spot_img

Colocviul ”România – Franța: scurtcircuitul cărții”. De ziua Culturii române, Institutul cultural român de la Paris îi celebrează pe traducători 

Cu ocazia Zilei Culturii Române și pentru a marca 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, Institutul cultural român de la Paris organizează pe 16 ianuarie 2023 colocviul ”România – Franța: scurtcircuitul cărții”. Realizat în partenariat cu Ambasada României în Franța, colocviul invită la dezbateri peste 20 de profesioniști ai lumii editoriale din Franța și din România, cuprinzând mai multe mese rotunde tematice, ateliere de traducere din literatura contemporană și o proiecție de film. Participanții sunt traducători de literatură română, editori și librari francezi, reprezentanți ai Centrului Național al Cărții (CENNAC), profesori universitari la lectoratele românești din Franța, precum și jurnaliști și critici literari. Temele puse în discuție pe parcursul unei zile de întâlniri profesionale vizează, pe de o parte, statutul, provocările și rolul traducătorului de literatură română în spațiul francofon, și pe de altă parte,  mecanismele de susținere a activității traducătorilor precum și strategiile de promovare a patrimomiului literar. 

Vor intra în dialog traducătorii Florica Courriol,  Stéphane Lambion, Linda Maria Baros, Philippe Loubière, Sylvain Audet-Găinar, Mirella Patureau, editorii Benoît Virot (director fondator al editurii Le Nouvel Attila), Michel Carassou (director al editurii Non Lieu), Olimpia Verger (editura des Syrtes), universitarii Cécile Folschweiller (INALCO), Andreea Teletin (Institutul Limbii Române/Universitatea Sorbonne Nouvelle), Ana-Maria Gîrleanu (Departamentul de studii românești, Universitatea Strasbourg), librarul Oana Doboși (librăria La Doua Bufnițe – Timișoara) și jurnalista Aurélie Julia, director al revistei La Revue des Deux Mondes.

Nicoleta Vuțescu de la Centru Național al Cărții din România va prezenta mecanismele instituționale de susținere a traducerilor din literatura română prin programele de finanțare derulate de Institutul Cultural Român.Moderatorul colocviului este traducătorul și poetul Jean Poncet. 

De asemenea, sub titlul Fidel/infidel, participanții la colocviu sunt invitați să asiste la un turnir de traducere comentată pe marginea unui fragment tradus din romanul Theodoros de Mircea Cărtărescu. Traducătorii Philippe Loubière și Sylvain Audet-Găinar vor propune diferite variante de transpunere în limba franceză, cu argumentarea opțiunilor și sub arbitrajul moderatoarei Mirella Patureau. Recent apărut la editura Humanitas,  ultimul roman al scriitorului Mircea Cărtărescu este deja în curs de traducere de către Laure Hinckel, pentru editura franceză Noir sur Blanc.

Dedicată traducerii literaturii române, promovării patrimoniului literar și profesiei de traducător, întâlnirea profesioniștilor din lumea editorială se va încheia cu proiecția filmului de ficțiune Les Traducteurs (Traducătorii), realizat în 2019 de Regis Roinsard.

Colocviul are loc pe 16 ianuarie, între orele 10h00-22h00,  la sediul Ambasadei României în Franța, Palatul Béhague din Paris.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Ambasada României în Franța, cu prilejul Zilei Culturii române, marcând totdată celebrarea a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei. 

Pentru mai multe informații : Ziua culturii Naționale. România – Franța : scurcircuitul cărții

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508