio (Franța).

www.jazzfanrising.ro

alt=”https://cdn0.iconfinder.com/data/icons/social-flat-rounded-rects/512/facebook-256.png” v:shapes=”_x0000_i1026″>  https://www.facebook.com/JazzFanRising/?fref=ts

Video 1 /  Video 2 / Video 3

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508