spot_img

Autoarea bestsellerului “Istoria romanţată a unui safari” revine cu un nou roman: “Demonii vântului”

În curând, la Editura Polirom, colecţia „Ego. Proză„, va apărea un nou roman semnat de Daniela Zeca, intitulat “Demonii vântului”.

„Istoria romanţată a unui safari” şi “Demonii vântului” alcătuiesc un dublet oriental, în fapt – un pretext exotic pentru ca eu să ajung la teme sensibile, care m-au obsedat: fuga, destrămarea ideii de sine, într-o civilizaţie a excesului, singurătatea şi finalul dezastruos al acestor nefericiri: nu rămânem niciodată fideli promisiunilor noastre. Altfel spus, am scris două cărţi ale iniţierilor eşuate.”, a spus autoarea.

În Dubai, la sfârşitul deceniului unu din mileniul al treilea, Burj Khalifa, cel mai înalt şi mai luxos turn din lume, tocmai a fost inaugurat. Recesiunea mondială se simte ca un vânt rece sub uşă, dar asta nu tulbură opulenţa spectacolului: zece mii de artificii se urcă până sub tălpile lui Allah.

În plin carnaval, „jurnalul arab” al unui bancher începe să spună o poveste surprinzătoare a Bucureştiului de acum un veac. Brusc, ne aducem aminte că, până în 1923, când a fost dezvelit mormântul lui Tutankhamon, România avea cel mai mare tezaur de aur şi nestemate din lume. în Orient sau aiurea, povestea comorilor şi a pietrelor preţioase are acelaşi final: bogăţiile se întorc la nisipul sub care stătuseră îngropate.

Daniela Zeca Buzura este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi al unui masterat în Ştiinţele Comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi Universităţi.

A realizat numeroase emisiuni de radio şi a publicat articole şi recenzii în revistele: Amfiteatru, Ramuri, Romînia literară,Dilemateca, Luceafărul, Convorbiri literare, Studii culturale. În calitate de realizator al Televiziunii Române a semnat peste 200 de emisiuni de autor precum: „Cafeneaua artelor”, „Librăria pe roţi”, „Ceva de citit”. Între titlurile menţionate, seria tematică „Faţă în faţă cu autorul”, realizată neîntrerupt din octombrie 1997 şi pînă în aprilie 1999 – reprezintă o veritabilă antologie a literaturii române contemporane în 100 de ediţii – distinsă de Uniunea Scriitorilor din România cu Premiul Special pentru reflectarea în programe de televiziune a vieţii literare româneşti. Pentru acelaşi ciclu de emisiuni, autoarei i-a fost decernat Premiul Naţional de Televiziune pe anul 1997, acordat de Uniunea Scriitorilor şi Fundaţia “Scrisul Românesc” (distincţie acordată, la acea dată, moderatorilor Octavian Paler şi Nicolae Manolescu). La sfârşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. Din martie 2003 a fost redactor-şef al Redacţiei Literatură Arte, din august 2009 face parte din Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Romîn, iar în prezent este directorul Canalului TVR Cultural.

A mai publicat volumele: Orfeea (Ed. Viitorul Romînesc – poezie, 1994), Îngeri pe carosabil (Ed. Coresi – proză, 2000), Melonul domnului comisar (Ed. Curtea Veche – critică literară, 2005), Jurnalismul de televiziune (Ed. Polirom – 2005) şi Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (Ed. Polirom – 2007), Veridic. Virtual. Ludic Efectul de real al televiziunii (Ed. Polirom – 2009) – Premiul APTR (2009), Istoria romanţată a unui safari (Ed. Polirom – 2009) – Premiul Revistei Convorbiri literare (2009).

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. -intradevar, detinem cel mai mare tezaur din epoca migratiilor; dar, prea putini stiu ca el contine un document de o importanta mult mai mare pentru istoria noastra; PATERA din aur -este un document inedit care cuprinde: un calendar crestin, geneza lumii dupa Biblie si clauzele unui tratat special de alianta a Scithiei gotice cu imperiul roman; fiind un document criptic -intocmit cu simboluri din mitologie, cuprinsul lui poate fi dezvaluit prin interpretarea simbolurilor si a miturilor in legatura cu acestea; dar, din pacate cartea despre aceasta fascinanta descoperire, care ar putea schimba istoria noastra antica, nu este mediatizata (sau, poate chiar de aceea?); iar specialistii din domeniu, care cunosc subiectul, tac;
    -surprinzator pentru mine este faptul ca, intrun interviu, autoarea romanului Demonii Vantului afirma ca inainte de a aborda subiectul tezaurului ingropat la Pietroasa s-a consultat cu istorici si a cautat in arhive, unde a descoperit lucruri care nu se stiu; pe care insa, in opinia mea, nu ni le dezvaluie in roman;
    -studiez tezaurul descoperit la Pietroasa de noua ani si urmaresc tot ce se scrie despre el; asa ca am ramas surprins ca autoarea romanului asazis sf, din pozitia pe care o ocupa in cultura, mai crede povestile oculte despre tezaurul de la Pietroasa (pe aceasta cale ii fac cunoscut un lucru inedit: dupa aflarea descoperirii mele specialistii muzeului care expune tezaurul publicului larg nu mai prezinta PATERA ca o …farfurie cu 16 zeitati, ci ca …o farfurie cu 16 personaje in diferite atitudini! prin aceasta interpretare spulberand orice …putere miraculoasa a aurului din care e facut tezaurul);
    -revin in curand;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508