spot_img

Andrei Năstase, voluntarul Narada care a conceput o platformă online pentru recuperarea materiei pierdute în pandemie

Deși criza sanitară prin care a trecut România s-a ameliorat, efectele pandemiei asupra sistemului educațional abia acum încep să devină vizibile, devoalând una dintre cele mai grave situații cu care s-a confruntat vreodată învățământul românesc. Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, circa 259. 000 de copii nu au reușit să urmeze cursurile online din cauza lipsei tehnologiei și conectivității. Urmarea acestui fapt este – potrivit statisticilor internaționale – crearea unui decalaj de nivel de pregătire de 1,5 până la 2 ani între elevii care au urmat școala online și cei care nu au putut să o frecventeze. Abandonul școlar din ce în ce mai frecvent și creșterea ratei analfabetismului funcțional sunt doar două dintre consecințele grave ale acestei situații, care poate fi combătută – din perspectiva Narada – doar prin folosirea perioadei de vară pentru recuperarea materiei. În acest sens, organizația va lansa pe 12 iulie 2021 o platformă de educație remedială, pe care o pune la dispoziția tuturor copiilor din România, în mod gratuit. „Creierul” din spatele acestei platforme este Andrei Năstase, un tânăr de 33 de ani, care a activat in Narada ca si voluntar, din octombrie 2019, iar din martie 2020, lucrează în echipa permanenta Narada. Prin platforma concepută de el, 100.000 copii vor fi sprijiniți ca, până la începutul noului an școlar, să recupereze materia pierdută în pandemie.

Deși în acest moment este Head of Technology la Narada, iar în „palmaresul” său se înscrie crearea a nu mai puțin de 4 platforme dedicate sprijinirii educației românești, Andrei Năstase este absolvent de Litere. Spirit curios, autodidact, fascinat de tehnologia modernă și soluțiile pe care le oferă, tânărul a îmbinat formația umanistă cu pasiunea pentru muzică, desen și câteva experiențe antreprenoriale, pentru a deveni până la urmă programator, meserie pe care o practică de 11 ani. Deși, paradoxal pentru multe persoane, din punctul de vedere al lui Andrei Năstase, dragostea pentru artă reprezintă „o completare perfectă cu munca de programator. Muzica și desenul, instrumente ale imaginației, mi-au oferit niște repere extraordinare în a putea înțelege ce și cum trebuie să se întâmple în platformele și soluțiile digitale pe care le construiesc. Mi se pare extrem de important ca un programator să fie (ÎNCĂ) ancorat în tărâmul imaginației. Până și matematica are propria ei melodie, dacă poți avea puterea de a o asculta”, spune acesta.

Andrei Năstase este unul dintre membrii creativi și cu viziune ai Narada, al cărui rol este de a folosi tehnologia pentru „a aduce, peste noapte, idei la viață”. Între aceste idei care au devenit realități concrete se numără: Narada Online, prin intermediul căreia au fost sprijiniți 7786 de profesori, Reacție pentru educație, care a oferit soluții de învățare la distanță pentru aproximativ  300.000 de elevi și peste 1500 de profesori și Narada.ro, platforma de crowdfunding, care a ajutat la finanțarea a 44 de proiecte diferite doar anul trecut.

Platforma de educație remedială care va fi lansată pe 12 iulie oferă copiilor oportunitatea de a recupera materia pierdută cât timp școlile au funcționat online sau hibrid. Printr-o mobilizare de proporții împreună cu profesori și alți voluntari pentru digitalizarea materiei și conceperea conținutului, prin consultări cu elevii pentru a înțelege problemele de la „firul ierbii”, platforma de educație remedială a fost gata în doar 4 luni. Aceasta conține lecții și teste concepute interactiv și oferă elevilor posibilitatea de a-și urmări progresele, pe baza cărora primesc recompense fizice. „Elevii vor avea niște super surprize și vreau deja să îi rog să se ambiționeze să obțină cele mai bune rezultate!” spune Andrei Năstase. Sistemul de recompense pentru copiii cu rezultate bune a fost inspirat din conversațiile cu elevii claselor 0 – 8 – a dezvăluit voluntarul Narada.

Platforma de educație remedială care va fi lansată pe 12 iulie oferă acces la ore-live sau webinarii, susținute de profesori din toată țara, la care poate participa un număr nelimitat de copii. Totodată, reprezintă un canal de comunicare, în timp real, între dascăli și elevi, care pot primi extra informații despre toate subiectele care îi interesează.

Motivația care stă în spatele acestui uriaș efort de voluntariat este, după cum mărturisește Andrei Năstase, „dorința de a face bine, dar și nevoia de a participa la un bine comun”. Nu în ultimul rând, există și o rațiune subiectivă, de natură personală, care-l determină pe tânărul programator să caute cele mai eficiente soluții pentru educație: „Chiar dacă sună ușor egoist, este foarte adevărat, vreau să ofer un exemplu de urmat băiatului meu. La sfârșitul zilei, când trag linie, îmi place să știu că munca și efortul depus vor impacta pozitiv generațiile de azi și cele ce mă urmează. Până la urmă, toți ne căutăm micul loc în istorie, nu?” mai spune Andrei Năstase.

Însă, oricine poate avea satisfacția de a se implica în acțiunea de amplă mobilizare de sprijinire a educației remediale. Un SMS recurent la 8845 cu textul „ELEV”, în fiecare lună a verii, asigură accesul a doi copii la platforma care îi poate ajuta să recupere materia pierdută. Cu doar 2 euro/lună alocați prin acest SMS se realizează o investiție profitabilă nu doar în educația copiilor din mediile defavorizate, ci și într-un viitor mai bun al societății.

 

Campanie realizată cu sprijinul ARC & donatie.ro; Digi Mobil, Orange România, Telekom România și Vodafone România. Valoarea Donaţiei este de 2 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. 

*Donatia poate fi oprită trimițând SMS cu textul “ELEV STOP” la 8845.

Despre NARADA

Narada este o organizație formată din persoane din cele mai variate medii sociale, de la studenți, la oameni de comunicare, IT-iști, manageri sau antreprenori, toți oameni de acțiune al căror scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației. Credem în forța comunității de a schimba lucrurile când este mobilizată de proiecte care să o inspire și, de asemenea, suntem convinși că fiecare reușită are rolul de a ne conduce spre următoarea.

Născută sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation (rbls.ro) cu scopul de a hrăni inovația în educație la firul ierbii, NARADA conectează proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business și viceversa. Cu alte cuvinte, #1 încurajează și ajută profesorii să creeze proiecte care inovează în sălile de clasă și/sau rezolvă probleme ale elevilor, #2 aduce în atenția mediului de business proiectele profesorilor și face tot posibilul ca acestea să fie finanțate. #3 În final, supervizează implementarea acestora, măsoară rezultate și multiplică lucrurile care au funcționat. Un singur proiect educațional nu va schimba educația, dar forța a mii de astfel de proiecte, DA.

Mai multe informații despre Narada sunt disponibile pe website, www.narada.ro și pe canalele de comunicare FacebookInstagram și LinkedIn.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508