spot_img

CENTENAR ŞTEFAN BACIU

În această toamnă se vor împlini 100 de ani de la naşterea poetului ŞTEFAN BACIU, născut la Braşov, la 29 octombrie 1918. Dar cum s-au împlinit (încă din luna ianuarie) şi 25 de ani de la moartea sa, cred (niciodată nu-i prea târziu) să ne amintim de acest înaintaş al nostru, privindu-l doar (acum) dintr-un singur unghi, aşa după cum veţi remarca. Absolvent al Facultăţii de Drept (1941), a debutat în poezie încă de la vârsta primei adolescenţe, îndrăgostit şi de munca redacţională la diverse publicaţii literare bucureştene. Abia împlinise 20 de primăveri şi Ştefan Baciu era deja pregătit să dea sfaturi tinerilor scormonitori în tainele versificaţiei. Aşa se face că va semna un fel de  „poştă a redacţiei”, în revista „Universul literar”, de fapt, o încercare de mini-dialog cu pionieri într-ale poeziei, reflecţii care aveau ca punct de plecare versurile, plachetele sau volumele care erau expediate la redacţie. Tânărul redactor nu-i trata pe micii scormonitori, precum Călinescu într-a sa „Istorie a literaturii…”. Dac-ar fi luat aşa o mină de atotştiutor, negreşit, nu ar mai fi îndrăznit nimeni să se adreseze redacţiei, implicit, lui Ştefan Baciu. Se-nţelege!

Poet el însuşi, pornea de la premisa că „Poezia bună nu e niciodată prea multă”. Însă reflectând, acum, peste atâtea decenii, mă-ntreb – şi vă întreb şi pe dvs., dragi cititori, iubitori de poezie: cine decide, tranşant, valoarea?! Se angajează cineva să formuleze un verdict pentru un tânăr scriitor (exprimându-ne, la modul general)?! Să recunoaştem, câţi prea bine cunoscuţi critici (cu patalama) nu au greşit (întru clasificare) în viaţa lor?! Şi, reţineţi, nimeni nu a fost sancţionat pentru aceasta!

Aşadar, nici Ştefan Baciu, el însuşi tânăr poet fiind, nu s-a dorit intransigent, decât faţă de graba de a trimite orice – şi oricum. Nu a admis greşelile de natură gramaticală. În primul rând. Orice minusculă creaţiune se cere lecturată – şi relecturată. Răbdarea  dovedeşte „virtute poetică”, avertizează recenzentul.

E nevoie de perseverenţă, doar dacă există acea fărâmă de talent, mai precis, dacă simţi că aripile-ţi freamătă a zbor rotat peste grădina-nmiresmată a sufletului tău.

Viitorul creator s-ar cuveni să-şi impună (el însuşi, fără a fi îndemnat întru aceasta): însuşirea regulilor limbii – la perfecţie, lectură – multă lectură, înarmarea cu mult calm, luând  ca exemplu, stăruinţa păianjenului care-şi doreşte trăinicia pânzei sale. Şi ca o corolă,  „vrednicia purtătorului de condei”, după îndemnul lui Alexandru Lascarov-Moldovanu.

Şi câtă dreptate avea Ştefan Baciu!

Poezia rămâne o „mare fugă spre puritate”, o „cufundare” într-acel univers, pe care doar o stare de spirit, specială şi unică, o poate cuprinde.

Poezia românească cere să te apropii (ideal ar fi!), cu fineţe, de propria-ţi persoană (cu delicateţea mângâierii unui fluture), de cei dragi (cu o doză de mare sfinţenie sufletească), de locurile copilăriei şi ale şcolarităţii, de frumuseţea plaiurilor româneşti, de tot ce este sfânt pe-acest pământ.

Prea bine se ştie, Ştefan Baciu a preferat să trăiască, din 1946, restul vieţii, în străinătate. De acolo, de peste mări şi ţări, el nu şi-a uitat Patria. Gândul acesta l-a purificat, aşezând glasul Mariei Tănase – în apropierea zvârcolirilor unui vulcan; peisajul Americii Latine – vizualizat prin măiastra pană a lui Nicolae Grigorescu, clipele de dialog cristic – de sfinţenia sonorităţilor pe care le degajă sfântul lăcaş din Şcheii Braşovului ş.a.m.d!…

Posibil, cu această înfrăţire spirituală (şi nu spiritualizată!) să fi avut (cu măsura lucidă a oricărui artist) satisfacţia împlinirii personale!

La 100 de ani de la naşterea sa, se cuvine să-i descoperim  „nervurilor pline de sevă” ale poeziei sale, în lumina deplină a înţelegerii că valoarea unei opere se drămuieşte – în timp, chiar peste alte şi alte decenii.

Livia Ciupercă

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508