spot_img

Anul care nu a mai fost la fel…

Galeria de artă contemporană și design Galateca și Versus Visual Project marchează marți, 16 martie 2021, în mod simbolic un an de la instaurarea stării de urgență pe teritoriul României, cauzată de pandemia de coronavirus. Evenimentul manifest face parte din proiectul ”Sărbători fără culori”, iar organizatorii, alături de instituții partenere atât culturale, cât și media transmit un mesaj comun a ceea ce a reprezentat primul an oficial de pandemie la nivel emoțional. Manifestul unui an care nu a mai fost la fel va putea fi urmărit fizic în cadrul Galeriei de Artă Galateca în data de 16 martie, în vitrina dedicată acestei ințiative, și online în cadrul evenimentului: ”Anul care nu a mai fost la fel…” .

Eveniment online: https://cutt.ly/FzXRV0L

Anul trecut pe vremea aceasta eram învăluiți în incertitudine. Nu știam la ce să ne așteptăm și cu siguranță nu eram pregătiți pentru ceea ce a urmat. Teama pentru noi, dar mai ales pentru cei dragi nouă cred că a fost sentimentul care ne-a încercat cel mai des pe fiecare dintre noi. Și din păcate, încă ne mai încearcă…

A trecut aproape un an, de când cu sufletele la gură, alături de ai noștri ne uitam cu teamă la televizor și ascultam mesajul președintelui României care anunța decretarea stării de urgență. Haos, teamă, un val de informații, un val de păreri, o frenezie în căutare de răspunsuri, de informații, de dezinfectanți, de măști, de speranță… Era doar începutul a ceea ce aveam să numim cu glasul stins ”noul normal”.

Un an de când viețile noastre s-au schimbat, de când jucăm cu toții într-o piesă a cărui final încă nu a fost scris. Așteptăm să cadă cortina și să ne putem da măștile jos, în aplauzele frenetice ale vieții că am reușit. Și o vom face, dar pentru asta trebuie să învățăm din lucrurile care ni s-au întâmplat, din ce am făcut bine sau mai puțin bine și ce e cel mai important să nu uităm.

Am trecut împreună prin multe momente dificile, unul dintre acestea fiind chiar 16 martie, data când a intrat în vigoare decretul prezidențial 195, dar iată-ne aici, mai înțelepți, mai recunoscători și mai puternici. Încă nu ne putem da mâinile cu căldură, strânge tare în brațe când ne revedem, zâmbi când ne întâlnim, fredona împreună la concerte, să ne așezăm cuminți unii lângă ceilalți în săli de spectacole, striga din tot sufletul încurajându-ne echipa preferată, sta umăr lângă umăr luptând pentru o cauză, aduna să ne împărtășim bucuriile sau tristețile, dar încă putem face ce trebuie făcut și spera că în curând ne vom bucura și vom reuși să dăm din nou sens cuvântului: ”ÎMPREUNĂ” :

 

Video parte din inițiativa ”Sărbători fără culori” : https://www.youtube.com/watch?v=zLKiKW2mXHU&list=PLQpcjsTIJghHWBZ7NBfQV_2Hd4HOTGoEm&index=6

Evenimentul face parte din proiectul ”Sărbători fără culori” realizat de Versus Visual Project în colaborare cu Raluca Radu, după conceptul Andreei Velicoiu, suprins prin lentilele fotografie ale lui Vlad Dumitru Munteanu și Ștefan Marinescu.

 

Organizatori: Galeria de artă contemporană și design Galateca, Versus Visual Project;

Partener logistic: Foto Carte Album;

Parteneri culturali: Arcub, ANSR, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Creart, dorinnegrau.ro, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, Teatrelli, Muzeul Național al Literaturii Române, NeoArt Romania, NO!HAI Ambasada creativa

Parteneri media: agentiadecarte.ro, Biz, BiziLIVE, kreatoria.ro, Metropola TV, Modernism,

Radio România Cultural

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508