spot_img

Călătoria imaginară a filmelor fARAD 6 a ajuns la final

Cea de-a șasea ediție a Festivalului de film documentar fARAD – „Harta și teritoriile” s-a încheiat duminică, 6 octombrie, cu proiecția filmului „Havana, de la înălțime”.Îl felicit pe regizor pentru un film atât de original și de frumos, atât din punct de vedere vizual, cât și al mesajului transmis” a exclamat unul dintre spectatori, la sesiunea de discuții cu Pedro Ruiz, autorul peliculei. Cinci zile de filme documentare din toată lumea – selecție curatoriată de noul director artistic al fARAD, Dimitris Kerkinos – au reunit la cinematografele arădene Arta, Grădiște și Gai peste 1200 de pasionați de cinema.

fARAD 6 a oferit o selecție de 17 documentare recente venite din marile festivaluri internaționale. Filmele au abordat dinamica dintre locuitori și spațiile locuite, dintre comunitate și mediul urban, dintre izolare și viața în comunitatea orașului extins.  Madrid, Havana, Hong Kong, New York, Roma, Kinshasa, Iași, dar și teritorii mai puțin explorate, precum taigaua siberiană sau Sahara de Vest au fost subiectele unor documentare intense, tulburătoare, explorând spațiul orașului ca pe un spațiu existențial. fARAD a onorat memoria regizoarei Agnès Varda, recent dispărută, cu documentarul „Mur Murs” – o invitație la o plimbare prin Los Angeles-ul anilor 1980, printre graffiti-urile și diversele sale culturi.

 

Orașele și teritoriile sunt organisme vii care ne influențează în mod direct. Habitatul creează mentalități, valori, viziuni asupra lumii. O insulă, un deșert, o regiune muntoasă, un mediu rural sau urban condiționează diferit locuitorii. Formează oamenii diferit. Selecția din acest an a avut în vedere documentare care se concentrează pe tematica spațiului și care arată diferitele aspecte ale vieții urbane în lume. Am inclus filme realizate de regizori foarte talentați, care explorează noi perspective și aduc la lumină aspecte ale realității pe care mulți le ignoră sau care ne privesc pe toți”, a declarat Dimitris Kerkinos, noul director artistic al fARAD.

 

Eveniment cu profil unic în spațiul românesc, fARAD-ul are un rol important deoarece, așa cum declara un spectator: „Fiecare om are nevoie să vadă și să audă ceva care să-l inspire și să-l educe sau care să-i stârnească curiozitatea pe diverse teme”. Voluntarii arădeni au participat la proiecții și s-au implicat activ în organizarea festivalului.

 

O componentă importantă a festivalului este Laboratorul fARAD. Anul acesta au fost selectați opt participanți, cu cinci proiecte aflate în diferite etape de dezvoltare. Ei au lucrat cu monteurul și designerul de sunet Dana Bunescu în cadrul unui atelier de sunet. De asemenea, autori ai filmelor din program, Pedro Ruiz (Canada), Bo Wang (China/SUA), Victor Moreno (Spania) și Nora Agapi (România), alături de Dimitris Kerkinos, directorul artistic al fARAD, au comentat proiectele prezentate.

Despre experiența întâlnirilor, Laurențiu Cotac, unul dintre participanți, a declarat: „Am văzut mai multe tipuri de documentar, natura fiecăruia fiind distinctă. Poți să vezi reacții pe diferite materiale, aflate în diferite stadii de dezvoltare. Mi-au plăcut mentorii, au fost foarte prezenți. Pentru că fiecare vine dintr-o altă țară, cu altă perspectivă culturală și profesională, comentariile lor au fost extrem de prețioase ”. Sesiunile au fost completate de seminarii susținute de regizorii Laurențiu Damian și Alexander Nanau, ca și de realizatorul Mihai Grecea. Tudor Platon a prezentat filmul său finalizat, „Casa cu păpuși”, un proiect pe care l-a înscris acum un an la Laboratorul fARAD.

 

Laurențiu Damian, regizor de film și președintele UCIN, a concluzionat despre festival: „fARAD este un festival realmente de talie internațională. Alături de un public care a venit entuziast la acest festival, anul acesta am avut privilegiul să văd niște filme extraordinare, care au avut ca tematică orașul: orașul și subteranele, orașul cu frumusețile lui, orașul și estetica urâtului, orașul și graffiti, orașul de peste oraș. Mi se pare un privilegiu că fARAD-ul continuă”.

 

Inspirată de filmul „Orașul ascuns” de Victor Moreno, campania #AradulAscuns a relevat fațete mai puțin cunoscute ale orașului gazdă. Locuitorii au surprins secvențe urbane pe care le-au postat pe rețelele de socializare. fARAD 6 a selectat cinci dintre cele mai reprezentative.

 

Ca în fiecare an, petrecerea de închidere a fost găzduită de Cafeneaua Literară Joy’s. De data asta însă, muzica a fost mixată de Andreea Esca și bloggerul Otravă – un cadou neașteptat, pe care organizatorii au dorit să îl facă Aradului.

 

O altă noutate a reprezentat-o workshopul susținut de președintele festivalului, Corina Șuteu, cu voluntarii înscriși. Adolescenții au discutat despre pasiunile și opțiunile pentru viitoarele lor cariere. Iulia Banciu, una dintre participante, a spus: „A fost informal, foarte diferit de tot ce se întâmplă la școală. Am avut libertatea să vorbesc și să aflu poveștile de viață diferite ale colegilor și prietenilor mei. M-a făcut să realizez că ceea ce vreau să fac este fotografia. Consider că ar fi o oportunitate bună ca noi, tinerii, să creăm un eveniment aici, în Arad”.

 

În premieră, în prima parte a lunii noiembrie, fARAD se extinde la București, cu proiecții în cadrul Festivalul de film UrbanEye, completate de o dezbatere împreună cu Revista de arhitectură Zeppelin, dar și la Cluj, cu o proiecție specială organizată în 17 octombrie în parteneriat cu Cinemateca TIFF.

 

Mai multe despre fARAD găsiți la www.farad.ro. 

 

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoară. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Ediția 2019 a fARAD este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România.

 

Parteneri media: Actualități Arad, aradculture.ro, Agerpres, Bookhub, Ceașca de cultură, feeder.ro, Jurnal arădean, Ghidul arădean, IQool, Joy FM Arad, miscareaderezistenta.ro, MovieNews, pauldutu.eu, ProTV.ro, Radio Arad 99.1 FM, Radio Arad, Radio România Cultural, Radio Timișoara, RFI România, Revista Fashion Premium Magazine, Revista Zeppelin, www.aradon.ro, 24 Fun Arad, TV Arad

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508