spot_img

Antologie despre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor

Joi, 1 iulie 2010, ora 18:00, la Sala de Lectură a Teatrului Act (Calea Victoriei, nr. 126, et. 2, Bucureşti), are loc lansarea volumului “Cele mai bune 10 filme româneşti ale tuturor timpurilor stabilite prin votul a 40 de critici”, coordonat de Cristina Corciovescu şi Magda Mihăilescu, apărut în colecţia „Cinema” a Editurii Polirom. Prezintă: Cristina Corciovescu. Moderator: Oana Boca.

Într-o anchetă a Asociaţiei Criticilor de Film, 40 de profesionişti din domeniu, aparţinând tuturor generaţiilor, au acceptat să răspundă la întrebarea: “Care sunt cele mai bune zece lungmetraje de ficţiune româneşti produse din 1912 şi până azi?”
A rezultat o lista de 59 de titluri, pe primele zece locuri situându-se: “Reconstituirea” (1970), “Pădurea spânzuraţilor” (1965), “Moartea domnului Lăzărescu” (2005), “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), “Secvenţe” (1982), “Nunta de piatră” (1973), “La Moara cu noroc” (1956), “A fost sau n-a fost?” (2006), “Probă de microfon” (1980), “Croaziera” (1981).
Volumul prezintă fiecare film cu ajutorul unor texte critice şi al unor fragmente din cronicile publicate de-a lungul anilor. Astfel se invalidează ideea preconcepută conform căreia critici de vârste diferite au gusturi şi păreri diametral opuse, dovedindu-se că există în filmografia românească pelicule ce se numără printre preferinţele tuturor generaţiilor.
“Nu e lesne să alegi zece filme din aproape 1 000. Pe fiecare trebuie să-l priveşti cu ochiul de atunci şi cu ochiul de acum şi, pe cât posibil, fără idei preconcepute sau părţi-pris-uri. Trebuie să pui în funcţiune cântarul cel mai fin şi te întrebi dacă el funcţionează când e vorba despre artă. Ţi-e teamă să nu greşeşti şi să nu fii nedrept. Ţi-e milă de filme pe care le-ai iubit cândva şi pe care altele mai noi le-au înlocuit în inima ta. Te bucuri când constaţi că alţi colegi de breaslă gândesc ca tine. Şi îţi pare rău că unii realizatori se vor necăji pentru că filmele lor au căzut sub linie. Toate aceste gânduri au stat la baza acestei cărţi.”, spunea Cristina Corciovescu despre selecţia pe care a efectuat-o.
Cristina Corciovescu este critic de film, membru al Uniunii Cineaştilor din România, preşedinte al Asociaţiei Criticilor de Film din România şi membru al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film.

A fost redactor-şef al lunarului Caiet de documentare cinematografică aproape 20 de ani şi redactor-şef al revistei ProCinema (1994-1999).

Colaborator constant la International Film Guide (Londra), coautor al volumelor Secolul cinematografului. Mică enciclopedie a cinematografiei universale (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989), 1234 cineaşti români. Ghid bio-filmografic (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996), Dicţionar de cinema (Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1997), Cinema… un secol şi ceva. O istorie cronologică a cinematografului mondial (3 martie 1895 31 decembrie 2000) (Curtea Veche, Bucureşti, 2002), Lumea filmului. Dicţionar de cineaşti (Curtea Veche, Bucureşti, 2005).

Magda Mihăilescu este critic de film, membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Membru în numeroase jurii ale unor festivaluri de film din ţară şi din străinătate. Cronică de film în Flacăra, Informaţia Bucureştiului, Cinema, Contemporanul, Luceafărul, Adevărul, Adevărul literar şi artistic, HBO, Gîndul.

A debutat editorial cu Sophia Loren (Meridiane, Bucureşti, 1969), volum urmat de studii de istoria cinematografului şi eseuri în volume colective. Coautoare a volumului Guardare in faccia il maleLucian Pintilie tra cinema e teatro (Fondazione Pesaro Nuovo Cinema, 2004). A mai publicat: Aceste gioconde fără surîsConvorbiri cu Malvina Urşianu (Curtea Veche, Bucureşti, 2006), François Truffaut, bărbatul care iubea filmele (Curtea Veche, Bucureşti, 2009).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508