spot_img

2015, un an bun pentru Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Anul 2015 a însemnat pentru MNLR Iași obținerea rangului de muzeu de importanță națională, un număr mai mare de vizitatori, programe culturale în premieră națională, inaugurarea unui nou muzeu, creșterea numărului de apariții editoriale și circulația expozițiilor în străinătate.

Dan Lungu, directorul MNLR Iași, a declarat: „De trei ani țin și cu dinții de proiectul meu managerial, nu am pierdut nicio secundă nordul. Rezultatele încep să se vadă. Muzeul Literaturii pur și simplu s-a reinventat, de aceea a trebuit să-i schimbăm și numele, să-i spunem Muzeul Național. Dacă vom fi lăsați în pace, vom face și un FILIT la cotele lui de glorie.”

Orientarea către publicul tânăr, împrospătarea colecțiilor de bază, numărul mare de evenimente culturale și expoziții temporare de la MNLR Iași au condus la creșterea cu 21,42% a numărului de vizitatori care au plătit bilete pentru a trece pragul muzeelor față de anul 2014.

Pentru sprijinirea eficientă a creatorilor contemporani și încurajarea cooperării culturale, MNLR Iași a lansat în anul 2015 noi programe în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT): „Rezidențele FILIT pentru scriitori” și „Atelierele FILIT pentru traducători”, beneficiarii fiind trei scriitori români și douăzeci de specialiști internaționali.  Totodată, în anul 2015 a continuat proiectul „Rezidențele FILIT pentru traducători străini”, MNLR Iași poziționându-se ca inițiator al programelor de stimulare a creației contemporane.

Valorificarea creativă a patrimoniului s-a realizat și prin intermediul Editurii Muzeelor Literare, care a adunat în portofoliu peste 100 de titluri, dintre care jumătate sunt traduceri ale operelor patronilor muzeelor literare ieșene, dar și ale autorilor contemporani în limbile engleză, franceză, germană, italiană, catalană, spaniolă, maghiară, turcă, bulgară. Anul 2015 a mai însemnat și inaugurarea celui de-al XIII-lea obiectiv aflat în componența MNLR Iași. În luna octombrie a fost deschis Muzeul „Cezar Petrescu”, ce reconstituie muzeografic viaţa şi activitatea scriitorului Cezar Petrescu.

Tot în luna octombrie fost aprobată hotărârea privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Literaturii Române Iaşi, ca urmare a eforturilor de revitalizare a instituției.

Deschiderea către publicul internațional a fost o altă strategie implementată în anul 2015 de către MNLR Iași. Astfel, a crescut numărul de parteneriate cu actori culturali ai scenei internaționale, iar acest lucru a avut drept consecință prezentarea patrimoniului în fața publicului străin. Expoziția itinerantă „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti” a ajuns la Paris, Alicante și Castellon, expoziția „Copilăria părinţilor noştri” la Istanbul, iar revista „Dacia literară” a fost prezentată la Veneția. Editura Muzeelor Literare a intrat în circuitul festivalurilor și târgurilor internaționale de carte, prezentându-și oferta la Bologna, Ierusalim, Londra, Budapesta, Istanbul sau Torino.

Prin revitalizarea continuă a ofertei culturale, MNLR Iași a reușit anul trecut să se evidențieze în comunitate ca fiind o instituție deschisă și implicată. Mai multe detalii despre muzeele literare ieșene și activitatea Muzeului Național al Literaturii Române Iași se regăsesc la www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508