spot_img

Cărtărescu – Johansson, un tandem de succes la Târgul de carte de la Göteborg 2019

România este prezentă cu un stand și o serie de evenimente la ediția de anul acesta a celui mai mare târg de carte din Scandinavia, „ Bok&Bibliotek”, ce se va desfășura în perioada 26-29 septembrie la Göteborg, Suedia. Printre temele-cheie ale ediției  se află media și cultura informației care include libertatea de exprimare în diversele ei forme de manifestare, culturală, literară și vizuală. Mircea Cărtărescu, Laura Grünberg, Liliana Corobca și Alina Purcaru sunt invitați să reprezinte România la Târgul de carte de la Göteborg, alături de traducătoarele suedeze Inger Johansson și Sanna Hartnor, participarea lor fiind susținută de Institutul Cultural Român. Standul țării noastre, comun cu EUNIC Stockholm, poartă numele ”Café Europa” și va reuni în dialog scriitori din numeroase ţări europene, ca rezultat al colaborării dintre ICR Stockholm şi Ambasada Austriei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Olandei, Ambasada Estoniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul Polonez, Institutul Suedez şi asociația Judisk Kultur din Suedia. Invitații României vor participa la evenimente și în diferite spații ale „Bok&Bibliotek”. De pildă, Inger Johansson, traducătoarea operelor în limba suedeză ale lui Mircea Cărtărescu și premiată de ICR, vorbește despre cel mai recent roman cărtărescian lansat în Suedia, „Solenoid”, pe „Scena pentru traducere”, vineri 27 septembrie, orele 11.30. La „Scena pentru poezie”,  în aceeași zi, va avea loc între orele 15.00 și 16.00 o lectură bilingvă română – suedeză a poeziilor scriitorului Mircea Cărtărescu cu participarea autorului și a traducătoarei. Participarea României la „Bok&Bibliotek” este coordonată de Institutul Cultural Român prin ICR Stockholm și Centrul Cărții, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Târgul de carte „ Bok&Bibliotek”, cel mai mare târg de carte din Scandinavia, a fost înființat în 1985, inițial ca o conferință a bibliotecarilor, devine festival literar, ca mai apoi să se transforme într-un adevarat târg de carte. Târgul ajunge astăzi unul dintre cele mai moderne și tehnologizate târguri de profil din lume, cu peste 800 de expozanți din 30 de țări de pe toate continentele şi principalul eveniment literar al anului în Suedia. Evenimentul care adună peste 85.000 vizitatori în fiecare an, are ca țară invitată de onoare, în ediția de anul acesta, Coreea de Sud.

Prin intermediul târgului, trei dintre cei mai cunoscuți scriitori români în Suedia, Mircea Cărtărescu, Norman Manea și Herta Muller, au făcut cunoștință cu cititorii suedezi. Târgul a fost rampa de lansare și pentru mulți dintre scriitorii distinși de-a lungul timpului cu Premiul Nobel pentru literatură. Prezența standului românesc la „Bok&Bibliotek” este esențială pentru menținerea interesului editurilor și cititorilor suedezi pentru literatura română.

Mircea Cărtărescu este cunoscut cititorilor suedezi atât ca prozator, cât și ca poet, din bogata sa operă traducându-se în suedeză nu mai puțin de nouă volume. El este, de asemenea, prezent și cu selecții în diverse antologii. Cărțile lui Mircea Cărtărescu se găsesc în colecția celor mai mari și importante biblioteci din Suedia, care oferă cititorilor lor peste 60 de titluri ale autorului român, în limbile suedeză, franceză, germană, norvegiană și română.

 

 

 

 

 

Liliana Corobca a debutat cu romanul Negrissimo (Editura Arc, Chișinău, 2003), pentru care a primit Premiul „Prometheus” pentru debut al revistei România Literară, Premiul pentru debut în proza al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. La editura Cartea Românească a publicat romanele Un an in Paradis (2005; tradus în italiană în 2009 și în germană în 2011) și Kinderland (2013).

 

 

 

 

 

Laura Grünberg este sociolog, scriitoare, profesoară și activistă în mișcarea feministă din România. A publicat în zona sociologiei genului, sociologiei corpului și sociologiei educației. De asemenea, este autoare de literatură pentru copii, are o bogată experiență didactică și de cercetare, fiind profesor asociat la Universitatea București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și la SNSPA.

Sanna Hartnor locuiește în prezent la Malmö, fiind activă atât la Malmö, cât și la Copenhaga. A debutat cu volumul de poezii Hamnen, publicat la editura suedeza Bromberg în anul 2014. Hartnor a participat la atelierul de traduceri organizat de ICR Stockholm în anul 2018.

Inger Johansson, traducătoare literară din limbile română și engleză. A tradus operele unor autori români precum Mircea Cărtărescu (trilogia Orbitor, Nostalgia, Travesti, Jurnal, Levantul, Solenoid), Gabriela Melinescu (romane, jurnale și poeme), dar și autori precum Max Blecher, Paul Celan, Norman Manea, Horia Lovinescu, Nichita Stănescu, Varujan Vosganian, Gianina Cărbunariu, Ioana Nicolaie.

