spot_img

A două rundă de rezidențe E-Motional / ArtistNe(s)t

Programul 2012 al proiectului european E-MOTIONAL Bodies & Cities organizat de Fundația Gabriela Tudor este unul extrem de dens în activități și evenimente. Un număr important de artiști români beneficiază de rezidențe de creație în țările partenere ale proiectului, în timp ce artiști străini vor lucra în România, la București și Bacău. Programul internaţional de rezidenţe artistice ArtistNe(s)t a fost iniţiat de Gabriela Tudor în anul 2006 și este continuat în România în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu” și Asociaţia „ArtistNe(s)t” – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti.

Al doilea an al rezidențelor E-Motional / ArtistNe(s)t din România a început cu proiectul artistelor Ana-Maria Costea și Larisa Crunțeanu, aflate în prezent la Bacău pentru o perioadă de lucru de patru săptămîni, ce se va finaliza cu o prezentare informală deschisă publicului în data de 29 mai. În luna iunie, coregrafa cipriotă Marina Poyiadji va lucra pentru două săptămîni la București, în vreme ce în luna septembrie coregrafele Priya Mistry (Marea Britanie) și Ozlem Alkis (Turcia) vor fi în rezidență la București și Bacău, urmînd a-și prezenta proiectele în perioada 28-30 septembrie la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău în cadrul programului „Microstagiune de dans contemporan”.

Rezidențele artiștilor români în străinătate au fost acordate coregrafei Alexandra Pirici și scenografului Andrei Dinu, care vor beneficia de o rezidență la Limassol (Cipru) în luna iulie, organizată în colaborare cu Dance House Lemesos, și coregrafei Andreea Novac, care va lucra la Dublin (Irlanda) în a doua parte a lunii septembrie, într-o rezidență organizată în parteneriat cu Dance Ireland.

Rezidențele E-Motional sunt oferite pentru o perioadă de patru săptămâni unui coregraf care lucrează alături de un colaborator (dansator, artist vizual, manager etc.) la un proiect nou sau la un proiect deja început, individual sau alături de artişti locali.

E-MOTIONAL Bodies & Cities este un program european de mobilitate, schimburi artistice şi formare profesională în domeniul dansului contemporan, reunind artişti şi manageri din şase ţări europene – România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie şi Turcia. Iniţiatorul si organizatorul principal al programului E-MOTIONAL este Fundaţia Gabriela Tudor. Proiectul este realizat în colaborare cu Dublin Dance Festival & Dance Ireland (Irlanda), Asociaţia Coregrafilor Profesionişti din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) şi body > data > space (Londra, Marea Britanie), în calitate de coorganizatori. Parteneri asociaţi sunt ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti / Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Academia Irlandeză de Muzică şi Dans şi Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) şi CATI – Asociaţia Artiştilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia). Contact: Ștefania Ferchedău, coordonator de program | contact@e-motional.eu, 0740 300 124

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Centrul Național al Dansului București.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508