spot_img

Bătălia pentru ”Biblia pierdută” a lui Igor Bergler, câștigată de gigantul Trident Media Group

După câteva luni de negocieri intense, una dintre cele mai mari agenţii literare din lume a câştigat dreptul de a reprezenta cea mai de succes carte din ultimii 20 de ani din România (peste 65.000 de exemplare vândute până acum). Romanul autorului român va fi reprezentat în întreaga lume de către Trident Media Group sau TMG, cum mai este cunoscută această uriaşă agenţie literară.

TMG deţine locul întâi în vânzarea drepturilor către marile edituri americane în ultimii zece ani consecutiv. De asemenea, este tot pe locul întâi la ficţiune în Marea Britanie. Trident este agenţia cu cel mai mare numar de succese în vânzări din întreaga lume. Cei peste 1.000 de autori pe care îi reprezintă au luat toate premiile cu putinţă. Trident se poate lăuda cu premii Oscar, Globuri de aur- drepturi gestionate pentru cărţile pe care le reprezintă – dar şi cu sute de Bestselleruri pe lista celebră a New York Times. De la Booker Prize la premiile Faulkner sau Hemingway, trecând prin Pulizer şi premiile naţionale ale criticii, aproape nu există distincţie importantă în lume pe care TMG să nu o aibă  în palmares.

Mai mult, Igor Bergler nu va fi reprezentat de un agent obişnuit, ci chiar de unul dintre cei patru vicepreşedinti ai agenţiei, Scott Miller. În aceste zile începe ofertarea romanului autorului român în Statele Unite. De asemenea, Biblia pierdută va fi pe Hotlist-ul Trident de la cel mai important târg al primei jumătăţi a anului din lume, London Book Fair. Hotlist-ul este lista scurtă care conţine doar unul-două titluri pentru fiecare gen. Apariţia pe acest tip de listă la un târg atât de important echivalează cu a spune că titlurile care apar pe ea sunt vedetele târgului.

Ovidiu Enculescu, director RAO: „Foarte puţină lume în România îşi dă seama ce realizare uriaşă este aceasta. Nimeni, niciodata în istoria acestei ţări nu a reuşit vreodată nu numai să fie reprezentat, ci să ajungă măcar să fie băgat în seamă de o agenţie de talia TMG. O agenţie literară de această talie primeşte lunar zeci de mii de scrisori de intenţie, i se oferă zeci de mii de cărţi. Asta o face să fie foarte selectivă. E o mare minune ca sa te contacteze cineva de acolo pentru că i s-a părut interesant sinopsisul şi mica descriere pe care i-ai trimis-o. Şi mai rar este să îţi ceară manuscrisul. Să înceapă să te curteze intens, cum i s-a întâmplat lui Igor Bergler, după ce l-au citit, i se întamplă unui autor din 100.000. Concurenţa e sufocantă şi, nu de puţine ori, descurajatoare. O data luat de Trident, şansele ca lucrarea ta să nu devină bestseller mondial şi să nu atingă cifre ameţitoare sunt aproape inexistente. Ca să înţelegeţi, e ca şi cum Spielberg ar recomanda un scenariu unei case de film. Cine să îl refuze pe Spielberg, care transformă în aur tot ce atinge? Aceasta agenţie e un fel de Spielberg al agenţiilor literare. Nu s-ar obosi deloc să semneze pentru o carte despre care n-ar fi convinşi că se va vinde în draci! Mai în glumă, mai în serios, aş vrea să nu uitaţi că Igor Bergler e un autor RAO şi că Biblia pierdută a doborat toate recordurile în România şi sunt convins că va avea un succes uriaş în întreaga lume!“

Igor Bergler: „De-a lungul celor câteva luni în care am prezentat cartea diverselor agenţii literare din întreaga lume, am primit peste 100 de răspunsuri entuziaste şi 26 agenţii – din Germania, Italia, Franţa, Spania, America Latină, Turcia şi Brazilia, Marea Britanie şi Portugalia şi aşa mai departe – până şi din China şi Taiwan sau India – au citit cartea şi şi-au dorit foarte tare să o aibă în portofoliu. Mi-a fost greu să aleg pentru că am ajuns să descopăr oameni extraordinari care ştiu despre ce vorbesc şi cărora le plăcea foarte mult cartea mea. Am avut ocazia să aleg reprezentări teritoriale – agenţii diferite în ţări diferite. Dar în momentul în care am primit oferta TRIDENT MEDIA GROUP, am ştiut că nu am cum să aleg pe altcineva. Să fii reprezentat de unul dintre vicepreşedinţii acestei agenţii, care este lider mondial în vânzarea drepturilor de autor, e imposibil de refuzat. Mi-am dorit asta foarte tare, dar nu mi-am imaginat în mod real că mi s-ar putea întâmpla aşa ceva. Oricum, acest tip de validare internaţională spune multe. În primul rând, că acei cititori români care au cumpărat în număr atât de mare Biblia pierdută sunt sincronizaţi cu ce se scrie în acest moment în lume şi că gusturile lor nu sunt locale şi particulare, ci universale.“

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508