spot_img

Bursele ICR „Constantin Brâncuși” duc artiștii vizuali români la celebrul „Cité Intérnationale des Arts” din Paris

Proiectul „Constantin Brâncuși” are o istorie de mai bine de un deceniu, vreme în care ICR a creat oportunități pentru artiștii plastici români de a se dezvolta în spațiul cultural internațional. Astfel, peste 20 de candidați au beneficiat de subvenţia în valoare de 4. 545 de euro pentru un stagiu de trei luni la atelierul la „Cité Intérnationale des Arts” din Paris. „Obiectivul principal al acestui program este introducerea artiştilor români în circuitul valorilor europene, prin oportunitatea de a lucra într-un mediu artistic internaţional în domeniile artelor plastice”, explică Ștefan-Claudiu Marin, director general, Direcția Generală Programe Interne și Internaționale din cadrul ICR.

Programul se adresează artiştilor plastici  cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu, fără a li se impune o limită de vârstă. De pildă, anul trecut, unul dintre câștigătorii Bursei „Constantin Brâncuși” era în vârstă de 83 de ani, în timp ce celălalt bursier avea 20 de ani. „Sunt oferite două burse anuale «Constantin Brâncuși» pentru perioade de câte trei luni. Selecţia este făcută de o comisie independentă de specialişti, personalităţi recunoscute din domeniu, în baza unui dosar de candidatură. În plus, dosarul selectat este trimis spre validare Comisiei de Admitere de la „Cité Intérnationale des Arts”, mai spune directorul general al ICR.

 

„Ploaia” și „Pe urmele moștenirii lăsate de Madame la Colère”, câștigătoare în 2019

Budeș Alexandru Mihai (27 de ani), cu o practică artistică în sculptură, istoria artei și foto-video, și Cristina David (40 de ani), specializată în instalație foto – video și film, absolvenți UNARTE, ambii cu palmares internațional, sunt câștigătorii de anul acesta ai Bursei „Constantin Brâncuși”.

„Ploaia” este titlul proiectului tânărului artist Alexandu Budeș, care deja se află la Paris de la începutul lunii mai al acestui an. „Mărturisesc, mediul cultural și artistic în care am ocazia să lucrez este impresionant. Întâlnesc artiști din toată lumea și din toate ramurile artelor vizuale, ale lumii muzicale, ale teatrului și ale filmului, cu care pot să împărtășesc experiențele mele artistice”, spune artistul. Alexandru Budeș are ocazia, ca fiecare artist bursier ICR, să organizeze cu sprijinul „Cité Intérnationale des Arts” miniexpoziții, un soi de ateliere deschise, în care să-și expună lucrările și la care să poată invita persoane atât din interiorul, cât și din exteriorul „Cité Intérnationale des Arts”.

„Am ocazia să vizitez și să mă documentez în cele mai prestigioase institute din lume cu sediul la Paris. Renumele artiștilor contemporani români, unii dintre ei prezenți chiar acum în diverse instituții pariziene, este o carte de vizită extraodinară. Nu am întâlnit pe cineva care să nu fi auzit de Brâncuși, dar și de Ciprian Mureșan sau Șerban Savu. Pentru mine, această bursă este o oportunitate care poate să producă mutații în sfera percepției și evoluției conștiinței mele artistice”, declară Budeș.

 

Documentare foto/video de pe bicicletă despre Madame la Colère

Experiența lui Alexandru Budeș este, deocamdată, un mesaj de încurajare pentru Cristina David, care va pleca la Paris în noiembrie 2019. În prezent, absolventa UNARTE se pregătește pentru documentarea în teren a temei legate de militanta socialistă și feministă Flora Tristan, personajul care a inspirat proiectul cu care s-a prezentat la concurs, „Pe urmele moștenirii lăsate de Madame la Colèreˮ. Flora Tristan și-a atras porecla Madame la Colère din atitudinea fermă, colerică, în susținerea drepturilor muncitorilor. Proiectul Cristinei David este unul transdisciplinar, cu o abordare atât teoretică, cât și practică. „Îmi doresc să studiez îndeaproape parcursul biografic al Florei Tristan. Voi vizita și voi documenta foto/video aceste călătorii de pe bicicletă, iar, ca suport audio, voi folosi pasaje din scrierile Florei, din interviurile persoanelor cu care mă voi întâlni sau din jurnalul meu de călătorie”, argumentează artista.

