spot_img

Cafékultour, ediţia a VIII-a

În perioada 8-21 aprilie 2013, la Iaşi va avea loc “Cafékultour”, ediția a 8-a. Evenimentul va găzdui manifestări ale culturii locale şi internaţionale, fiind organizat de Centrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez Iaşi. Oana Lăzăroiu a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro mai multe informaţii despre amplul eveniment.

“În luna aprilie, între 8 – 21, cluburile şi cafenelele din Iaşi se vor transforma în spaţii de manifestare ale culturii locale şi internaţionale, oferind publicului evenimente dintre cele mai diverse: demonstratii de gătit, seri de joc, concerte de jazz, expoziţii de fotografie, spectacole de teatru, proiecţii de filme etc. “ a declarat Mădălina Puiu pentru AgenţiaDeCarte.ro.

Evenimentele organizate de Centrul Cultural German în cadrul <<Cafékultour>> încep din 12 aprilie, orele 17:00, prin vernisajul expoziţiei ”Herta Müller – Cercul drăcesc al cuvintelor”, partea introductivă aparţinându-i Lect. Dr. Ana Maria Pălimariu, de la Catedra de Germanistică. Exoziţia redă viața şi opera scriitoarei germane de origine română, Herta Müller, deţinătoare a Premiului Nobel pentru literatură. Prin intermediul documentelor, fotografiilor de familie, al colajelor mai puţin cunoscute din viaţa scriitoarei, precum și cu ajutorul interviurilor înregistrate cu autoarea, se urmărește evoluția acesteia, începând cu perioada copilăriei petrecute în Banat și până la decernarea celui mai important premiu pentru literatură. Expoziția a fost realizată de Literaturhaus Berlin în parteneriat cu Institutul Goethe. Curatorii sunt Lutz Dittrich şi Ernest Wichner, care se numără printre cei mai buni cunoscători ai Hertei Müller. Expoziţia va putea fi viztată în perioada 12 aprilie – 9 mai 2013, la Muzeul Unirii din Iaşi. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Ziua de 14 aprilie debutează cu vernisarea expoziţiei Metamorfozele subconștientului” din incinta Hotelului Ramada. Lucrările expuse aparţin artiştilor Ella Shlosberg și Cătălin Chifan, prezentarea fiind programată la orele 17:00 şi va fi realizată de criticul de artă Valentin Ciucă. În creaţiile Ellei Shlosberg şi ale lui Cătălin Alexandru Chifan sunt înfăţişate personaje reale sau imaginare ce populează o lume nemaivăzută, departe de realitatea înconjurătoare. Dacă în creaţia celei dintâi sunt înfăţişate personaje ale căror stări sufleteşti sugerează suferinţa, în tablourile pictorului Cătălin Alexandru Chifan, se observă o ironizare a unor figuri sau evenimente petrecute de-a lungul timpului, care atrag atenţia spectatorului prin felul în care sunt reprezentate. În centrul configuraţiilor plastice întâlnim personaje metamorfozate ce stăpânesc lumi reale sau imaginare. Ele exprimă prin gesturile şi atitudinile lor, o stare metafizică, spirituală, dincolo de lumea obişnuită. Fragmente umane suprapuse, se întrepătrund în configuraţii sculpturale ce amintesc oare de „tărâmul celălalt”?

Expoziția de pictură, sculptură şi grafică va fi deschisă publicului în perioada 14 – 30 aprilie.  Intrarea se face pe bază de rezervare la nr. de telefon 0726/698119

Demonstraţiile artistice vor continua cu concertele de muzică germană susţinute de trupa ”Zwei Plus”. Trupa este formată din Nicolaie Melnic Stroi – clape armonie, Marinel Mihai Todașcă – solistica clape și voce, Dumitru Sascău – acordeon. Scopul pentru care s-a constituit formația Zwei Plus este acela de a promova cultura și limba germană. Susținerea de care s-a bucurat din partea Forumului Democrat al Germanilor Regiunea Extracarpatică și Forumul Democrat al Germanilor din România, a făcut ca trupa să se ridice la un nivel înalt, având ocazia să participe la manifestări culturale ale etnicilor germani din orașe ca Brașov, Bistrița, Reșița, Tulcea, Iași, Piatra Neamț, Bacău. Ritmurile clasice sunt valsul, lendlerul, polka dar sunt apreciate și ritmurile moderne denumite generic șlagăr. În luna decembrie 2011 grupul „Zwei Plus” a editat primul album intitulat ”Lieder der Liebe” [=Cântece de dragoste] care conține 12 piese atât de folclor autentic cât și șlagăre din repertoriul german internațional.

