spot_img

9 premianţi APLER, 9 personalităţi culturale

Marți, 11 decembrie 2012, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române, a avut loc Gala Premiilor Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER), ediţia a XIV-a, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Partener media: AgenţiadeCarte.ro, partener oficial: OPERA SCRISĂ.RO. ”Sunt bucuros că după 14 ani Galele APLER au loc în București. Acum 14 ani, la Satu Mare, cu regretatul profesor Romul Munteanu, președintele de onoare al APLER, am pus la cale un proiect și un eveniment în care să putem premia cele mai bune apariții editoriale ale membrilor APLER. Anul acesta am învestit un juriu, extrem de celebru. Președintele juriului: academician Eugen Simion, profesorul universitar Silviu Angelescu și graficianul Mircea Dumitrescu. Cred că a fost cel mai minunat juriu și pentru că, din câte am înțeles, juriul a luat toate deciziile printr-un consens seren”, a declarat Dan Mircea Cipariu, preşedintele APLER. ”De câteva decenii am trăit departe de viața literară, împins spre zona mai austeră, academică. De câtva timp, încep să revin acolo unde, de fapt, am și trăit toată viața mea, în zona literară. Grație lui Dan Mircea Cipariu și graţie gazdei noastre, Lucian Chișu, care mă aduce de multe ori aici, la Muzeul Național al Literaturii Române. Mi-a plăcut că în juriu am avut doi companioni cu care m-am înțeles dintr-o privire și îmi place și formula; este o încercare de a vedea viața literară și viața în toate componentele ei și nu numai viața literară, viața culturală, de a asocia artele. Am fost foarte bucuros că există premii și pentru jurnalism cultural, pentru că oricât am fi noi de legați de profesiunea noastră – și mai ales de critica literară, în momentul de față mass-media, domeniul acesta al comunicării, este cel mai puternic. Eu nu mai fac decât rar cronică de întâmpinare, dar îmi dau seama că o cronică de a mea ar valora, în ce privește comunicarea cu publicul, mult mai puțin decât apariția unei jurnaliste care să spună două-trei cuvinte despre carte. Lumea europeană în genere discută foarte mult despre acest lucru”, a spus academicianul Eugen Simion, preşedintele juriului.


Revista anului 2011 a fost desemnată revista ARCA, Arad, reprezentată de Ioan Matiuț: ”Mulțumesc juriului și APLER. Acest premiu ne onorează, dar ne și obligă. După ’89, am reușit să apărem constant, să nu avem întreruperi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad. La început am apărut într-un format A3 și apoi ne-am apropiat de acest format de carte, mai ușor de păstrat și de arhivat.”.

Premiul Romul Munteanu pentru editura anului 2011 a fost acordat editurii Tracus Arte, Bucureşti. ”Până acum, în ultimii trei ani, am fost obișnuiți să fim de față la premiile, aproape 40 la număr, pe care autorii Tracus Arte le-au luat. Încercăm să o ținem tot așa. Cei pe care i-am cooptat în consiliul științific mă vor forța să țin editura la un standard, spun eu, de elită. Vreau să mulțumesc cu această ocazie și celor doi principali graficieni, care ne-au sprijinit, Mircia Dumitrescu și Tudor Jebeleanu”, a declarat Ioan Cristescu, directorul editurii Tracus Arte.

Premiul Cezar Ivănescu pentru autorul anului 2011 a fost primit de Paul Vinicius pentru volumul „Liniştea de dinaintea liniştei”, Editura Tracus Arte. Paul Vinicius: ”Am să mulțumesc juriului, care probabil că a trebuit să treacă prin multe volume de înaltă calitate, că eu am avut șansa să primesc acest premiu și soarelui de deasupra noastră care, totuși, este cald.”.

Premiul Dan Alexandru Condeescu pentru critică literară şi ediţii critice a fost acordat volumului „Cronologia vieţii literare româneşti.1944-1964”, coordonator Andrei Grigor, Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Lucian Chișu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, a declarat: ”În mod sigur domnul Andrei Grigor ar putea vorbi mai bine, pentru că a dus la capăt efortul unui întreg colectiv. Cine va cerceta această cronologie a vieții literare, apărută deja în șapte volume, își va da seama că este vorba despre o cercetare în purul sens al cuvântului. În presă se află viața literară, în cărți se află literatura. Cartea aceasta este un pandant la dicționarul general al literaturii române, realizat tot în cadrul Institutului George Călinescu. Rolul lui Andrei Grigor a fost foarte greu, pentru că a dat unitate, a dat stil unei munci de echipe care însumează momentan vreo șase mii de pagini și se va duce, probabil, spre zece mii”.

Andrei Grigor: ”Mă simt onorat să pot primi acest premiu pot întreaga echipă, destul de numeroasă, care a participat la acest proiect. Este vorba despre cercetători, în general tineri, care se află, unii dintre ei, la Universitatea din Galați, unul este la Sibiu, iar ceilalți sunt cercetători ai Institutului George Călinescu. Ei toți au depus o muncă uriașă pentru că au luat la citit toate publicațiile literare care au apărut din 1944 până în 1964. Au pus în pagină tot ceea ce avea o legătură cât de puțin importantă cu evenimentele care au putut avea o determinare anume. Nu sunt chiar șase mii de pagini, dar vreo patru mii tot sunt, din cele șapte volume care s-au strâns. Pe această idee, al cărei inițiator a fost Eugen Simion, proiectul trebuia să se încheie în anul 1964, cu cele trei volume care vor apărea curând, dar că s-a propus continuarea lucrării până în 1989. Merită premiu echipa care a lucrat, în primul rând, și instituția care a creat ambianța unei cercetări de calitate.

