spot_img

Baritonul Eduard Tumagian şi soprana braziliană Eliane Coelho, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Sâmbătă, 19 februarie 2011, ora 18:30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti va avea loc spectacolul „I due Foscari” („Cei doi Foscari” de Giuseppe Verdi), şi vor cânta doi invitaţi speciali: baritonul Eduard Tumagian (în rolul lui Francesco Foscari) şi soprana de origine braziliană Eliane Coelho, care va interpreta rolul Lucreziei Contarini. Alături de cei doi invitaţi vor evolua soliştii ONB Hector Lopez, Mihnea Lamatic, Liviu Indricău, Simonida Luţescu şi Dan Indricău, conducerea muzicală aparţinând dirijorului Iurie Florea. De asemenea, îşi va da concursul corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu.

Eliane Coelho este apreciată de critica internaţională pentru repertoriul său variat şi pentru deschiderea cu care abordează o paletă foarte largă de roluri extrem de diverse. Născută la Rio de Janeiro (Brazilia), Eliane Coelho a studiat canto la Hanovra (Germania), printre primele roluri interpretate numărându-se Regina Nopţii din „Die Zauberflöte” („Flautul Fermecat”), Susanna din „Le nozze di Figaro”(„Nunta lui Figaro”) – Wolfgang Amadeus Mozart, Norina din „Don Pasquale” – Gaetano Donizetti, Violetta din „La Traviata”, Oscar din „Un ballo in maschera” („Bal Mascat”) – Giuseppe Verdi, Sophie din „Der Rosenkavalier”(„Cavalerul rozelor”) – Richard Strauss.

La Opera din Frankfurt a dat viaţă unor personaje precum: Alice Ford din „Falstaff” – Giuseppe Verdi, rolul titular din „Rusalka” – Antonin Dvořák, Mimi din „La Bohème” – Giacomo Puccini sau Tatiana din „Evgheni Oneghin” – Piotr Ilici Ceaikovski. În 1991 a debutat la Opera de Stat din Viena, unde s-a bucurat de un mare succes după ce a interpretat rolul Hélène în opera lui Verdi “Jerusalem”, sub bagheta celebrului dirijor Zubin Mehta. În decursul ultimilor ani a cântat în teatre lirice precum: Bayerische Staatsoper – Munchen, Scala din Milano, Deutsche Oper Berlin, opera din Stockholm, Opera din Hamburg ş.a.
La Opera Naţională Bucureşti, Eliane Coelho a fost invitată în mai multe rânduri, încântând publicul în opere precum „Tosca” sau „Manon Lescaut” (Giacomo Puccini) şi „Simon Boccanegra (Giuseppe Verdi).

Baritonul Eduard Tumagian şi-a construit o carieră importantă cântând pe marile scene ale lumii, printre care se numără: Scala din Milano (debutul sub conducerea muzicală a lui Riccardo Muti), Deutsche Oper din Berlin, Teatro Colon din Buenos-Aires, Covent Garden din Londra, Opera din Paris. A participat şi la numeroase festivaluri lirice, cum ar fi cele de la Salzburg, Lausanne, Oviedo. A efectuat turnee cu Scala din Milano în Japonia şi a cântat la Carnegie Hall din New York. Eduard Tumagian a avut ocazia să interpreteze cele mai importante partituri ale repertoriului liric sub bagheta unor dirijori celebri precum Riccardo Muti, Claudio Abbado, Alain Lombard, Nello Santi, Daniel Oren, Mstislav Rostropovici, Gianandrea Gavazzeni.

În 2002, cu ocazia sărbătoririi a şaizeci de ani de viaţă, Eduard Tumagian a fost decorat cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Comandor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508