spot_img

Atelierul de creaţie Athanor şi Revista Contact internațional

Atelierul de creaţie Athanor în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi şi Uniunea Scriitorilor (filiala ieşeană) a avut ca invitat special Salonul de literatură Zero + într-o Nocturnă literară organizată cu prilejul Sărbătorilor Iaşilor. Manifestarea a reunit astfel curente diferite, proză, eseu şi poesie, autori de vârste cuprinse între 16 şi 8o de ani, care au realizat un spectacol de-a lungul multor ore ale nopţii de 10/11 octombrie în saloanele generoase ale bibliotecii.


Înfiinţat în urmă cu patru decenii Atelierul de creaţie Athanor a avut prilejul, sub bagheta Julietei Carmen Pendefunda să orchestreze una dintre cele mai curajoase asocieri de orgolii literare în Iaşii frământaţi de dispute între diversele grupări de opinie. Astfel au participat Catinca Agache, Cristina Alexandrescu, Şerban Axinte, Nicolae Busuioc, Mario Castro Navarrete, Marius Chelaru, Ion Ciurea, Constantin Coroiu, Larissa Danilov, Dana Diaconu, Bogdan Federeac, Corina Matei Gherman, Vlad A. Ghiorghiu, Paul Gorban, Emanuel Guralivu, Vasile Homiceanu Popa, Matei Hutopilă, Livia Iacob, Emilian Marcu, Ioana Miron, Bogdan Moisa, Adrian Munteanu, Liviu Pendefunda, Manon Piţu, Cristinel C.Popa, Ana Săndulescu, Dumitru Spătaru, Cassian Maria Spiridon, Cătălin-Mihai Ştefan, Valentin Talpalaru, Victor Ţuţuianu şi Asociaţia literară ”Păstorel“. Un reconfortant intermezzo muzical a realizat la ghitară elevul Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Florin David Dinu.
Cu acelaşi prilej a fost lansată şi ediţia de toamnă a revistei Contact international care dedică peste o sută de pagini maestrului întru poesie şi limbă românească, Nichita Stănescu (singura publicaţie din România care a omagiat atât de amplu personalitatea şi opera sa la 80 de ani de la naşterea sa şi 30 de la marea trecere). Ele sunt semnate de Mihai Cimpoi, Theodor Codreanu, Gheorghe Tomozei, Radu Cârneci, Constantin Trandafir, Mihai Dinu Rachieru, Adam Puslojic, A.I.Brumaru, Ioan Holban, Liliana Scărlătescu, Catinca Agache, Liviu Pendefunda şi ilustrate cu versuri inedite, manuscrise, fotografii şi traduceri originale în spaniolă, engleză, italiană, rusă. Revista, distinctă prin tematică şi prezenţă în spaţiul cultural românesc şi internaţional, prezintă, ca de obicei, în cele 260 de pagini articole, poeme, istorie şi critică literară, cronici plastice deosebit de interesante şi variate. Editura Contact international (membră APLER) a realizat în acelaşi timp prezentarea unui omagiu adus lui Nichita Stănescu prin publicarea traducerii în limba spaniolă a unui grupaj reprezentativ de poeme, intitulat Yo no soy más que una mancha de sangre que habla, datorată talentului lui Mario Castro Navarrete şi prin acordul doamnei Dora Stănescu. Stanca Pintilei Jabenitan, actriţă a Teatrului Fix a realizat un emoţionant moment artistic citind din versurile poetului.
Ca moderatori ai minunatului eveniment au fost invitaţi să fie Dan Doboş (directorul bibliotecii), Emanuela Ilie, Paul Gorban şi Liviu Pendefunda.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508