spot_img

Cele mai bune filme ale anilor ’60, ’70 şi ’80 numai la DIVERTA!

Diverta propune publicului avid de cultură, chiar şi pe timp de vară, cele mai bune filme ale anilor ’60, ’70 şi ’80, în 6 pachete de câte trei filme.


Primul pachet oferit de Diverta conţine filmele: “Bonnie şi Clyde” în regia lui Arthur Penn, “Toţi oamenii preşedintelui/All the President’s Men” în regia lui Alan J. Pakula şi “A fost odată în America/Once Upon A Time In America” în regia lui  Sergio Leone.

Bonnie şi Clyde” – Ediţie specială (2 discuri), în regia lui Arthur Penn, cu Warren Beatty, Faye Dunaway, Gene Hackman. Filmul regizat în anul 1967 a fost distins cu numeroase premii: 1968 – 2 Premii Oscar pentur “Cea mai bună actriţă într-un rol secundar” şi “Cea mai bună realizare cinematografică”. Alte 8 nominalizări la Oscar şi 7 nominalizări la Globul de Aur.

Bonnie Parker are o viaţă plictisitoare şi vrea o schimbare. Are parte de această schimbare când îl întâlneşte pe fermecătorul, fost deţinut, Clyde Barrow. Clyde plănuieşte să ducă o viaţă în afara legii care să îl introducă în istorie. Cei doi se îndrăgostesc şi încep să pună în aplicare planurile criminale, faptele lor ajungând din Oklahoma până în Texas. Ei jefuiesc cu pricepere bănci mici, devenind astfel cunoscuţi în toată ţara. Oamenii sunt mândrii că au fost jefuiţi sau ţinuţi prizonieri de către Bonnie şi Clyde; pentru aceştia, cei doi criminali au curajul să facă ceea ce nimeni nu îndrăzneşte. Însă pentru lege, ei sunt nişte hoţi nemiloşi care merită să fie împuşcaţi.

Un alt film celebru pe care ni-l propune Diverta este “Toţi oamenii preşedintelui/ All the President’s Men” în regia lui Alan J. Pakula, cu Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden, Martin Balsam, o producţie a anului 1976. Aceasta este o poveste cu detectivi nemaipomenit de antrenanată. În clădirea Watergate, lumina este aprinsă şi patru tâlhari sunt prinşi asupra faptului. În acea seară au avut loc evenimente care l-au făcut pe preşedinte să plece mai devreme. Reporterii de la Washington, Bob Woodward (Robert Redford) şi Carl Berstein (Dustin Hoffman) află povestea şi o analizează pe toate părtile, având îndoieli, refuzând să creadă, fiind descurajaţi. Regizat de Alan J. Pakula şi bazat pe cartea lui Woodward şi Berstein, filmul a câştigat patru premii Oscar în 1976 (pentru “Cel mai bun actor în rol secundar”/ Jason Robards, “Cea mai bună adaptare a unui scenariu” / William Goldman, “Cea mai bună scenografie” şi “Cel mai bun sunet”). Pe lângă povestea în sine, filmul analizează şi stilul de lucru al jurnaliştilor, a căror misiune este să pună mâna pe subiecte puternice – şi să obţină adevărul.

Un alt film de colecţie esteA fost odată în America/Once Upon A Time In America” în regia lui  Sergio Leone, cu Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Tuesday Weld, Treat Williams.

Când erau băieţi au jurat că vor muri unul pentru celălalt. Ca bărbaţi, au şi făcut-o. O poveste epică, remarcabilă a unui grup de tineri gangsteri evrei din New York, care a supravieţuit prohibiţei. Ei se reîntâlnesc după 35 ani şi înncearcă să se salveze. Filmul poate fi privit şi ca o poveste a unui om care este în război cu el însuşi. David „Noodles” Aaronson (de Niro) este un criminal sălbatic şi neîndurător, dar iubitor şi cald în acelaşi timp. Conflictul firii sale îl constituie Deborah, femeia pe care o iubeşte şi care încearcă să îl schimbe. Deşi ea este singurul lucru pur şi sincer din viaţa lui, Noodles nu ezită să o violeze în momentul în care vrea să îl părăsească. De aceea „Once Upon a Time in America” nu este doar un film cu şi despre gangsteri. Este şi o introspecţie analitică în sufletul lui Noodles.

