spot_img

Câștigătorii Premiilor AFCN 2019

Cea de-a cincea ediției a Galei de decernare a Premiilor Administrației Fondului Cultural Național, acordate organizațiilor neguvernamentale și managerilor culturali, a avut loc pe marți, 14 ianuarie 2020, în ajunul Zilei Culturii Naționale, la Sala „Elvire Popesco” a Institutului Cultural Francez din București, unde au fost prezenți peste 200 de oameni de cultură, jurnaliști, manageri și responsabili culturali. Juriul de nominalizare și selecție a fost format din reprezentanții premianților din 2018 care au răspuns invitației de participare. Din juriu au făcut parte: Mihaela Cîrjan – Asociatia Actorilor Romi /Giuvlipen (București), Ovidiu Daneș – Fundația Dala (Sibiu/ București), Mara Mărăcinescu – Asociația Punctart (București), Timotei Nădășan (Cluj-Napoca), Alina Negru – Asociația REcult (Timișoara), Ozana Nicolau – Asociația Art Revolution (București), Laura Orlescu – One World Romania (București) și Dumitru Rusu – Asociația Birou pentru Artă şi Cercetare Urbană (București). Deoarece anul 2019 a marcat „Anul Cărții”, în cadrul acestei ediții s-a acordat un premiu special pentru proiecte menite să stimuleze apetitul pentru lectură, pentru explorarea, înțelegerea și interpretarea textului scris.

Câștigătorii ediției 2019 a Premiilor Administrației Fondului Cultural Național sunt:

PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ

FEDERAȚIA FABRICA DE PENSULE (Cluj-Napoca)

În 2009 se înființa la Cluj Federația Fabrica de Pensule, devenită rapid un exemplu de transformare a unei clădiri industriale într-un spațiu independent dedicat artei contemporane, un reper multidisciplinar al scenei culturale din țară.

Cei zece ani au inclus coagulări și transformări instituționale, au revelat vulnerabilități datorate instabilității financiare și manageriale și contextului cultural precar.

Pentru această decadă Fabrica de Pensule înseamnă sute de expoziții, spectacole, dezbateri, ateliere, proiecții de film și înseamnă o comunitate care își păstrează motivația, ai cărei membri se implică nu doar în producția culturală, ci și în dezvoltarea politicilor culturale și urbane în contextul local.

 

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN RELAȚIE CU SPAȚIUL PUBLIC

ASOCIAȚIA IVAN PATZAICHIN – MILA 23 (Mila 23, Tulcea) pentru proiectul „Apele Unite ale României – confluențe de patrimoniu natural și cultural”

Asociația Ivan Patzaichin — Mila 23 are ca obiectiv sprijinirea dezvoltării locale din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România, prin protejarea biodiversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, prin valorizarea statutului de spațiu public al întinderilor de apă.

„Apele Unite ale României” este un proiect pe termen lung, care evidențiază legătura dintre patrimoniul cultural și cel hidrografic. Inițiativa, cu un puternic caracter educațional, colectează modele de bune practici care valorifică apele și relația lor cu comunitatea. Împreună cu podurile, malurile și aspectul său general, râul care traversează o localitate îi poate completa profilul identitar. Proiectul încurajează comunitățile să își cunoască mai bine apele riverane și să își asume o protecție activă a lor. Un râu sănătos și iubit de locuitori e AUR pentru comunitate.

 

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL

ASOCIAȚIA CENTRUL PENTRU STUDIEREA MODERNITĂȚII ȘI A LUMII RURALE (Telciu, Bistrița Năsăud) pentru proiectul „Buletin de Telciu. Platformă rurală de educație prin cultură”

Înființat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale se concentrează pe cercetarea interdisciplinară și reunește cercetători din România și străinătate, preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității. Centrul organizează activități educaționale pentru copiii și tinerii din mediul rural.

„Buletin de Telciu” este o platformă rurală de artă și educație prin cultură în cadrul căreia sunt găzduite spectacole de teatru, proiecții de film și ateliere artistice dedicate copiilor. Producția „Tot pe drum, pe drum, pe drum”, spectacol de teatru educațional, conceput împreună cu participanții în cadrul atelierului coordonat de Katia Pascariu și Mihaela Michailov, a fost prezentată în premieră la Telciu și apoi la București.

 

PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL

ASOCIAȚIA DANCE SPOT (București)

Înființată în 2017, Asociația Dance Spot este fondatoarea și animatoarea brandului Linotip Centru Independent Coregrafic, studio independent de producție și difuzare de spectacole de dans contemporan. Activitățile derulate oferă oportunități de creație și colaborare între artiști, spectatori, organizații, finanțatori și donatori. Independent sau în parteneriat, Asociația dezvoltă infrastructura dansului contemporan prin proiectele culturale de dans și interdisciplinare, atât producții proprii cât și dezvoltate de artiști independenți. Abordarea antreprenorială implică lucrul cu creativitate și emoții. În tot ceea ce fac, membrii asociației Dance Spot se lasă conduși de pasiunea lor pentru dans și încrederea că vor reuși să miște lumea prin tot ce își propun.

 

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ

ASOCIAȚIA MINITREMU (Cristești, Mureș) pentru proiectul „Opțional de Artă Contemporană”

Asociaţia Minitremu are ca obiectiv facilitarea accesului copiilor şi tinerilor la arta contemporană, prin metode specifice vârstei lor, într-o formă ludică, interactivă şi directă.