Alina Purcaru, poetă, lucrează în presa cotidiană şi publică cronici de carte şi articole în revistele Observator cultural, Dilema Veche, Dilemateca, Noua literatură şi Suplimentul de cultură. Este coautoare a romanului colectiv Rubik (Editura Polirom, 2008) şi coordonatoarea volumului Poveşti cu scriitoare şi copii (Editura Polirom, 2014). În prezent, este redactor la revista Observator cultural. Purcaru a participat la atelierul de traduceri organizat de ICR Stockholm în anul 2018.

Programul participării româneşti la Târgul de Carte de la Göteborg

Joi, 26 septembrie

11.15 – 11.30, standul cotidianului Dagens Nyheter

Participă: Mircea Cărtărescu

Discuție la standul unuia dintre cele mai cunoscute cotidiane suedeze Dagens Nyheter între scriitorul Mircea Cărtărescu și ziaristul Björn Wiman, șeful secției de cultură a cotidianului, despre activitatea literară recentă a scriitorului român. Limba: engleză

13.00 – 13.45, salonul literar H1: „Cartea secolului”

Participă: Mircea Cărtărescu, Malte Persson

„Solenoid nu este cartea anului – este cartea secolului”, a scris scriitorul catalan Lluis Bosch după ce a citit cel mai recent roman al lui Mircea Cărtărescu, care descrie căutarea unor căi de ieșire din prinsoarea existenței noastre. În Solenoid întâlnim naratorul care nu a devenit scriitor faimos, ci profesor de limbă maternă în Bucureștiul anilor 80, orașul nostalgic ruinat, unde legile naturale sunt abrogate, unde iubirea poate izbucni, iar societățile secrete se mobilizează împotriva suferințelor și a morții. Aclamatul scriitor român Mircea Cartarescu discută cu scriitorul suedez Malte Persson despre romanul Solenoid, care a aparut în traducere suedeză în luna mai a acestui an la editura Albert Bonniers. Limba: engleză

14.00 – 14.30, stand EUNIC C02:03: Liliana Corobca – prezentare autor

Participă: Liliana Corobca

Scriitoarea își va prezenta volumele, moment însoțit de o lectură publică. Limbă: engleză

16.00 – 16.45, sala H1: Despre gestionarea trecutului,

Participă: Liliana Corobca, Edurne Portela, Ana Luísa Amaral

De la George Orwell la José Saramago și Ismaïl Kadare. Lista autorilor europeni care au scris despre opresiune și îngrădirea libertății de exprimare este foarte lungă. Dar ce ne spun povestile de ieri despre numeroasele provocări cu care se confruntă libertatea de exprimare astăzi? Diferă trecutul foarte mult de prezent? Și, mai important, cum se corelează între ele scrisul și cenzura? Autorii Liliana Corobca (România), Edurne Portela (Spania) și Ana Luísa Amaral (Portugalia) ne oferă o perspectivă asupra procesului psihologic de producere a textelor literare.

Moderator: Jesper Bengtsson, președinte al PEN – Clubului Suedez. Limbă: engleză

Vineri 27 septembrie

13.00 – 13.20, standul cotidianului Goteborgs-Posten

Participă: Mircea Cărtărescu

Discuție la standul unuia dintre cele mai cunoscute cotidiane locale suedeze Gotebogs-Posten între scriitorul Mircea Cărtărescu și reporterul Victoria Greve despre activitatea literară recentă a scriitorului român. Limba: engleză

14.00 – 14.30, standul cotidianului Svenska Dagbladet

Participă: Mircea Cărtărescu

Discuție la standul unuia dintre cele mai cunoscute cotidiane naționale suedeze Svenska Dagbladet între scriitorul Mircea Cărtărescu și scriitoarea Cecilia Hansson despre activitatea literară recentă a scriitorului român. Limba: engleză

17.30 – 18.00, stand EUNIC C02:03: Laura Grünberg – prezentare autor

Participă: Laura Grünberg

Scriitoarea și socioloaga Laura Grünberg își va prezenta publicațiile, moment însoțit de o lectură publică. Limbă: engleză

Sâmbătă, 28 septembrie

12.00 – 12.45, sala H1: Mai avem încă nevoie de feminism în Europa?

Participă: Sarah Berger, Peter Stamm, Laura Grünberg, Petra Hůlová

Deși rolurile de gen încep treptat să se estompeze, există în continuare inegalități în multe aspecte ale societății. Mai ales în lumea presei și a literaturii, adesea bărbații sunt cei care stabilesc agenda și cei cărora li se acordă majoritatea burselor și premiilor din domeniu. Întrebarea este așadar: cum facem pentru a reuși să depășim gândirea stereotipă? Poate literatura să împingă lucrurile într-o direcție mai armonioasă din acest punct de vedere? Laura Grünberg (România), Petra Hulova (Republica Cehă), Peter Stamm (Elveția) și Sarah Berger (Germania) discută despre efectele inegalității de gen și posibilele modalități de a atinge acest echilibru.

Moderator: Mats Kempe, autor, bibliotecar și jurnalist cultural.

Limbă: engleză

13.00 – 14.00, Scena pentru poezie

Participă: Alina Purcaru, Sanna Hartnor

Lectură bilingvă română-suedeză la cu poeta română Alina Purcaru și poeta suedeză Sanna Hartnor a poeziilor traduse în cadrul atelierului de traduceri organizat de ICR Stockholm în anul 2018.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508