 

România a dat cel mai vârstnic bursier de la „Cité Intérnationale des Arts”

Drumul celor doi tineri artiști câștigători de anul acesta al Bursei„ Constantin Brâncuși” a fost netezit în 2018 de înzestratul sculptor Napoleon Tiron (84 de ani). „Dacă vă gândiți la faptul că eram cel mai vârstnic bursier de la „Cité Intérnationale des Arts” și că ar fi fost obositor pentru mine, vă mărturisesc că am avut bucuria, la 83 de ani, să obosesc frumos. Prietenul meu, sculptorul Mihai Călărășanu, spunea că cel mai frumos este atelierul care trăieste într-un artist, cel pe care noi nu îl vedem. Anul trecut, am dus atelierul din mine la Paris”, afirmă artistul care a câștigat Bursa ICR cu lucrarea „Traseele existențiale ale sculptorilor români în Franța”.

 

„De bursele «Constantin Brâncuși» am aflat dintr-un newsletter primit de la Institutul Cultural Românˮ

Alături de Tiron, la doar 20 de ani, brașoveanca Andreea Lorena Bojenoiu, a avut ocazia, în 2018, să se bucure timp de trei luni de experiența oferită de Bursa „Constantin Brâncuși”, acela de a-și pune în practică proiectul cu care a câștigat concursul, „Pictura ca deconstrucție a imaginii”.De Bursele «Constantin Brâncuși» am aflat în urmă cu câțiva ani, dintr-un newsletter primit de la Institutul Cultural Român. Am aplicat la acest concurs pentru a schimba contextul de lucru și a descoperit că experiența rezidenței nu se bazează pe networking, ea nu oferă consultanță sau mentorship, practic artistul este cel care trebuie să își construiască conexiunile. Bursa oferă mai degrabă un spațiu de lucru, un atelier și suport financiar. În ceea ce privește «momentele de vârf», dacă aș putea să le numesc astfel, sunt momentele în care am lucrat propriu-zis“, și-a amintit Andreea Lorena Bojenoiu.

În prezent, Andreea este convinsă de faptul că experiența lucrului într-un context cultural foarte divers, cum este cel oferit de Paris și „Cité Intérnationale des Arts”, a avut un impact pozitiv asupra muncii sale: „Contactul cu instituții din sfera artei contemporane, arhive și biblioteci, de unde am putut extrage informații esențiale pentru subiectele mele de interes, au reprezentat alte câteva motive pentru care am dorit să căștig această bursă oferită de ICR”.

 

„Cité Intérnationale des Arts” primește lunar, în rezidență, peste 300 de artiști

Încă din 1965, de când a fost creată la Paris, Fundația „Cité Intérnationale des Arts” găzduiește artiști din lumea întreagă, fiind un loc deschis dialogului între culturi. Aici, artiștii se întâlnesc cu profesioniști din domeniul artelor, dar și cu un public interesat de creația internațională. În parteneriat cu 135 de organisme franceze și internaționale, „Cité Intérnationale des Arts” primește lunar, în rezidență, peste 300 de artiști. Printre numeroasele programe organizate la „Cité Intérnationale des Arts”, se numără expoziții, concerte, proiecții, dezbateri, precum și relatări ale activității exterioare pe care rezidenții le desfășoară. Artiști cunoscuți cu burse la „Cité Intérnationale des Arts” au avut oportunitatea dezvoltării unor proiecte, care, ulterior, au cucerit publicul.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508