spot_img

”Caravana NES(U)PUSELOR” – o aventură DE BASM prin satele și orașele mici din România

Luni, 13 mai 2019, debutează, în localitățile Izvoarele și Botoroga – județul Teleorman, ”CARAVANA NES(U)PUSELOR”, un proiect De Basm- Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care va consta într-o serie de ateliere educative ce au ca punct de plecare cartea ”Nes(u)pusele – 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă” (vol.1), publicată în octombrie 2018 în contextul celebrării Centenarului României.

În școli și biblioteci din 7 județe și 35 de localități, marea majoritate din mediul rural, atelierele vor oferi exemple documentate în carte, dar vor colecta și poveștile unor Nesupuse, încă anonime, precum si materiale pentru dezvoltarea și îmbogățirea platformei online Nes(u)pusele (www.nesupusele.ro). cu noi exemple de femei care au realizat ceva pozitiv pentru semenii sau în comunitatea lor. Mini-caravanele regionale se vor desfășura pe traseele județene: ARGEȘ (Vlădeşti, Aninoasa, Hârtieşti, Boteni), BACĂU (Slănic, Târgu Ocna, Blăgești), BRĂILA (Mircea Vodă, Însurăței, Gemenele, Valea Cânepii), CONSTANTA (Medgidia, Mangalia, Năvodari, Ovidiu), GIURGIU (Mihăilești, Găujani, Clejani, Gostinari), TELEORMAN (Botoroaga, Izvoarele, Tătărăștii de jos, Troianele), VÂLCEA (Pietrari, Amărăşti, Valea Mare, Glăvile), SIBIU (Biertan, Merghindeal, Avrig, Săcădate, Cisnădie) și VRANCEA (Naruja, Vidra).

Atelierele interactive, care se vor baza în principal pe folosirea de tehnici de scriere creativă/storytelling, desen-ilustrație, dialog și dezbatere, vor fi susținute de autoarele cărții, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Cristina Andone, și se adresează copiilor preadolescenți (8-12 ani). Participanții vor primi printr-o metodologie de tip non-formal, din sfera educației prin cultură, o multitudine de informații și cunoștințe din diversele domenii în care s-au remarcat Nes(u)pusele – literatură, arte, științe, sport, societate civilă, precum și date despre contextul social, politic și cultural în care acestea s-au manifestat.

Copiii vor fi stimulați să-și folosească amintirile legate de familie, de cercul de apropiați sau cunoștințele pe care le au despre istoria comunitații din care fac parte pentru găsirea de Nes(u)puse locale și de istorii trăite care merită să fie înscrise în memoria colectivă. Aceste exemple vor fi adunate, publicate și promovate pe platforma online  – secțiunea https://nesupusele.ro/cine-e-nesupusa-din-viata-ta/ și vor fi folosite pentru seria de cinci podcasturi care va fi lansată la finalul proiectului, în septembrie 2019.

Caravana NES(u)PUSELE își propune să contribuie la educația pentru egalitatea de gen și la accesul la cultură al copiilor din mediul rural și din zonele defavorizate socio-cultural. Prin difuzarea pe scară largă a unor ateliere care promovează modele feminine puternice și valori fundamentale ale societății contemporane – creativitate, curaj, perseverență, empatie, solidaritate, libertate, participare, toleranță- Nes(u)pusele pot deveni modele de viață pentru fete și, prin destinul lor exemplar, pot schimba și percepția băieților asupra rolului femeilor în societate.

Urrmăriți-ne pe Facebook și pe www.nesupusele.ro unde vom posta jurnalul acestei Caravane, cu materiale despre ateliere, cu noi povești de Nes(u)puse, cu efervescența și creativitatea copiilor, cu imagini din satele României și cu cinci scriitoare pornite la drum cu cărți și caiete în bagaj.

 

CARAVANA NES(U)PUSELOR 

mai-iunie 2019

Ateliere creative pentru copii de 8-12 ani în județele Argeș, Bacău, Brăila, Constanța, Giurgiu, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, Vrancea

cu Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Cristina Andone

 

Un proiect De BASM.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri : Institutul Francez din România, Arta Grafică, EduCaB, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508