Eugen Simion despre „Cronologia vieţii literare româneşti.1944-1964”: ”Nu e o simplă cronologie. E mai mult. Are și un plan ascuns și anume acela de a spune adevărul într-o lume care mistifică enorm și trecutul, și prezentul. Intenția noastră, când am început acest proiect, a fost aceea de a oferi un obiect de lucru și un obiect de meditație. Când este vorba de trecut, fiecare spune cam ce îi convine. Nu poți să oprești acest val de mistificare. Atunci, mai bătrânește, ne-am gândit să facem această lucrare esențială.

Unul din cele două Premii Speciale APLER l-a primit Mircea Tiberian pentru „Tehnica improvizaţiei”, ediţia a II-a, Editura Tracus Arte.

”Mulțumesc juriului, mai ales că din domeniul jazzologiei, care este foarte nou în România, a fost prima lucrare de tehnică a muzicii de jazz apărută la noi în țară. Au apărut multe cărți de jazz, dar niciuna despre tehnică şi improvizaţia în echipă. Lucrul în echipă are regulile lui, iar despre aceste reguli  se scrie în această carte. Îi mulțumesc editorului Ioan Cristescu pentru că și-a asumat acest risc.” – Mircea Tiberian

Al doilea Premiu Special APLER i-a fost acordat lui Ionuț Bogdan Ștefănescu pentru „Cuvântul de trecere”, Editura Tracus Arte.

”Mulțumesc foarte  mult pentru acest premiu. Mărturisesc că am luat câteva premii și distincții în cariera mea de până acum, premii importante la vremea când mi-au fost acordate. Dar acest premiu chiar mă face să mă simt ca un laureat al premiilor Oscar. Pe de o parte pentru că mi-a fost acordat pentru poezie și nu pentru muzică, așa cum eram obișnuit, pe de altă parte pentru că acest premiu a fost oferit de un juriu atât de valoros. Aproape că am pornirea pe care cei care obțin Oscarul o au, de a săruta statueta. Am să preiau însă din tradiția Galei Oscar acel lung șir de mulțumiri”, a spus Ionuț Bogdan Ștefănescu. Pe lunga sa listă de mulțumiri s-au aflat atât editorul său, Ioan Cristescu, cât și prietenii săi din literatură, scriitorii de care se înconjoară, dar și soția sa.

Graficianul de carte al anului 2011 a fost ales Tudor Jebeleanu care, din cauza unor probleme de sănătate, nu a putut fi prezent la eveniment. .

Graficianul Mircia Dumnitrescu a vorbit, cu umor, despre Tudor Jebeleanu: ”Îmi e un foarte bun prieten și nu știu care e mai genial. Îmi pare rău că nu e lângă noi, să bem un pahar de vin împreună. Ar trebuie văzut și că este un fotograf fantastic și unele fotografii sunt la Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti. Sunt și eu aici, pe pereți, cu fotografii, unde vom comemora 30 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu. Și eu, ca și grafician, mă bucur că și Mihai Zgondoiu, Tudor Jebeleanu și eu ne simțim bine alături de scriitori, pentru că suntem atât de geniali încât nu mai suportăm pe ai noștri pe lângă noi”.

Paul Vinicius: ”Tudor Jebeleanu îmi este un prieten extrem de apropiat, patru dintre copertele mele poartă semnătura lui. Volumul pentru care am primit acest premiu are coperta semnată de Tudor Jebeleanu și actualul meu volum are o copertă făcută de Mihai Zgondoiu, însă prelucrând și lucrând prima fotografie pe care mi-a făcut-o Tudor Jebeleanu”.

Prezent la Galele APLER a fost, însă, fiul artistului, Luca Jebeleanu: ”Din păcate tatăl meu nu poate să fie în seara aceasta aici așa că am preluat datoria de a mulțumi juriului pentru acest premiu”.

Pentru Jurnalism Cultural au fost acordate două Premii: Anamaria Spătaru, Radio România Cultural, şi Mihaela Helmis, Radio România Actualităţi.

Ana Maria Spătaru: ”Vreau să mărturisesc doar că sunt foarte bucuroasă și emoționată atât pentru că premiul este acordat în prezența unei extraordinare asistențe și de acest juriu, dar și din acest loc din care am transmis de foartre multe ori. Am cunoscut aici foarte mulți oameni importanți și am trăit momente minunate. Pentru că domnul academician Eugen Simion spunea că lumea culturală ne face onoarea de a ne primi în mijlocul ei, încercăm și noi să fim și un reflector dar și un actor, prin aceste proiecte pe care le realizeazp Radio România Cultural, împreună cu Fundația Culturală Accendo. Nici nouă nu ne vine să credem câtă lume vine în întâmpăinarea proiectelor noastre. Spre exemplu, Maratonul de Poezie și Jazz este cel mai lung eveniment transmis în direct la radio. Nu a fost ușor, dar este un document foarte important pentru fonoteca noastră”.

Mihaela Helmis: ”Mulțumesc foarte mult. E un eveniment cultural şi rar mi se întâmplă să se transforme într-un subiect de presă ceea ce spun. Dacă stau să mă uit în sală, sunt mulți dintre cei cu care am avut prilejul să realizez emisiuni pentru Radio România Actualități. Aproape cu fiecare dintre cei de aici există această comunicare rapidă, eficientă. De dimineața până seara, încă, la România Actualități se comunică câte ceva și despre cultură. Nu aș vrea să ne tabloidizăm, dar spațiile sunt din ce în ce mai mici”.

Dorina CIOPLEA

Credit foto: Mihai ZGONDOIU

Partenerul evenimentului: Restaurant Unu Mai
http://www.unumairestaurant.ro/

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508