spot_img

80 de ani de la înfiinţarea „Casei Române” de către istoricul Nicolae Iorga

Mâine, 22 aprilie 2010, începând cu ora 18:00, în Sala del Portego a prestigiosului Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti din Veneţia, va avea loc ceremonia de înmânare a plachetei jubiliare unui număr de 35 personalităţi ale mediului cultural şi academic veneţian, care au colaborat sau au sprijinit activitatea institutului întemeiat acum 80 ani de istoricul Nicolae Iorga. Placheta jubiliară, cu un design elegant, este realizată în sticlă de Murano şi va fi înmânată de către dr. Monica Joiţa, directorul interimar al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Evenimentul deschide seria manifestărilor aniversare organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, sub genericul „OPEN 80”.

Deschis la 2 aprilie 1930 sub numele de „Institutul Istorico-Artistic Român” („Istituto Storico Artistico Romeno”), după circa 50 de ani de părăsire în timpul regimului comunist din România, institutul şi-a reluat activitatea în 1992, sub numele de „Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică” („Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica”).

În cadrul ceremoniei aniversare, vor fi invitaţi să primească placheta jubliară şi să ia cuvântul prof. Grigore Arbore POPESCU (Consiliul Naţional al Cercetării din Italia), col. Raffaelle BARCONE (Presidio Militare Esercito di Venezia), pr. Giuseppe CAMILOTTO (bazilica San Marco), Nicoletta CANELLA (preşedinte, Bellini Canella Spa), GianmatteoCAPUTO (directorul Biroului Pastoral de Turism al Patriarhiei din Veneţia), prof. Carlo CARRARO (rectorul Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia), Marina CASELLI (preşedinte, Gardena Hotels), Paola CHIAPPERINO (directorul Muzeului Palatului Mocenigo şi al Centrului de Studii despre Istoria Ţesăturilor şi a Costumului), Cristiano CHIAROT (directorul de marketing şi comunicare a Fundaţiei Teatrului „La Fenice”), Flavia şi Luca CORDIOLI MOGNETTI (responsabili Palatului Gradenigo din Veneţia), prof. Gianantonio DANIELI (preşedinte, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arte), Sergio FRAGIACOMO (director, Bistrot de Venise), Jacqueline GALLO (coordonatorul Teatrului “Carlo Goldoni” din Veneţia), prof. Pier FrancescoGHETTI (fostul rector al Universităţii Ca’ Foscari), prof. Michele GOTTARDI (preşedinte, Ateneo Veneto), prof. Uwe ISRAEL (directorul Centrului German de Studii Veneţiane), pr.Roberto MAGNI (Chiesa degli Scalzi din Veneţia), prof. Chryssa MALTEZOU (directorul Institutului Elenic de Studii Bizantine şi Postbizantine din Veneţia), prof. Leopoldo MAZZAROLLI(fostul preşedinte al Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arte), Maurizio MAZZUCATO (director, Nuova Crs Marghera),  prof. Carlo MONTANARO (rectorul Academiei de Arte Frumoase din Veneţia), gen. brig. Stefano ORTI (comandantul Presidio Militare Esercito di Venezia), Rolando PICCHIONI (preşedintele Salonului Internaţional de Carte de la Torino), pr.Nicola RICCADONA (biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari), Giandomenico ROMANELLI (director, Fondazione Musei Civici di Venezia), Roberto ROSOLEN (responsabilul coordonator al Fundaţiei Bienalei de la Veneţia), Engelbert RUOSS (directorul filialei UNESCO – Veneţia ), Philip RYLANDS (director, Peggy Guggenheim Collection), Antonio Alberto SEMI (fostul preşedinte al Ateneo Veneto),  Roberto SISSI (director, Sissi Spa), Giampaolo VIANELLO (directorul general al Fundaţiei Teatrului “La Fenice), Francesca ZACCARIOTTO (preşedinte, Provincia di Venezia), Luca ZAIA (preşedinte, Regione del Veneto), Luana ZANELLA (fost director, Assessorato per la Produzione Culturale del Comune di Venezia), Jacquelline WOLF (directorul Institutului Elveţian din Veneţia).

.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508