spot_img

Concert ”In memoriam Dinu Lipatti”, la Altes Rathaus din Viena

Marţi, 11 aprilie 2017, ora 19.00, în Salonul Bank Austria din Altes Rathaus (Barocksaal, Wipplingerstraße 8, 1010 Viena), Institutul Cultural Român de la Viena organizează un recital de muzică clasică în interpretarea pianistului şi compozitorului Matei Bucur Mihăescu și a violonistului Sabin Penea. Programul serii cuprinde compoziţii de Dinu Lipatti (”Nocturna pentru pian” dedicată Clarei Haskil) şi de Matei Bucur Mihăescu (”Suita pentru vioară și pian în mi minor In memoriam“).

Compusă între anii 2012-2013 de Matei Bucur Mihăescu, „lucrarea denumită simbolic In memoriam este dedicată lui Dinu Lipatti, figură emblematică a procesului de evoluție a artei interpretative muzicale a secolului XX. Acest omagiu muzical sintetizează, prin construcția sa, coordonatele artistice ale carierei și personalității pianistului și compozitorului Lipatti: apetența pentru muzica barocă, în mod special pentru Johann Sebastian Bach, abordarea interpretativă deosebită a lucrărilor aparținând acestei perioade muzicale, sobrietatea și rigurozitatea în abordarea partiturii, exprimarea creativă prin mijloace componistice neoclasice, colaborarea în actul artistic interpretativ, în cazul construcției instrumentale pian-vioară, cu un alt artist de renume al muzicii de secol XX, George Enescu.“ (Matei Bucur Mihăescu)

Matei Bucur Mihăescu (n. 1995) este student la Universitatea Națională de Muzică din București, secția Dirijat orchestră și absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității Naționale București.  Are o vastă experiență de scenă, în calitate de pianist, compozitor și dirijor de muzică clasică. Creaţia compozitorului Matei Bucur Mihăescu numără peste 200 de lucrări muzicale pentru pian, orchestră, cor şi diverse formule instrumentale. Începând cu vârsta de nouă ani a susţinut recitaluri şi concerte în ţară (Sala Mare a Ateneului Român, Opera Națională București, Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian“, Sala de concerte a Radiodifuziunii Române, Muzeul „George Enescu“) şi în străinătate (Berlin, Londra, Varșovia, Veneția, Vilnius, Viena, Paris). Este dirijorul Orchestrei CaMMerata, pe care a fondat-o în anul 2008, şi alături de care a susținut numeroase concerte de succes inclusiv pe scena Festivalului Internațional ,,George Enescu“ (edițiile 2011-2013). Pentru activitatea în domeniul artei interpretării pianistice şi compoziției i-au fost decernate Premiul de excelenţă al Uniunii Interpreților, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali şi Titlul de ,,ambasador“ al culturii române în lume oferit de Ministerul Afacerilor Externe şi Asociația Partenerilor Corpului Diplomatic, precum şi Diploma de excelenţă pentru contribuţia de excepţie în domeniul creaţiei şi interpretării muzicale oferită de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.

Sabin Penea (n. 1988) este licențiat în vioară și absolvent al cursurilor de master ale Universității de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Gabriel Croitoru. A susținut numeroase concerte, atât ca solist cât și în diverse ansambluri camerale, în ţară și în străinătate (Germania, Bulgaria, Austria, Franța, Turcia, Italia şi Elveția). Câștigător al numeroase premii de interpretare, Sabin Penea este un solist complex, pe lângă muzica clasică abordând și alte genuri muzicale precum rock (ca membru al formației Timpuri Noi), muzică electronică (în proiecte alături de nume precum Kiko Navarro, Electric Brother şi Angel Blanilla) sau jazz (colaborări cu Luiza Zan, Florin Răducanu, Mihai Iordache, Matthew Tracy Smith, Elena Moroşanu, Arthur Ballogh şi Viorica Pintilie). Este colaborator permanent al Orchestrei simfonice CaMMerata, evoluând ca solist și concertmaestru în numeroase concerte pe scene muzicale ale României.

Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2017, în contextul aniversării a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917 – 2 decembrie 1950).

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508