spot_img

Agenda culturală a MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române anunță agenda culturală pentru perioada 2 – 8 august 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

 

Marți, 3 august 2021, ora 19.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Lansare de carte | Noapte credincioasă și virtuoasă de Louise Gluck

 

Primul volum din seria de autor dedicată poetei americane Louise Glück, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură din 2020, a apărut în limba română, în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, în colecția ANANSI. World Fiction de la Editura Pandora M. Volumul Noapte credincioasă și virtuoasă a fost recompensat în 2014 cu National Book Award.

 

Vă invităm la evenimentul dedicat lansării volumului, care va avea loc în prezența traducătorului și coordonatorului colecției ANANSI. World Fiction, Bogdan-Alexandru Stănescu, și a trei dintre cele mai importante poete contemporane: Adela Greceanu, Anastasia Gavrilovici și Domnica Drumea. Moderatoarea evenimentului va fi Luana Stroe.

 

Noapte credincioasă și virtuoasă (2014) a marcat o etapă nouă în creația lui Louise Glück, după ce scriitoarea își adunase întreaga creație poetică într-o antologie masivă: Poems 1962-2012. Este un volum al ambiguităților, al eurilor care se dezvăluie în fața oglinzii vaste a nopții. Noaptea este fundalul pe care se desfășoară aventurile intelectuale ale acestor 24 de titluri distribuite în mod egal de-o parte și de alta a poemului Miezul nopții. Eul difuz care parcurge domeniul nocturn este generatorul ambiguităților, pentru că pune la îndoială atât «realitatea», cât și limba menită s-o exprime. Ambiguitatea inițială, a eului care nu se poate desprinde din comunitatea celor plecați pe râul timpului și al nopții, se transferă în omofonii purtătoare de sens și simultan de contrasens. În volum există și unele omofonii care nu au putut fi redate în limba română, precum cea din titlu și din poemul omonim sau polisemii imposibil de redat. Sper însă că am reușit să «echivalez» austeritatea și ambiguitățile de substanță ale volumului”, a mărturisit Bogdan-Alexandru Stănescu.

„Unul dintre motivele pentru care Glück s-a dovedit a fi o figură centrală a poeziei americane din ultimele cinci decenii este remarcabilul său talent de a reabilita magia. În ciuda austerității dezabuzate, ea rămâne o mare creatoare de magie. Nu este vorba aici despre optimism sau despre recuperare, în sensul convențional al cuvântului. Mai curând, pentru Glück și vocile personajelor sale, simpla supraviețuire apare ca o minune fără pereche… Ceea ce face ca Noapte credincioasă și virtuoasă să fie un volum atât de puternic este inventivitatea cu care autoarea reacționează nu doar în fața propriei condiții de muritor, ci și în fața viziunii cu totul noi asupra lumii pe care și-o construiește.” The New York Times Book Review

 

_________________________

 

Miercuri, 4 august 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Proiecție de film în cadrul Ecofest Tour 2021 | Șnițele Înaripate
Regia: Mihai Mălaimare
Distribuția: Mihai Mălaimare, Lavinia Șandru, Valentin Popescu, Ana Maria Pâslaru, Nicodim Ungureanu, Mihai Dinvale
Producător: FILMEX FILM SRL

 

__________________

 

 

Joi, 5 august 2021, 10.00-19.30

Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Proiecție | Marin Preda în interviuri și filmări de arhivă

 

Pentru a marca ziua de naștere a scriitorului Marin Preda, precum și închiderea expoziției Remember Marin Preda – 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute, proiect inițiat de scriitoarea Mariana Sipoș, vă invităm să vizionați o serie de interviuri de arhivă cu scriitorul Marin Preda.

Expoziția a fost vernisată în 18 mai 2021, în prezența reprezentanților presei și a fiilor lui Marin Preda, Nicolae Preda și Alexandru Preda, și a fost prelungită, la cererea publicului, până în data de 5 august 2021, ora 18.00. Proiectul este unul pilot, în deschiderea evenimentelor care vor avea loc în 2022, în cadrul Anului centenar Marin Preda, inițiat de MNLR.

Proiecțiile interviurilor au loc din oră în oră, în intervalul 10.00 – 18.00.

Începând cu ora 18.00, vom proiecta filmul Moromeții azi, realizat de Mariana Sipoș în 1995, în casa natală a lui Marin Preda din Siliștea-Gumești și la Mogoșoaia.