Al doilea pachet de filme de colecţie conţine filmele “Dulcea pasăre a tinereţii/Sweet Bird of Youth” în regia lui Richard Brooks, “Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over The Cuckoo’S Nest” în regia lui Milos Forman şi “Platoşa de metal/Full Metal Jacket” în regia lui  Stanley Kubrick.

“Dulcea pasăre a tinereţii/ Sweet Bird of Youth” în regia lui Richard Brooks, cu Paul Newman, Geraldine Page, Rip Torn a fost regizat în anul 1962.

“Dulcea pasăre a tinereţii / Sweet Bird of Youth” este povestea chipeşului Chance Wayne (Paul Newman) care nu a devenit niciodată un star de Hollywood, aşa cum a visat, dar a fost întotdeauna un star pentru doamne. Acum, întors în liniştitul său orăşel natal de pe Coasta Golfului, este implicat în două relaţii sentimentale; cu o fostă regină a filmului, dependentă de droguri şi alcool şi cu fata pe care a lăsat-o în urmă…în multe necazuri. Paul Newman şi actriţa nominalizată la Oscar pentru „Cea mai bună actriţă” – Geraldine Paige împreună cu Rip Torn şi Madeleine Sherwood îşi recreează rolurile lor de pe scenă, iar Ed Begley îl portretizează într-un rol pentru care a câştigat Oscarul, pe coruptul şef politic al oraşului. Ecranizarea piesei de succes este semnată de Tenesee Wiliiams, piesă care a fost un hit pe Broadway: Sex. Money.

Hipocrisy. În opera lui Williams, Chance duce o bătălie cu proprii demoni într-o încercare disperată de a-şi îndrepta viaţa sa irosită şi de a-şi regăsi “dulcea pasăre a tinereţii”.

“Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over The Cuckoo’S Nest“ – Ediţie specială, conţine 2 discuri. Filmul a fost regizat în 1975 de Milos Forman, iar din distribuţie fac parte Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield, Michael Berryman, Peter Brocco.

Patrick McMurphy (Jack Nicholson) se îndrăgosteşte de o fată de 15 ani şi ajunge în închisoare pentru corupere de minori. Ajuns aici, McMurphy se preface că ar fi nebun şi reuşeşte să fie trimis într-un azil. Dar constată că nici în acest loc viaţa nu este deloc uşoară. Asistenta – şefa, Mildred Ratched (Louise Fletcher) se dovedeşte a fi mult mai periculoasă decât bolnavii pe care îi persecută. În dorinţa de a încălzi puţin atmosfera apăsătoare din ospiciu, McMurphy îi corupe pe colegii lui la jocuri de cărţi şi de basket, reuşind astfel să îi mai scoată din starea lor generală de letargie. Dar iarăşi apar complicaţiile. McMurphy dă o petrecere, care se sfârşeşte din păcate tragic: unul dintre cei internaţi se sinucide şi necazurile încep să se ţină lanţ.

“Platoşa de metal/Full Metal Jacket” în regia lui  Stanley Kubrick, cu Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D’Onofrio, un film regizat în anul 1987.

Filmul redă experienţa războiului din Vietnam, trăită de un grup de voluntari în Marina americană. Prima parte reprezintă antrenamentul de luptă al soldaţilor, iar partea a doua se petrece în Vietnam.

Al treilea pachet cu filme de colecţie pe care-l oferă Diverta, conţine filmele “Splendoare în iarbă/Splendor in the Grass” în regia lui Elia Kazan, Moarte la Veneţia/ Death in Venice” filmat de Luchino Visconti în 1971 şi “Armă mortală 1/ Lethal Weapon 1 D.C.” (1987) în regia lui Richard Donner

“Splendoare în iarbă/Splendor in the Grass” (1961) în regia lui Elia Kazan, are în distribuţie actori precum Natalie Wood, Warren Beatty, Gary Lockwood

Deane (Natalie Wood într-o prestaţie nominalizată la Oscar care a făcut-o pe actriţă să se îndrepte spre roluri complexe ca adult) este o tânăra hotărâtă să facă ce e bine în oraşul ei din Kansas, în anii 1920. Dar sentimentele pe care le are faţă de iubitul ei Bud (debutantul Waren Beaty) sunt prea puternice. Curând, însăa, conflictul dintre comportamentul respectabil şi dorinţă îl va aduce pe Bud la un colaps fizic, iar pe Deane în pragul nebuniei. Regizorul Elia Kazan l-a încurajat pe William Inge (Bus Stop, Picnic), câştigătorul unui premiu Pulitzer, să transforme o poveste reală pe care o auzise în Midwest, într-un scenariu de Oscar. Rezultatul, “Splendoare în iarbă”, rămâne astăzi la fel de poetic, impresionant şi puternic ca în urmă cu două generaţii.

