spot_img

Afișe de film spaniol din anii ’50 – ’70 și portret Luis García Berlanga, la Instituto Cervantes

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vă propun o incursiune în designul grafic și filmul spaniol, ce include o serie de reproduceri de afişe din perioada 1950-1980, create de principalii  ilustratori şi desenatori care au marcat arta grafică spaniolă din acea epoca și a căror moștenire artistică dăinuie încă. Selecţia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lucrări ale unor ilustratori cum ar fi Francisco Fernández-Zarza „Jano”, Macario Gómez „Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta. Deși afișul de film a fost considerat la început o artă minoră, în slujba cinematografiei, timpul a revendicat  valoarea artistică a multora dintre aceste creații. În vremuri în care comunicarea digitală nu exista, un afiș reușit trebuia să condenseze într-o singură imagine mesajul și personalitatea filmului, transmițându-le publicului. Totuși, unele dintre aceste lucrări au depășit intenția comercială și estetică inițială. Impregnate de mesajul plin de originalitate al desenatorilor, au reușit să devină uneori adevărate simboluri culturale ale epocii în care au fost concepute.

Expoziţia va putea fi vizitatã la Instituto Cervantes din Bucureşti, în perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2016, de luni pânã vineri, de la 09:00 la 19:00.

Sâmbãtã: 09:00 – 15:00 (doar în octombrie)

Duminicã: închis.

Intrarea este liberã.

În paralel și începând din seara de marți, 6 septembrie, ora 19.00, Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vă propun și o incursiune în lumea filmelor regizorului spaniol Luis García Berlanga, una dintre cele mai emblematice figuri ale cinematografiei spaniole a secolului XX.

Luis García Berlanga (1921 – 2010) a urmat studii de Drept, Filozofie și Litere, însă adevărata lui vocație l-a condus ulterior, în 1947, către Institutul de Cercetări și Experiențe Cinematografice din Madrid. Acest magnific regizor, alături de Antonio Bardem, este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai celei de-a șaptea arte în Spania. Filmele lui, pline de ironie, sunt adesea o  satiră la adresa societăţii, pe care, de altfel, în filmele sale, Berlanga o abordează, în același timp, cu umanism și simplitate. În 1961, Luis García Berlanga a fost nominalizat la Oscar pentru filmul ”Plácido”.

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vã invitã sã vizionaţi, în fiecare zi de marţi a lunii septembrie, începând din data de 6 septembrie, unele dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului, în v.o. spaniolă și subtitrare în limba română. Cele 5 lungmetraje care alcătuiesc seria  de proiecții de film sunt programate după cum urmează:

Programul filmelor

¡Bienvenido, Mr. Marshall!

Plácido

El verdugo

La Escopeta Nacional

La Vaquilla

Marți, 6 septembrie, ora 19.00

Marți, 13 septembrie, ora 19.00

Marți, 20 septembrie, ora 19.00

Marți, 27 septembrie, ora 19.00

Marți, 4 octombrie, ora 19.00

Proiecțiile vor avea loc la Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38). Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervări la email cultbuc@cervantes.es

Organizatori: Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti

Colaboratori: Filmoteca Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperãrii din Spania, Filmoteca Spaniolã, Video Mercury Films S.A.U., Films 59 – Pere Portabella, Virginia López Montenegro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508