spot_img

Al doilea „Pian călător” a rămas la Sânnicolau Mare

Vineri, 29 iunie 2012, la Sânnicolau Mare, în Sala festivă a castelului Nako – ultima destinaţie a celei de-a doua ediții a turneului „Pianul Călător şi locul în care pianul va rămâne timp de trei ani, a avut loc ultimul spectacol al pianistului Horia Mihail din cadrul acestui turneu. Pianul a fost încredinţat de Radio România, organizatorul principal al evenimentului, comunităţii locale din Sânnicolau Mare, pentru o perioadă de trei ani.



„Ideea pianului călător poartă două semnături, a mea și a lui Horia Mihail, așa cum piesele muzicale din programele recitalurilor și concertelor din acest turneu au avut, majoritatea, câte doi autori, fiind vorba despre transcripții, rapsodii, variațiuni pe o temă dată. Ceea ce este important este că Pianul călător nu a rămas o simplă idee ca multe altele și că a existat susţinerea reală a radioului public și a conducerii acestuia, instituție în care am identificat trei piane de concert care au putut fi incluse în acest proiect de anvergură națională gândit deocamdată pe trei ani, 2011-2013. Ne aflăm la capătul celui de-al doilea turneu care a avut destinația Sânnicolau Mare şi ne bucură foarte mult faptul că Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo au putut pentru a doua oară să transforme într-un eveniment cultural și mediatic de anvergură naţională încredințarea unui pian performant de concert unei comunități locale care avea deschiderea către cultură, dar nu avea şansa accesului la un astfel de instrument. Credinţa mea că muzica clasică poate fi populară – deşi cei doi termeni par a se contrazice – este suportul acestor turnee pe care le susținem în ultimul timp, turnee care se numesc „Pianul Călător”, „Duelul Viorilor”, „Flautul de aur, „Cele trei dive” şi care încearcă să demonstreze că muzica clasică poate ajunge la foarte mulţi oameni, chiar dacă gradul lor de pregătire în domeniu nu este egal cu al celor care vin săptămânal în sălile de concerte din marile orașe ale țării. Am început să creăm o emulaţie la nivelul oraşelor mici din România, ceea ce ne susține în convingerea că postul național care este Radio România Cultural rezistă în FM pentru că peste tot în ţară există lume care are nevoie de cultură.”, declară Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural.

Pianistul Horia Mihail a început a doua ediție a turneului ”Pianul Călător” – organizat de Radio România Cultural și Asociația Culturală Accendo – la 21 mai 2012, la Mediaș, locul unde a fost lăsat pianul ce l-a însoțit în prima ediție a turneului, anul trecut. Timp de 52 de zile, pianistul a avut de străbătut peste 7000 de kilometri, încântând mai mult de 7000 de spectatori cu un program dens şi incitant, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Întreg itinerarul turneului, ce se va încheia practic cu un post scriptum la Chișinău, pe 11 iulie 2012, poate fi urmărit pe site-ul www.pianulcalator.ro.

Despărţirea de pianul călător a avut loc pe 29 iunie 2012, la Sânnicolau Mare, după un recital îndelung aplaudat la Sala festivă a castelului Nako, din orașul în care s-a născut celebrul compozitor al secolului XX Bela Bartok și unde, în fiecare an, în luna martie, are loc un festival dedicat compozitorului, ceea ce face ca prezența unui pian de concert în oraș să fie cu atât mai binevenită.

„Sunt surprins că mă simt foarte bine la sfârşitul acestui maraton, uitând, practic,  oboseala miilor de kilometri parcurși și a zecilor de recitaluri și concerte susținute. Contactul cu publicuri atât de diferite, cu oameni dornici de cultură, poate oferi unui muzician susținerea pentru a-și duce mai departe  misiunea. Atmosfera și istoria fiecărui loc are, cu siguranţă, momente aparte, care te influenţează într-un fel sau altul.”, a declarat Horia Mihail la finalul recitalului.

La ceremonia de predare a pianului președintele Asociației Pro Bartok, Tamas Sandor și-a exprimat încântarea : ”Noi de foarte multă vreme ne luptăm pentru un pian. În 2006, când s-au împlinit 125 de ani de la naşterea lui Bartok, de la Budapesta am primit un pian cu coadă scurtă recondiţionat, un Bossendorfer din 1928 care, pe moment, ne-a ajutat foarte mult în organizarea concertelor noastre, dar tot timpul aveam dorinţa să avem un pian de concert adevărat, cu coadă lungă. Se pare că acum visul nostru s-a împlinit”.

Proiectul “Pianul Călător” a fost gândit pentru început pe o perioadă de trei ani, următoarea ediție fiind preconizată pentru anul viitor, când un al treilea pian pus la dispoziție de Radio România va pleca spre un oraș unde până în acest moment nu a existat un pian de concert performant.

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo

Eveniment susţinut de : Radio România.

Partener oficial: Volkswagen

Sponsori: Revalid, JTI, BCR

Coproducător: Radio România Regional şi TVR 3

Parteneri: Societatea de muzică veche, Athenee Palace Hilton, Nissa, AdeGas Oil, Hotel Pantex, Chez Marie

Parteneri media : Money Channel, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Sapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, artactmagazine, agentia de carte.ro, liternet, crazydeal, Romania libera, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel, AdEvolution

Parteneri culturali: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Fundaţia Stefan Ludwig Roth din Mediaş, Catedrala Armenească din Dumbrăveni, Casa de cultură din Sighişoara, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Liceul de muzică din Baia Mare, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica de stat din Piteşti, Radio Constanţa, Teatrul „George Ciprian” din Buzău, Teatrul dramatic din Focşani, Casa de cultură din Roman, Filarmonica de stat din Bacău, Biblioteca centrală universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi. Centrul Cultural „Radu Şerban” – Caracal, Teatrul „Ştefan Iordache” Caracal, Filarmonica de stat din Timişoara, Casa de cultură din Sânnicolau Mare, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508