Moarte la Veneţia/ Death in Venice” regizat de Luchino Visconti în 1971, cu Dirk Bogarde, Marisa Berenson se bazează pe nuvela omonimă a autorului Thomas Mann.

Filmul „Morte la Veneţia” urmăreşte un compozitor german din Munchen pe nume Gustav von Aschenbach, care călătoreşte spre o staţiune de pe litoralul veneţian în vara anului 1911 pentru a se relaxa după o perioadă prelungită de stress şi pentru a-şi trata boala cardiacă de care suferă. Cazându-se la luxosul hotel Lido, atenţia lui Gustav von Aschenbach este captată de către o familie poloneză aflată în vacanţă în Italia şi mai cu seamă de către un băiat adolescent pe nume Tadzio, care întruchipează pentru el un ideal de frumuseţe fizică. Pasiunea obsesivă pe care o dezvoltă pentru efeminatul şi manipulativul Tadzio îl determină pe compozitorul german să îşi prelungească şederea la Veneţia, în ciuda faptului că oraşul este ameninţat de o epidemie mortală de holeră.

“Armă mortală 1/ Lethal Weapon 1 D.C.” (1987) în regia lui Richard Donner cu Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Mitchell Ryan, Tom Atkins reprezintă povestea plină de adrenalină a prieteniei care se leagă între doi poliţişti, Martin Riggs – un alb rebel şi cam sărit care, de când i-a murit soţia, se aruncă în tot felul de acţiuni riscante fără să-i pese de viaţă, şi Roger Murtaugh – poliţist de culoare. Familist convins, tatăl unei fiice superbe pe nume Rianne, el tocmai a împlinit 50 de ani, dar tot se mai gândeşte că ar fi putut fi medic. În numai 24 de ore, cei doi devin parteneri şi trec împreună printr-o nesfârşită cavalcadă de aventuri; ucid mai mulţi băieţi răi, supravieţuiesc unei curse în deşert, mânuiesc toate armele posibile şi imposibile, sar de pe clădiri, o salvează pe Rianne, trec cu maşina prin ziduri, sunt torturaţi, etc… Film plin de suspans, care ţine încordat spectatorul de la început până la sfârsit. Capul tuturor atrocităţilor este un personaj amoral supranumit Generalul (Mitchell Ryan) care este ajutat de o bestie cu faţă de om, călăul său personal Joshua (Gary Busey). “Armă Mortală 1” este considerat de mulţi cel mai bun film dintre cele patru realizate până în prezent din seria cu acelaşi nume. Accentele comice ale acestui thriller au contribuit din plin la succesul imens al filmului. Coloana muzicală a filmului îi aparţine lui Eric Clapton.

Cel de al patrulea pachet cu filme de colecţie pe care-l puteţi găsi la Diverta conţine filmele “Doctor Zhivago” (1965) în regia lui David Lean, “După-amiază de câine/ Dog Day Afternoon” în regia lui Sidney Lumet şi Afaceri riscante/ Risky Business” în regia lui Paul Brickman.

“Doctor Zhivago” (1965) în regia lui David Lean, cu Omar Sharif, Julie Christie, Rod Steiger.

Acest film reprezintă una din cele mai bune producţii ale tuturor timpurilor, filmul prezentând impactul revoluţiei bolşevice asupra societăţii ruseşti. Filmul este văzut prin ochii unui medic/poet Yuri Zhivago.

“După-amiază de câine/ Dog Day Afternoon” în regia lui Sidney Lumet, cu Al Pacino, John Cazale, Carol Kane, a fost filmat în 1975.

