spot_img

Cele mai incitante voci ale literaturii europene, reunite la New York, pentru a celebra literatura în traducere

În perioada 6-9 noiembrie 2015, cele mai incitante voci ale literaturii europene se vor reuni la New York pentru a celebra literatura în traducere. Festivalul ”New Literature from Europe” prezintă autori europeni premiați, de pe întreg continentul, invitați la New York pentru lecturi și întâlniri cu traducători americani și scriitori de renume.

Festivalul ”New Literature from Europe” este onorat să prezinte, la New York, doisprezece autori extraordinari de pe întreg continentul: Bernhard Aichner (Austria), Naja Marie Aidt (Danemarca), Niccolò Ammaniti (Italia), Tomáš Halík (Republica Cehă), Wojciech Jagielski (Polonia), Josefine Klougart (Danemarca), Alek Popov (Bulgaria), Jordi Puntí (Catalonia, Spania), György Spiró (Ungaria), Bogdan Suceavă (România), Bettina Suleiman (Germania), și Ardian Vehbiu (Albania).

Aflat la cea de a 12-a ediție, festivalul se desfășoară, în acest an, în perioada 6-9 noiembrie 2015, și pune în lumină scriitori europeni aflați la începutul carierei sau scriitori consacrați, cărora li se alătură importanți traducători americani, dintre care îi amintim pe Morgan Entrekin, de la Grove Atlantic, Michael Reynolds, de la Europa Edition, Chad Post, de la Open Letter Books, Michael Maher, de la BBC, și Margaret Carson, co-președinte al Comitetului de Traducere PEN. Dialogul va acoperi teme diverse, de la existența lui Dumnezeu la fostul apartheid din Africa de Sud și criza refugiaților din Europa, despre arta de a scrie și cea a traducerii.

”Împinși de războaie civile și violențe, sute de mii de oameni au fugit din Orientul Mijlociu și din Africa, în cea mai mare criză a refugiaților pe care a trăit-o Europa, de la cel de al II-lea Război Mondial încoace. Niciodată, în trecut, vocile scriitorilor europeni nu au fost mai imperative decât azi”, a spus Sean Bye, președintele festivalului ”New Literature from Europe”.

Repere importante ale festivalul, din acest an, includ: Tomáš Halik, câștigător al Templeton Prize, și jurnalistul Ian Buruma, deținător al premiului Erasmus, în dialog, la Carnegie Council for Ethics in International Affairs; proiecția filmului ”Io e te”, de Bernardo Bertolucci, la NYU Casa Italiana, cu participarea lui Niccolò Ammaniti, autorul romanului după care s-a realizat filmul,  și a lui Antonio Monda, director artistic al Festivalului de Film de la Roma; o masă rotundă având ca temă provocările traducerii în limba engleză, cu care se confruntă femeia-scriitor, cu participarea autoarelor Naja Marie Aidt, Josefine Klougart și Bettina Suleiman, și a moderatoarei Margaret Carson, co-președinte al Comitetului de Traducere PEN, la Bowery Poetry Club; și primul NLE Translation Slam, anual,  găzduit de Nuyorican Poets Café, co-prezentat de PEN World Voices, cu participarea câtorva autori și ai traducătorilor lor. Majoritatea evenimentelor sunt cu acces gratuit pentru public.

Pentru programul complet al evenimentelor și locațiilor, incluzând o zi întreagă de manifestări găzduite de Scandinavia House, vizitați site-ul New Literature from Europe:

www.newlitfromeurope.org.

Festivalul ”New Literature from Europe” este organizat în parteneriat de: EUNIC, Ministerul Albanez al Culturii, Institutul Albanez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi, Consulatul General al Danemarcei, Centrul Ceh, Fundația Elizabeth Kostova, Institutul Goethe, Institutul Ramon Llull, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cultural Polonez și Institutul Cultural Român din New York.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508