Invitați în film: Eugen Simion, Vasile Popovici, Cornel Popescu, Stere Gulea, rude, prieteni și consăteni ai lui Marin Preda.

Proiecția va fi prefațată de o evocare: Marin Preda – 99 de ani.

Participă: Ioan Cristescu, Mariana Sipoș  și Ion Bogdan Lefter

Programarea se face la numărul de telefon 0736.598.451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

____________________________

 

Joi, 5 august 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8 

Proiecție de film Kinedok: Chemarea | 2019 | 70 min

Regie: Erik Praus

Producător: Peter Nevedal

Montaj, sunet: Peter Harum, Michal Dzadon

Imagine: Peter Kovac

Scenariu: Erik Praus

Muzica: David Kollar

 

Sinopsis

Prin portretul a trei călugări, documentarul de lung-metraj al lui Erik Praus captează atmosfera spirituală și mistică a mănăstirii ortodoxe Pochayiv Lavra în Vestul Ucrainei. Trei călugări: Gabriel, Vicilentius și Nazari își lasă în urmă viața seculară: soție, copii, serviciu și intră la mănăstire. Poveștile lor sunt metafore ale spiritualizării și purificării de pasiunile omenești pe fundalul unei realități tensionate ucrainene. Din cauza precarității materiale și a crizei spirituale, mulțimi de credincioși vizitează locurile de pelerinaj pentru a-și întări puterea și căpăta iertarea. Filmul înregistrează/observă cu respect viața de zi cu zi a călugărilor, surprinzând splendoarea mediului monastic. Calea credinței nu este doar un privilegiu al alesului, aceasta este deschisă pentru oricine simte chemarea.

 

___________________

 

Sâmbătă, 7 august 2021, orele 10.00-18.00

Străzi deschise | MNLR

Proiect inițiat de Primăria Municipiului București

Calea Victoriei 88

Expoziție Avangarda românească – Avangardă europeană

Cele 17 panouri vă invită să explorați invențiile plastice și verbale ale celor mai reprezentativi artiști (Marcel Iancu, Victor Brauner) și scriitori ai avangardei românești (Tristan Tzara, Gherasim Luca, Sașa Pană, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Gellu Naum, Benjamin Fondane și Urmuz), spirite libere și originale, care au extins expresivitatea artistică și care au contribuit, alături de alte mari nume ale spațiului european, la schimbarea majoră a evoluției artistice a secolului XX.

Sâmbătă, 7 august 2021, 10.00-14.00

Calea Victoriei 88

Atelierele Thomasinei·

Poeme DADA. Atelier de educație muzeală pentru copii

Spații interactive – șotronul cuvintelor, geometrii poetice·

Muzeobuz – prezentarea site-ului, a platformei multimedia ·culturaindirect.ro, a aplicației MNLR, a audioghidurilor

 

____________________

 

Expoziții temporare

 

Expozitia „Horațiu – grafică, desen, pictură”

Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”, „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

 

Expoziția reunește peste 200 de lucrări realizate de Horațiu Mălăele, în diferite tehnici. De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, lucrările sale ascund în esenţa lor o semantică de simboluri. Multiple sunt formele de artă prin care autorul a ales să se exprime: caricatură, desen, pastel, proză, poezie, autoportret în cuvinte și tușe de creion. Tuturor li se adaugă un simț al umorului ușor de recunoscut. La numărul 7 în Decalogul lui Horațiu Mălăele scrie astfel: „Nu-ți explica greșelile. Învăluie-le în mister și abstracțiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează”.

 

Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Reputat actor, regizor de teatru și film, artist plastic și scriitor, Horațiu Mălăele este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Secția Grafică. A avut peste 40 de expoziții personale în București, Paris, München, Montevideo, Toronto, New York etc. Peste 100 de expoziții de grup, peste 3.500 de caricaturi și desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afișe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horațiu din București, Str. Smârdan nr. 37. Subiectul principal al lucrărilor lui Horațiu Mălăele sunt prietenii săi, actori, artiști plastici și nu numai.

 

Expoziția este deschisă în perioada 30 iulie –  18 septembrie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

 

__________________

 

Evenimente on-line:

 

mini-Cafeneaua critică on-line

Luni 2 august 2021, ora 19.00

Joi 5 august 2021, ora 19.00

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

 

____________

Joi, 5 august 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

 

Duminică, 8 august 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Ada d’Albon

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508