Într-o zi de vară, Sonny dă buzna cu pistolul în mână într-o bancă din Brookly. El a pus la punct un plan minuţios, pentru că iubitul lui Sal are nevoie de o operaţie de schimbare de sex, dar totul merge prost. Cu cât nervosul Sonny rămâne mai mult în bancă, ţinând ostatici clienţii şi funcţionarii, cu atât afară creşte mulţimea curioşilor şi numărul politiştilor. Alternând ameninţările că va executa prizonierii, cu gesturi prin care încearcă să le câştige încrederea, la un moment dat comandând pizza pentru ei, Sonny reuşeşte chiar să se facă simpatic celor de afară, strigând sloganuri împotriva autorităţilor, Attica! Attica! Attica! Până când se află că e bisexual, clipă în care e părăsit de majoritate, dar începe să fie aclamat de membrii grupului pentru drepturile homosexualilor… Extraordinar recital actoricesc al lui Al Pacino în rolul gangsterului pervers.

Afaceri riscante/ Risky Business” în regia lui Paul Brickman cu Tom Cruise, Rebecca De Mornay, Joe Pantoliano, a fost filmat în 1983.

O comedie americană clasică (Stephen Schaefer, US), “Afaceri Riscante” sărbătoreşte farmecul tinereţii, la 25 de ani. Ca orice adolescent hotărât – lăsat singur acasă de către părinţi – care devine conştient de partea sa sălbatică, Tom Cruise a prins avânt în lumea vedetelor. Rebecca De Mornay debutează cu un rol dinamic, ca o centralistă libertină, care apare în calea lui Cruise. Cei doi, împreună cu un scenariu perfect şi regia ireproşabilă a lui Paul Brickman, au făcut din filmul “Afaceri Riscante “o afacere de primă clasa”, a scris revista “People”.

Cel de al cincilea pachet oferit de Diverta conţine filmele “Duzina de ticăloşi/ The Dirty Dozen” în regia lui Robert Aldrich, “Portocala mecanică/ A Clockwork Orange” de Stanley Kubrick şi “City Heat/ Politist şi detectiv” în regia lui Richard Benjamin.


“Duzina de ticăloşi/ The Dirty Dozen” în regia lui Robert Aldrich cu Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, Jim Brown, John Cassavetes a fost filmat în anul 1967.

Sunt condamnaţi, psihopaţi, nătărăi, rataţi, dar şi campioni în topul box office al cinematografiei. După zeci de ani de la apariţie, filmul “Duzina de ticăloşi” rămâne piatra de temelie a filmelor de acţiune. Lee Marvin este un maior dur care se înrolează voluntar în armată pentru a conduce un pluton de oameni inadaptaţi social într-o misiune sinucigaşă împotriva armatei naziste. Într-un film regizat de Robert Aldrich (The Longest Yard) Charles Bronson, Jim Brown, John Cassavetes, Trini Lopez, Telly Savalas, Donald Sutherland şi Clint Walker sunt câţiva dintre cei 12 condamnaţi care îşi vor câştiga libertatea dacă supravieţuiesc. Nominalizat la 4 premii Oscar, “Duzina de ticăloşi” a căştigat premiul pentru “Cele mai bune efecte sonore”.

“Portocala mecanică/ A Clockwork Orange” de Stanley Kubrick cu  Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Warren Clarke, Adrienne Corri a fost regizat în 1971.

În Anglia viitorului apropiat, o bandă de tineri se distrează în fiecare seară bătând şi violând victime fără ajutor. Alex, unul dintre băieţii din bandă, dezaprobă o parte din cele întâmplate, aşa că ai lui îl abandonează în mâinile poliţiei. Este încarcerat, dar pentru a-şi reduce pedeapsa, este de acord cu un tip de tratament prin care îi este „spălat” creierul şi astfel este schimbat – ajunge să urască violenţa şi tot ceea ce presupune ea. Însă după ce este eliberat, vechii săi prieteni îl aşteapta, iar revederea nu promite a fi prea plăcută.

“City Heat/ Poliţist şi detectiv” în regia lui Richard Benjamin, cu Clint Eastwood, Burt Reynolds, a fost filmat în 1984.

Kansas City, 1930. Partenerul detectivului particular Mike Murphy este bătut cu bestialitate de mafioţii locali. Ca urmare a acestui incident, poliţia se mobilizează să lupte împotriva mafiei.