Hotelul Ramada este de asemenea gazda următoarelor evenimente, de această dată pentru gurmanzi sau pasionaţi ai domeniului gastronomic – de ce nu şi curioşi – bucătarul german, Christoph Rubel, de la Schlosshotel Rockenhausen [=Hotelul în Castelul Rockenhausen] din Germania, va susţine pe 15 şi 16 aprilie, începând cu orele 18:30 sesiuni live de Cooking şi Degustări. La o simplă căutare pe TripAdvisor am aflat că această construcţie este unică pe segmentul ei în regiune, iar bucătarul a fost propus anul trecut pentru Steluţele Michelin. Sunt curioasă cine-şi va mai manifesta interesul pentru producţia românească “Masterchef” după experienţa unică oferită de organizatori în cadrul acestui eveniment.

Zilele de 17 şi 18 aprilie sunt dedicate jazz-ului. Concertele vor fi susţinute de trupa MAD din Germania după cum urmează 17 aprilie, 18.30, Hotel Ramada şi 18 aprilie, 19.00, Palas Mall.

După sesiunea de live cooking sunt convinsă că aceste ritmuri aspre, nefiltrate completate de voci omeneşti plângătoare desfăşurate într-un cadru estetic sunt cele potrivite. MAD este un trio format din muzicieni unși cu toate alifiile de pe scena germană pop și jazz care s-au hotărât să producă muzică groove spontană cu umor, plăcere și  improvizație. Aceştia sunt

m.artin meixner – keyboard, a.ntoine fillon – tobe şi d.irk blümlein – bass.

Literele din numele trupei se explică astfel: ”M” este reprezentat de Martin Meixner, care printre altele cântă pentru Cassandra Steen și Helen Schneider, două cântărețe de success din Germania; ”A” este Antoine Fillon, care a bătut pentru mult timp tobele pentru Harald Schmidt Show, o emisiune urmărită în Germania şi ”D” este Dirk Blümlein, unul dintre cei mai buni chitariști de bass din sudul Germaniei, care face parte și din celebrul grup pop Fools Garden ce a cunoscut succesul cu hit-ul ”Lemon Tree”.

Cine nu a reuşit să ajungă pe 6 şi 7 aprilie la piesa de teatru “CREEPS”, adaptare după Lutz Hübner în regia lui Radu Ghilaş mai are o şansă pe 21 aprilie, 18.00, Teatru FiX.

Recomand acestă piesă cu căldură. Este o piesă de teatru pentru tineret scrisă de dramaturgul german Lutz Hübner. Premiera a avut loc în aprilie 2000, la teatrul Schauspielhaus din Hamburg. În piesă autorul critică mass-media și modalitatea ei în care influențează și expune oamenii.

”Lumea te așteaptă!” Cu acest anunț un post de televiziune invită 3 fete la o audiție pentru postul de moderatoare în noul spectacol muzical ”Creeps”. Maren, un pachet de nervi, Petra, băiețoasa din Chemnitz, și Lilly, păpușa manechin dintr-o familie înstărită sunt puse într-o competiție tot mai dură de cinicul redactor al emisiunii  –  până când vor afla adevăratul motiv pentru această audiție. O piesă de teatru palpitantă, fascinantă de citit și mult mai ușor de văzut pe scenă.

Distribuţia: Diana Roman, Cezara Fantu, Loredana Ioniță, Codrin Dănilă, Alexandru Petrila, Theodor Ivan

Despre Lutz Hübner menţionez că s-a născut în 1964 în Heilbronn și a crescut în Weinsberg.  În 1983, el a terminat liceul și a început să studieze germanistica, filozofia și sociologia în Münster. După serviciul civil și-a început instruirea de dramaturg  la Academia de Muzică și Teatru din Saarbrücken. A lucrat ca actor la Teatrul de Stat din Saarland și la Teatrul de Stat din Karlsruhe. Apoi a lucrat la Teatrul de Stat din Neuss  și la Teatrul din Magdeburg  ca actor și regizor. Din anul 1996 lucrează ca scriitor și regizor independent în Berlin, unde trăiește împreună cu familia. Din comunicatul de presă reiese faptul Hübner a scris multe piese de care statisticile scenei de teatru din Germania spun că în perioda 1999 – 2000 au fost cele mai jucate piese contemporane de pe scena germană iar numărul de spectacole este întrecut doar de cele ale lui Shakespeare sau Goethe. La început a devenit cunoscut prin piesele lui orientate spre publicul tânăr, precum: ”Creeps”, „Winner & Loser”, „Nellie Goodbye” și „Ultimul Show”. Însă pe urmă a abordat și alte teme. A scris opera ”Wallenberg” și apoi drama ” Hotel Paraiso”. În 1998 a câștigat cu piesa ”Inimă de boxer” premiul pentru cea mai bună piesă de teatru pentru tineret. Dar și cu Creeps a avut aproape la fel de mult succes ca și cu ”Inimă de boxer”.

Programul extins se poate consulta aici.

Să avem un tur transcendent!

Oana Lăzăroiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508