„Opționalul de artă contemporană” este o materie de studiu introdusă de Asociația Minitremu în cadrul Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, din anul 2017, în continuarea catedrei de Istoria Artei. Dincolo de prezentările și discuțiile teoretice la clasă, opționalul pune accent pe exerciții practice și întâlniri cu artiști vizuali, curatori și teoreticieni,  vizite ghidate la ateliere, galerii și spații de artă din România, excursii tematice la diverse evenimente culturale, expoziții, bienale, într-un format care să-i facă pe elevi conștienți de o istorie vie a artei, care se scrie în prezent.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ

ASOCIAȚIA CULTURALĂ CONTRASENS (Timișoara) pentru proiectul „TMcult”

Înființată în 2015, Asociația Culturală Contrasens promovează arta și cultura ca spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor și ajută publicul să înțeleagă fenomenul cultural contemporan și să se apropie de actul artistic și creativ cu încredere.

În 2019 școala de toamnă „TMcult”, sub sloganul WRITE CULTURE, RE-WRITE ROMANIA!, a fost despre o generație altfel de tineri, dornici să cunoască fenomenul cultural românesc contemporan prin dialog cu actori relevanți din domeniul culturii și industriilor creative. E vorba despre 14 tineri pasionați care și-au dorit să facă altfel, profesionist și asumat, critică și jurnalism cultural, în special în format blogging și vlogging, dar și apelând la genuri și medii tradiționale.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

ASOCIAȚIA SALONUL DE PROIECTE (București) pentru proiectul „Arhiva fotografică: memorie și cercetare”

Salonul de Proiecte se concentrează pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin expoziții, publicații, prezentări și dezbateri, care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de Proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București.

Programul „Arhiva fotografică: memorie și cercetare” a propus o abordare multi-disciplinară a unui subiect relevant pentru discuțiile actuale legate de reprezentarea culturii prin intermediul imaginii. Inițiatorii își doresc ca programul lor să ducă la fondarea unei instituții în jurul arhivei fotografice Mihai Oroveanu, o instituție care să poziționeze fotografia într-un câmp vast de reflecție.

 

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI

ASOCIAȚIA ARHITECTURĂ. RESTAURARE. ARHEOLOGIE (Brașov) pentru proiectul „Adoptă o Casă la Roșia Montană”

120 de voluntari, intervenții pe 4 clădiri, ateliere demonstrative și prelegeri, expoziții, lansări de carte, tururi ghidate, proiecții de filme documentare, un concert Stradivarius, evenimente pentru cei mari și cei mici deopotrivă — acesta ar fi rezumatul campaniei 2019 a programului „Adoptă o Casă”, o inițiativă care se adresează patrimoniului de excepție al Roșiei Montane și publicului interesat să îl conserve și să îl pună în valoare: localnici, tineri specialiști, meșteri locali.

Scopul programului „Adoptă o Casă la Roșia Montană” este acela de a repune într-un context sănătos dezbaterile legate de viziunea pe care o avem despre patrimoniu în general și despre patrimoniul Roșiei Montane în particular: patrimoniul nu este o „piedică în calea progresului”, este chiar resursa și motorul regenerării și dezvoltării sustenabile a comunității.

 

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME

ASOCIAȚIA 4CULTURE (București) pentru proiectul „eXplore festival”

Asociația 4Culture sprijină formarea și dezvoltarea tinerilor artiști, prin activități de cercetare, producție și difuzare, cu accent pe proiecte performative și de dans.

Ajuns la a 14-a ediție, „eXplore festival” este unul dintre cele mai apreciate festivaluri multidisciplinare din România și Europa de Est, care urmărește creșterea vizibilității dansului contemporan pentru publicul larg. Conceput ca o platformă de reflecție și dezbatere artistică a celor mai recente problematici contemporane, într-un schimb dinamic de idei și experiență creativă și managerială, „eXplore festival” prezintă publicului din România pe unii dintre cei mai importanți creatori români și internaționali ai momentului, alături de instalații și expoziții, proiecții de film, conferințe și ateliere.

 

PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL

ECHIPA MANAGERIALĂ TRANZIT.RO (Raluca Voinea, Lidia Pancu, Attila Tordai)

tranzit.ro este o asociație culturală înființată în 2012 în România, ce face parte din rețeaua regională tranzit.org. Fiecare tranzit operează într-o varietate de contexte, generând și găzduind dezbateri teoretice, producții artistice și intervenții activiste în jurul unor subiecte importante ale prezentului. tranzit.ro este la rândul său o rețea, activă în patru orașe din România: București, prin centrul coordonat de Raluca Voinea, la Cluj, coordonator Attila Tordai, la Iași, coordonatoare Livia Pancu și la Sibiu printr-un proiect anual organizat de artista Lia Perjovschi. Pe lângă prezența constantă, consecventă, inovatoare și implicată pe scena culturală, tranzit.ro reprezintă un model instituțional bazat pe descentralizare, solidaritate și echitate.

 

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA CULTURII SCRISE

ASOCIAȚIA ARTA NU MUȘCĂ (București) pentru proiectul „Tramvaiul Poeziei”

Înființată în 2012, asociația organizează proiecte culturale în spații publice, cu scopul de a facilita accesul publicului larg la creația contemporană, contribuind la descoperirea și explorarea orașului.

Proiectul „Tramvaiul Poeziei” s-a desfășurat în București în perioada 10 septembrie- 1 octombrie 2019, pe linia tramvaiului 1, și a încurajat publicul să (re)descopere lectura în timp ce se conectează la poezia orașului. Proiectul a prilejuit lecturi performative în spații alternative, un concurs de poezie pentru tineri între 18-25 ani, un curs de scriere creativă și editarea unei publicații. Cei peste 30.000 de călători s-au bucurat de o bibliotecă interactivă cu 100 de titluri contemporane, de 15 recitaluri de poezie/ momente muzicale și au urmărit lectura a 3000 de poeme matinale.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508