spot_img

Andra Rotaru a lansat ”Lemur” la Librăria Bastilia

Miercuri, 19 decembrie 2012, în demisolul Librăriei Bastilia (Piața Romană, București), a avut loc lansarea volumului de poezie ”Lemur”, editura Cartea Românească, 2012, semnat de poeta Andra Rotaru. Despre carte și autoare au vorbit criticii literari Luminița Corneanu și Daniel Cristea-Enache. Straniul și, totodată, atât de organicul ”Lemur” a strâns în sală cunoscători, iubitori și creatori de poezie și nu numai. Aceștia au avut parte de mai multe poeme din recentul volum, în lectura autoarei.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre Andra Rotaru și despre importanța faptului că tinerilor poeți li se dă șansa să publice: ”Sunt bucuros să văd că o editură românească mizează pe poezie. Faptul că o editură cum este Cartea Românească are o colecție de poezie mă bucură și aș vrea să văd acest lucru și la alte edituri. Andra Rotaru a citit din Lemur și la Târgul de carte Gaudeamus. Mi-a plăcut și faptul că nu a apelat la critici să scrie de coperta patru, ci a ales artiști din alte zone, coregrafi, dar și scriitorul Ioan Es Pop. Apreciez la Andra Rotaru ceea ce se numește bunul simț. Este un autor cu bun simț, lucru ce a împins-o puțin într-o umbră discretă, spre deosebire de cei care au foarte mult tupeu. Am văzut-o pe Andra Rotaru la Iași, la un fel de turnir literar, cu poeți din generația tânără, dar și poeți consacrați, aceștia din urmă invitând fiecare câte un poet tânăr. Ea era invitata Ilenei Mălăncioiu. Toți poeții consacrați au stat în sală când poeții tineri citeau, și pentru a-i încuraja, dar și din acel bun simț de care vorbeam. Când a venit rândul poeților cunoscuți să citească, în sală mai erau două persoane, una dintre ele fiind Andra Rotaru. Fără această solidaritate elementară nu se poate construi, după părerea mea, un climat bun. Andra Rotaru este o excepție pe care o văd tot mai rar.”

Despre cel mai recent volum semnat de Andra Rotaru a vorbit și criticul literar Luminița Corneanu: ”Cartea Andrei a fost o surpriză pentru mine, atât pentru evoluția ei ca poet cât și pentru cum scrie. Tinerii poeți nu mai scriu așa. S-a uitat cum se scrie. În cartea Andrei e un univers de sine stătător, extras din cotidian. Te întrebi mereu cine este el, cine vorbește. Fragmentele din care am putea cita sunt numeroase. Avem de a face cu o poezie modernă care spune ceea ce spune literar și în toate sensurile și pe care ar trebui să o citească fiecare în felul său. Poezia Andrei Rotaru din acest volum este de citit și de simțit.”

În sală au fost prezenți mai mulți scriitori, printre care Cornelia Maria Savu, Iulia Militaru, Laura Dan și Liviu Ioan Stoiciu. ”Eu o stimez pe Andra, e o singuratică a generației sale. Îi admir pe cei care se caută pe ei și nu o gașcă. Îi prefer pe poeții aceștia. Am urmărit-o pe Andra și mă bucur de fiecare dată când descopăr un poet adevărat. Și Andra este un poet adevărat. Se va mai dezvolta și își va da măsura. Acum eu cred că încă mai tatonează. O voi urmări. Ea nu vrea să demonstreze ceva. Scrie natural. I-am citit parțial noua carte. Este o carte bună și o felicit”, a spus Liviu Ioan Stoiciu.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Regretând faptul că m-am aflat în Capitală doar pentru un timp scurt, ieri, și că la Bookfest de Crăciun, de la Biblioteca Națională a României, nu am găsit cartea, doresc să adresez sincere felicitări autoarei Andra Rotaru și să mă asociez celorlalți scriitori care au exprimat încrederea într-un talent poetic deosebit. Sărbători fericite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508