spot_img

Ansamblul Muzsikás, la Festivalul George Enescu

Vineri, 8 septembrie 2017, în Piaţa Sfatului din Braşov, în cadrul Festivalului George Enescu, va avea loc un concert extraordinar care va cuprinde dansurile populare româneşti prelucrate de către Bartók Béla în suita ”Dansuri populare româneşti Sz. 68”, în forma originală în interpretarea Ansamblul Muzsikás, iar opusul bartókian va fi interpretat de către Orchestra Filarmonicii din Braşov, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. În program figurează şi Rapsodia nr. 1 pentru orchestră, op.11, de George Enescu şi ariile naţionale din care s-a inspirat Enescu. În a doua parte a concertului vor evolua Ansamblul Muzsikás şi invitata lor, Kacsó Hanga.

Renumitul ansamblu Muzsikás revine la Bucureşti, după o prezenţă de succes la Sala Radio în anul 2013, evoluând de această dată în cadrul Festivalului George Enescu. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti este partener al Festivalului George Enescu, prezentând concertul Ansamblului Muzsikás, respectiv un spectacol muzical-educativ despre copilăria lui Bartók Béla.

Din anii nouăzeci, Ansamblul Muzsikás studiază aprofundat muzica populară prelucrată de Bartók Béla în compoziţiile sale, prezentând-o publicului aşa cum a auzit-o şi Bartók, la instrumente tradiţionale şi cu texte autentice. Ansamblul Muzsikás a susţinut o serie de concerte în întreaga lume alături de artişti, orchestre simfonice şi dirijori renumiţi, a interpretat materialul sonor prelucrat de Bartók în Dansuri populare româneşti, 44 duouri pentru vioară sau Allegro Barbaro.

Sâmbătă, 9 septembrie,  ora 15.00 Muzsikás şi Kacsó Hanga vor susţine la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Horia Bernea, un concert de muzică populară maghiară şi românească, aducând în faţa publicului Festivalului Enescu izvorul curat din care s-a inspirat Bartók Béla.

În zilele de 16, respectiv 17 septembrie la Teatrul Odeon publicul va putea urmări un spectacol pentru copii despre copilăria lui Bartók. Spectacolul muzical-educativ realizat sub egida Anului Bartók, în colaborare cu Asociaţia Clasic e Fantastic şi Teatrul Odeon, a avut premiera în martie 2017, şi de atunci are mare succes atât în Bucureşti, cât şi pe scenele altor oraşe din România.

*****

Ansamblul Muzsikás, cu o carieră de peste 40 de ani, este unul dintre ambasadorii muzicali ai Ungariei. Este prima formaţie care a promovat cu succes în lumea largă muzica populară maghiară, ca stil muzical independent, echivalent cu alte genuri muzicale.

Ansamblul Muzsikás este prezentă în cele mai mari săli de concerte, festivaluri, a concertat în repetate rânduri la Carnegie Hall din New York. Concertele şi albumele ansamblului sunt apreciate prin articole publicate în cele mai importante ziare, reviste şi publicaţii de specialitate.

Ansamblul este deţinător al numeroase premii şi distincţii. Dintre acestea cele mai importante sunt Premiul pentru Arta Maghiară, Premiul Liszt Ferenc, Premiul pentru Patrimoniul Maghiar, Premiul Kossuth şi Premiul Prima Primissima. Ca apreciere a artei sale ansamblul a fost distins în 2008 cu Premiul WOMEX, cea mai importantă recunoaştere internaţională din domeniul world music, acordat pentru prima dată unei formaţii europene.

muzsikas8.webnode.hu/

Cu sprijinul: Külgazdasági és Külügyminisztérium – Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkárság, Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508