spot_img

Cinci sfaturi-cheie de la Dr. Laura Ene, autoarea cărții ”Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață?”

Ne putem bucura de deliciile de la mesele de sărbători fără vinovăție și fără frustrări? Dr. Laura Ene, medic primar în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, autoarea cărții ”Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață?” (Editura ALL, 2018), ne-a oferit soluții neașteptate. În urma întâlnirii de la Cărturești Verona cu Dr. Laura Ene, au rezultat câteva reguli prietenoase cu poftele specifice sărbătorilor de iarnă, dar și cu silueta. Sfatul doctorului este ca, în această perioadă de belșug alimentar, să ne propunem menținerea greutății actuale, nu scăderea în greutate.

Regula nr. 1: Nu întâmpina niciodată mesele festive cu stomacul gol!

Indiferent dacă ești gazdă sau invitat, apelează la acest truc. Evită să te înfometezi cu gândul la ospățul care te așteaptă, din cauză că foamea și pofta, într-o strânsă alianță, devin cei mai mari inamici ai siluetei tale. Începe-ți ziua cu un mic dejun normal și respectă-ți orele de masă din ziua respectivă, chiar dacă mănânci totuși mai puțin. Astfel, la petrecere îți va fi mult mai simplu să alegi cu grijă și calm alimentele.

 

Regula nr. 2: Mănâncă ce ți-ai pus în farfurie, în loc să ciugulești de pe masă!

Chiar dacă aparent ciugulitul pare o variantă mai puțin consistentă, de fapt nu vei reuși decât să te păcălești cu privire la cantitatea de mâncare consumată. Ia-ți o farfurie normală și pune-ți câte o bucățică din tot ceea ce îți face cu ochiul de pe masă. Mai pune-ți maxim o porție din ceea ce ți-a plăcut cel mai mult din preparatele pe care le-ai gustat.

 

Regula nr. 3: Savurează din plin fiecare gură de mâncare!

Amintește-ți să te bucuri de ceea ce mănânci și nu confunda mesele festive cu o cursă de umplut stomacul contracronometru. Ia bucăți cât mai mici de mâncare, mestecă bine fiecare îmbucătură, savurează, înghite și abia apoi ia următoarea înghițitură. Din când în când, mai lasă tacâmurile jos, apoi întoarce-te cu plăcere la ritualul mesei.

 

Regula nr. 4: Alege alimente tradiționale, specifice sărbătorilor de iarnă!

Cu alte cuvinte, aceasta este modalitatea prin care îți poți cheltui caloriile pe ceva deosebit, economisind atunci când vine vorba despre cartofi, orez, pâine, brânză. Alimentele pe care le consumi în mod obișnuit îți stau la dispoziție în oricare zi a anului, dar sarmalele, cozonacul, toba sau alte preparate tradiționale sunt alegerile potrivite pentru mesele de sărbătoare.

 

Regula nr. 5: Poartă haine ajustate pe linia corpului!

Renunță la varianta aparent confortabilă a hainelor largi purtate acasă sau în vizitele de sărbători. Îmbracă-te cu haine mai degrabă strâmte, dar confortabile, care să urmărească subtil silueta, și poartă o curea în talie, care să te atenționeze când exagerezi cu mâncarea. Renunță la obiceiul de a desface un nasture la blugi pentru a face loc unei cantități mai mari de mâncare.

 

Laura Ene are o experiență de peste 15 ani în domeniul diabetului și nutriției, timp în care a ajutat peste 10.000 de pacienți să învețe să mănânce sănătos, să-și schimbe stilul de viață, să slăbească și să se mențină. Convinsă că o stare bună de sănătate se desăvârșește la intersecția dintre minte, corp și spirit, a explorat și latura emoțională a meseriei sale. Astfel, studiile sale medicale sunt completate de cursuri și formări în domeniul psihologiei și al psihoterapiei, ceea ce îi conferă statutul de pionier în domeniul psiho-nutriției. Prima sa carte, Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață, reprezintă un cadou minunat pentru persoanele dragi preocupate de sănătate și nutriție și poate fi achiziționată de pe www.all.ro cu o super slăbire de preț de 50%. Acest ghid practic de bună purtare cu propriul corp și cu emoțiile tale te va ajuta nu numai să faci pace cu cântarul, ci şi să te eliberezi definitiv de foame și de frustrare. În plus, vei descoperi cum să îți satisfaci toate poftele, într-un mod inteligent și sănătos.

 

Laura Ene este co-fondatorul Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!” și medic expert în cadrul Clinicii de Nutriție Kilostop, ambele parteneri ai evenimentului pe care Editura ALL l-a organizat ca un preambul la sărbătorile de iarnă.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508