Al şaselea pachet de filme ce se găsesc acum la un preţ promoţional în Diverta, conţine filmele “Luke, mana rece/ Cool Hand Luke” în regia lui Stuart Rosenberg, “Crimele din Mica Italie/ Mean Streets” (1973) în regia lui Martin Scorsese şi “Moonwalker/ Michael Jackson – Moonwalker”  (1988) în regia lui Jerry Kramer.

Luke, mână rece/ Cool Hand Luke” în regia lui Stuart Rosenberg, cu Paul Newman, George Kennedy, Dennis Hopper, Strother Martin, Clifton James, a fost filmat în 1967.

“Luke, mână rece/ Cool Hand Luke” este un filme despre păcat sau nonconformism. Sentinţa: puşcăria. Paul Newman interpretează unul dintre rolurile sale preferate în “Luke, mână rece/ Cool Hand Luke” – singuraticul care nu vrea – sau nu poate – să se adapteze regulilor captivităţii. Acest rol pune în evidenţă şi interpretările anterioare ale lui Newman: Luke este la fel ca The Hustler, dar fără visul victoriei, la fel ca Harper, dar fără misiune morală, la fel ca Hud, dar fără tatăl pe care să îl sfideze. “Dă-i unui actor un script bun şi el va schimba lumea”, a spus Newman, după ce a declarat că scenariul de la “Luke, mână rece / Cool Hand Luke” este cu siguranţă cel mai bun pe care l-a citit. “Luke este rece şi indiferent, dar nu poate învinge sistemul pe care îl dispreţuieşte”. Acesta este motivul pentru care şi scenariul este atât de bun: co-scenaristul Donn Pearce a petrecut doi ani din viaţă în puşcărie. Distribuţia este copleşitoare, incluzându-i pe George Kennedy, câştigător de premiu Oscar cu rolul Dragline, este cel ce îl ajută pe Paul Newman să supravieţuiască în puşcărie. Strother Martin este căpitanul care îi reproşează lui Luke celebrul citat: “Ceea ce avem aici este… imposibilitatea de a comunica”. Dar în acest film nu este vorba de aşa ceva. Cu replici inteligente şi o poveste foarte bună, “Luke mână rece/ Cool Hand Luke” este un succes răsunator.

Crimele din Mica Italie/ Mean Streets” (1973) în regia lui Martin Scorsese, îi are în distribuţie pe Robert De Niro, Harvey Keitel, David Proval .

Viitorul e asigurat pentru Tony şi Michael, care conduc un întreg cartier, prin tocmelile din baruri şi manevrarea unor afaceri ilegale pe străzile răufamate ale Micii Italii din New York. Pentru Charlie, viitorul este mult mai incert şi întunecat. Fiind un bijniţar mărunt, lucrează pentru unchiul său, colectând datoriile debitorilor întârziaţi. Probabil că e prea amabil ca să aibă succes. Este îndrăgostit de o tânără cu care unchiul lui nu este de acord din cauza epilepsiei de care suferă. În acelaşi timp, nu este de acord nici cu prietenul său cel mai bun, Johnny Boy, un psihopat care îşi bagă toate cunoştinţele în probleme, deoarece nu prea face diferenţa între bine şi rău. O încercare eşuată de a evada îi implică pe toţi într-o încăierare care s-ar putea să le “asigure” viitorul.

“Moonwalker/ Michael Jackson – Moonwalker”  (1988) în regia lui Jerry Kramer, Jim Blashfield, Colin Chilvers îi are în distribuţie pe Michael Jackson, Mick Jagger, Brandon Quintin Adams, Kellie Parker, Sean Lennon.

În filmul “Moonwalker”, o aventură muzicală magică te va purta până pe Lună şi înapoi, alături de cel mai cunoscut cântăreţ al planetei! Cu adevărat o bijuterie pentru orice colecţionar, “Moonwalker” aduce laolaltă cele mai bune videoclipuri ale lui Michael Jackson, filmări rare din primele sale apariţii alături de trupa Jackson 5, cât şi filmări din concerte şi de la Premiile Grammy. Pe acelaşi DVD puteţi viziona şi un film de aventuri scris chiar de Michael Jackson, o privire unică în mintea acestui geniu al muzicii. Fiţi atenţi la apariţiile surprinzătoare ale unor personalităţi ca Joe Pesci, Mick Jagger, Sean Lennon, Elizabeth Taylor şi mulţi alţii!

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508