spot_img

Accelerarea transformării digitale pentru administrație publică, învățământ, cerecetare și bibliotecile viitorului

Joi, 3 noiembrie 2022, în Studioul Teritorial Radio România Cluj, a avut loc conferința intitulată ”Accelerarea transformării digitale în administrație și servicii publice”, organizată de Academia Oamenilor de Știință din România- AOSR si Radio România Studiourile Teritoriale. Moderatori au fost prof. univ. dr. Doina Banciu, vicepreședinte AOSR, Bogdan Rosca Zasmencu, manager  la RadioCluj, Ioana Brușten, realizator Radio România Bucureşti FM, și Flavia Voinea, manager Radio România BucureștiFM.

Conferința s-a desfășurat pe trei secțiuni: administrație publică, rolul cercetării și învățământului în transformarea digitală și biblioteca viitorului. Au transmis mesaje online dl prof. univ. dr. Adrian Badea, presedintele AOSR,  dna deputat Simona Bucura Oprescu, președinte al Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului, și dna deputat Natalia Intotero, președinte al Comisiei de Învățământ , Camera Deputaților. În secțiunea dedicată administrației publice, Președintele Agenției pentru Digitizarea României , dl Dragos Vlad  a prezentat succint activitățile agenției, insistând asupra modului de accesare a fondurilor din PNNR pentru biblioteci.


Reprezentantul Consiliului Județean Hunedoara, dl.Iulian Iovan, a arătat preocupările administrației locale pentru modernizare și primarul Gheorghe Damian din Ciugud– Alba a vorbit despre realizările comunei pe care o conduce  în domeniul digitalizării și  rezultatele obținute. Expunerea sa a suscitat mare interes și a demonstrat că digitizarea este o problemă de management. Dl Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița,  a arătat că instituția sa dorește să elaboreze un master plan pentru digitalizare și să identifice proiecte de succes care pot fi extinse și în alte județe. De asemenea, dl Radu Puchiu, director executiv ASPEN Romania, a subliniat nevoia efectuării unor pași rapizi pentru digitalizare pentru a nu rămâne în urma țărilor avansate.

Florin Brusten, Doina Banciu și Gheorghe Damian

În secțiunea dedicată învățamântului, dl Secretar de stat prof.univ.dr. Tudor Prisecaru a avut o intervenție în care a ridicat numeroase aspecte legate de digitizare care trebuie să fie în atenția decidenților și specialiștilor. Dl. prof univ. dr. Liviu Miclea, decanul Facultății de automatică și calculatoare de la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, a vorbit despre proiectele  și preocuparea universității pentru dezvoltarea de hub-uri de cercetare și inovare. Președintele filialei Cluj a AOSR, prof.univ dr. Marius Bojiță, a avut o intervenție de mare substanță legată de modul in care tehnologia poate fi aplicată în actul medical.

 O secțiune speciala a fost dedicata Bibliotecii viitorului. Multe intervenții ale specialiștilor și directorilor de biblioteci, printre care îi amintim pe dna Sorina Stanca, directorul Bibliotecii Județene Cluj, dl  Ion Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Iași, dna prof univ Agnes Erich, președintele Comisiei Naționale a Bibliotecilor au sintetizat nevoile si perspectivele domeniului. Dna Adriana Szekely, președintele Asociației Bibliotecarilor din Învătământ a adus in discuție statutul bibliotecilor din învățământ în  raport cu PNNR. O intervenție de interes a fost cea prezentată de prof. univ. dr. Răzvan Bologa de la ASE București care a subliniat rolul noilor tehnologii în procesul de predare și a vorbit despre inițiativa de dotare cu Kit-uri de roboți în școli și efectele asupra elevilor.

În încheierea conferinței, prof.univ.dr. Doina Banciu a subliniat că transformarea digitală este o problemă de management, management bazat pe cunoștințe, un management care trebuie să fie aplicat într-o abordare sistemică în care trebuie coordonate sisteme de sisteme (”System of Systems”). Doina Banciu a insistat asupra acestui aspect precum și asupra faptului că  transformarea digitală implică un nou pact social, un proiect integrat al întregii societăți, unde atât decidenții cât și mediul academic și cel de business să utilizeze  noile tehnologii pentru cetățean și dezvoltarea în ansamblu a societății.

Conferința se înscrie în cadrul unui proiect denumit Ambasadorii Științei, desfășurat de Radio Romania  și Academia Oamenilor de Știință din Romania, coordonat de către  Florin Brușten, secretar general Radio Romania Regional, si prof.univ.dr. Doina Banciu, vicepreședinte AOSR.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508