spot_img

Colocviul Naţional al Tinerilor Critici Literari “G. Călinescu”, ediția a X-a, 2016

Vineri, 22 aprilie 2016, şi sâmbătă, 23 aprilie 2016, va avea loc, la sediul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA) din Bucureşti (str. Dem I. Dobrescu, nr.11), ediția a X-a a Colocviului Naţional al Tinerilor Critici Literari “G. Călinescu”. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din București, FNSA  şi Institutul de Istorie și Teorie Literară ”G.Călinescu”. Pe 22 aprilie 2016, de la ora 11.00 la ora 13.00, va avea loc prima parte a dezbaterii „La ce bun critica de întâmpinare?”, moderată de Paul Cernat, iar de la ora 17.30 la 19.30 partea a doua a aceleiaşi dezbateri va fi moderată de Andrei Terian. Sâmbătă, 23 aprilie 2016, de la ora 10.30 la ora 13.00, Bianca Burţa-Cernat va modera dezbaterea cu titlul „Viaţa literară românească după 1990”, această a treia dezbatere pornind de la apariția cercetării ”Cronologia vieții literare românești. 1990-1992”, Editura Muzeului Literaturii Române din București, 2015. Invitaţi: Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat, Teodora Dumitru, Mihai Iovănel, Raluca Dună, Oana Soare, Vasile Mihalache, Cătălin Sturza, Marija Nenadic, Cosmin Ciotloş, Bogdan-Alexandru Stănescu (Bucureşti), Bogdan Creţu, Andreea Mironescu, Doris Mironescu (Iaşi), Andrei Terian (Sibiu), Alex Goldiş, Cosmin Borza, Andreea Coroian-Goldiș, Claudiu Turcuș, Andrei Simuț, Ştefan Baghiu, Laurenţiu Malomfălean (Cluj-Napoca), Adrian Jicu (Bacău), Mihai Ene (Craiova), Daniel Clinci (Constanţa). Invitaţii speciali ai colocviului sunt acad. Mircea Martin, prof.univ.dr. Carmen Muşat, prof.univ.dr. Silviu Angelescu, prof.univ.dr.Ion Pop, prof.univ.dr.Ion Simuț,prof.univ.dr. Caius Dobrescu, prof. univ. dr. Nicolae Mecu, prof. univ. dr. Lucian Chișu şi conf. univ. dr. Ioan Cristescu. Colocviul este coordonat de scriitorul Dan Mircea Cipariu. Iniţiatorul programului este acad. Eugen Simion. Partenerii media ai evenimentului: Radio România Cultural, Observator cultural, AgentiadeCarte.ro şi revista Caiete critice.

Program

Vineri, 22 aprilie 2016, orele 11.00-13.00, sediul FNSA (str. Dem I. Dobrescu nr. 11)

Dezbaterea: “La ce bun critica de întâmpinare?” (prima parte)

Moderator: Paul Cernat

Vineri, 22 aprilie 2016, orele 17.30-19.30, sediul FNSA (str. Dem I. Dobrescu nr. 11)

Dezbaterea: “La ce bun critica de întâmpinare?” (a doua parte)

Moderator: Andrei Terian

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, orele 10.30 -13.00, sediul FNSA (str. Dem I. Dobrescu nr. 11)

Dezbaterea: “Viaţa literară românească după 1990”

Moderator:Bianca Burța-Cernat

Din ”Cronologia vieţii literare româneşti. Perioada postcomunistă”, Editura Muzeului Literaturii Române, au apărut până în prezent 7 volume: 1990-1996.

Coordonator general: acad. Eugen Simion

Coordonator: Bianca Burţa-Cernat

Autori: – pentru volumele I (1990), II (1991) şi III (1992): Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat, Lucian Chişu, Carmina Cojocaru,Teodora Dumitru, Stancu Ilin, Andrei Milca, I. Oprişan

– pentru volumul IV (1993): Bianca Burţa-Cernat;

– pentru volumul V (1994): Lucian Chişu;

– pentru volumele VI (1995) si VII (1996): Oana Soare.

Primele trei volume au apărut la sfârşitul anului 2014, iar celelalte patru, la finele lui 2015

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508