spot_img

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Direcția de Activități Culturale de la El Corte Inglés, organizează vineri, 11 octombrie 2019, începând cu ora 18:30, colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe „Âmbito Cultural“ de la El Corte Inglés din Lisabona și îi va avea ca invitați pe profesorii Ciprian Vălcan de la Universitatea „Tibiscus“ din Timişoara, Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges de la Universitatea din Lisabona.

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“ este al doilea proiect din seria organizată de Ambasada României în Republica Portugheză împreună cu ICR Lisabona în toamna anului 2019 și care își propune să aducă în atenția publicului portughez opera unor importante personalități culturale românești și să sublinieze impactul pe care aceasta a avut-o în concertul cultural mondial.

 

În cadrul colocviului, Ciprian Vălcan va prezenta în limba franceză conferința cu titlul „Cioran sau călăul iluziilor“, iar Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges vor susține în limba portugheză conferințele „Despre plâns și râs: înțelepciunea implacabilă a lui Cioran“ și respectiv „Dorul și nostalgia absolutului la Fernando Pessoa și Emil Cioran“.

 

Ciprian Vălcan este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii „Tibiscus“ din Timişoara, doctor în filosofie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, doctor în filologie al Universităţii de Vest din Timişoara și doctor în istorie culturală al École Pratique des Hautes Etudes din Paris. A obţinut licenţa şi masteratul în filosofie la Universitatea Paris IV – Sorbona. A publicat 14 cărţi, precum şi sute de studii, interviuri şi eseuri traduse în limbile română, maghiară, sârbă, cehă, germană, franceză, engleză, spaniolă, italiană şi portugheză în reviste sau volume colective din Japonia, SUA, Mexic, Columbia, Brazilia, Argentina, Tunisia, Portugalia, Spania, Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Germania, Cehia, Serbia, Ungaria, România. A fost profesor invitat al EPHE din Paris, al Universităţii din Lisabona, al Universităţii din Castellon și al Universităţii L’Orientale din Napoli.

 

Ricardo Gil Soeiro este doctor în studii literare, titlu obținut la Facultatea de Litere de la Universitatea din Lisabona (FLUL), unde lucrează ca cercetător, în cadrul Centrului de Studii Comparative, dezvoltând studii de literatură comparată, teorie literară și studii post-umaniste. În domeniul eseistic a publicat mai multe lucrări, printre care menționăm: Gramática da Esperança/ Gramatica Speranței (Vega, 2009), Poéticas da Incompletude/ Poetici ale incompletitudinii (Húmus, 2017). În domeniul poeziei a avut un parcurs singular, mult apreciat de critica de specialitate, prin publicarea următoarelor volume: Caligraphia do Espanto/ Caligrafia Uimirii (2010), Labor Inquieto/Muncă neliniștită (2011) sau Da Vida das Marionetas/ Despre viața marionetelor (2012). În 2019, editura portugheză Labirinto/ Labirint i-a publicat cartea Volúpia do Desastre: Notas soltas para CioranVoluptatea dezastrului. Note Libere pentru Cioran.

Paulo Alexandre Esteves Borges este profesor, eseist, filozof, poet și scriitor. Din 1988 este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Lisabona și cercetător la Centrul de Filosofie din cadrul aceleiași Universități, unde predă Filosofia religiei, Gândirea orientală, Filosofie și Meditație și Filosofie și Literatură. Este partener fondator și membru al Institutului de Filosofie luso-brazilian, membru corespondent al Academiei Braziliene de Filosofie, membru fondator al APERel – Asociația Portugheză pentru Studiul Religiilor, membru al Consiliului de Administrație al Revistei Lusofone de Știință a Religiilor. În 2017 a primit un doctorat onorific de la Universitatea Tibiscus din Timișoara. Doi ani mai târziu a primit premiul Ibn Arabi Taryumán, acordat de MIAS Latina, pentru cercetările și munca sa în domeniul spiritualității și al dialogului inter-religios, la Avila –  Universitatea de Mistică.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508