spot_img

Artistul grafic Alexandru Ciubotariu, prezent la două evenimente din capitala Ungariei

Duminică, 13 mai 2018, de la ora 17.30, Institutul Cultural Român Budapesta organizează la sediul său (Budapest, 1146, Str. Izsó, nr. 5) o expoziție realizată de Alexandru Ciubotariu, conținând o selecție din benzile desenate ale artistei Lívia Rusz, publicate între anii 1959 și 1981 în revista de limbă maghiară pentru copii, „Napsugár”, din Cluj-Napoca. Cu prilejul vernisajului vor fi prezentate cele două ediții a cărții-obiect Integrala benzilor desenate din revista Napsugár 1959-1981 –publicată în limba română și, în premieră, Rusz Livia: Napsugár – publicată în limba maghiară. Cele două volume au fost redactate de Alexandru Ciubotariu, în ediții limitate și numerotate, cea din urmă fiind o carte publicată de „Clubul Iubitorilor de Benzi Desenate din Ungaria”, la inițiativa președintelui acestuia, Ferenc Kiss.

În avanpremiera acestui eveniment, în aceeași zi, duminică, 13 mai 2018între orele 10.00-18.00, va avea loc la Grădina Dürer (Dürer kert, Ajtósi Dürer sor 19-21,1146, Budapesta) cea de-a XIV-a ediție a „Festivalului de Benzi Desenate din Budapesta”, organizat, anual, de către Uniunea desenatorilor de Benzi Desenate din Ungaria. Invitații speciali din acest an sunt: Jaques Ferrandez (Franța), Kati Kovacs (Finlanda), Thomas Kriebaum (Austria), Fabrizio de Tommaso (Italia) și Alexandru Ciubotariu (România), precum și actorul Szabó Győző din Ungaria. Începând cu ora 11, invitatul român va participa la o masă rotundă pe tema problematicii specifice a acestei arte în Europa Centrală și de Est. În cadrul festivalului, Alexandru Ciubotariu va participa cu albumul său personal „Old works” („Régi/Új” pentru ediția în limba maghiară), care cuprinde o selecție de benzi desenate proprii. Între orele 12.00-13.00 respectiv 14.00-15.00, autorul va acorda autografe celor interesați la standul editurii Nero Blanco Comix.

lexandru Ciubotariu, cunoscut și sub numele de „Ciubi” sau „Pisica Pătrată”, este un artist grafic din București, prezent atât în mediul clasic, cât și în cel social, unde, prin „semnele pisicești” pe care le desenează în spațiul urban, în special pe pereții școlilor, dorește să atragă atenția asupra de-sălbăticirii societății. Este inițiator și curator al proiectului Muzeului Benzii Desenate din București.

Lívia Rusz (n. 1930, Cluj-Napoca) este o cunoscută ilustratoare de cărți pentru copii. Până în 1958 a fost asistent universitar la Institutul de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, după care a lucrat ca ilustratoare la revista de copii Napsugár. Urmare a presiunilor din partea activiștilor politici și a securității, Lívia Rusz emigrează în 1987 în Germania, după care se va stabili în Ungaria. Este cunoscută pentru ilustrațiile la ediția în limba română a cărții „Hobbitul”, de J.R.R. Tolkien (O poveste cu un Hobbit, Editura Ion Creangă, 1975). În 2006 este invitata de onoare a „Salonului de bandă desenată din Budapesta”. În România a publicat 13 albume de benzi desenate, având la bază scenariile Luciei Olteanu, apărute în limbile: română, maghiară, rusă, germană, engleză și spaniolă; 79 de alte cărți, bogat ilustrate, în limba maghiară, 3 volume în Marea Britanie, 2 volume în Germania şi 15 volume în Ungaria.

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați următoarele pagini:

http://kepregenyfesztival.hu/

http://kepregeny.blog.hu

facebook.com/ ARTISTpisicapatrata

www.muzeulbd.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508