spot_img

„Capital’s Time Machine” – o abordare artistică a noțiunii de timp

Vineri, 19 octombrie 2018, ora 18.00, la Palatul Universul, sala Mezanin și Beans & Dots – Café Club ElectroPutere și The Real Office organizează lansarea proiectului „Capital’s Time Machine”, o expoziție ce are ca punct central reprezentarea timpului din punctul de vedere a 10 artiști.

Conviețuim într-un timp în care experiențele personale și discursurile sociale, politice și culturale trimit constant la ideea de multiplicitate. Pentru teoreticienii gândirii contemporane, contemporanul este o ficțiune operativă, iar, a contribui la prezent este fundamental un act productiv al imaginației, pentru că îi atribuim prezentului un simț al unității care trasează temporalități globale disjunctive, pe care nu le putem cuprinde.

Dacă arta, în prezent, este propusă ca o problemă de sincronizare, condiția necesară pentru a fi relevantă este prezentarea unor temporalități și problematici contextuale multiple, suprapuse, îndreptate spre imaginea unui viitor atemporal în care egalitatea socială domină, capacitatea de decodare a limbajelor culturale capătă obiectivitate, dobândirea libertăților nu mai este condiționată de acumulările de capital, tehnologie sau politică.

Proiectul curatorial se conturează în jurul ideii că reprezentarea timpului sau a unei distanțe temporale nu poate fi neutră: nici în sensul rememorării, idealizării sau condamnării a ceva din trecut și nici în planificarea preventivă a viitorului. Și chiar mai mult: problematica trecutului și a schemei temporale în care să-l reprezinți pe celălalt a devenit un factor decisiv în schimburile interpersonale, politice și economice. Cum putem deconstrui aceste temporalități? Cum putem învăța din viitorurile trecute ce au fost deja concepute, ce sunt ele acum? Există o conexiune între aceste timpuri și temporalități ce converg într-o contemporaneitate?

În acest peisaj al lumii globale marcate de lipsa proiecției unui viitor comun, artiștii reacționează răspunzând schimbărilor structurale și existențiale care influențează viața socială. Titlul proiectului „Capital’s Time Machine”, descrie contextul în care munca artiștilor este pusă în joc în prezent.

Lucrările propuse pentru acest proiect reprezintă moduri de a privi, interpreta și acționa asupra stărilor de fapt ale lumii Capitaliste. Ele încearcă să modifice sensurile și traiectoriile vieții contemporane, prin interpretarea poetică şi critică a memoriei sociale şi subiective, a transformărilor tehnologice şi a modificărilor vieții materiale, spirituale și ideologice.

Toate lucrările realizate pentru acest proiect vor fi introduse într-un dispozitiv Vendig Machine pentru a fi comercializate. Dispozitivul va fi instalat în Palatul Universul, în incinta Beans & Dots – Café.

În programul de deschidere sunt incluse următoarele activități:

18.00   – Maximilian Lehner (AT), prezentarea proiectului

18.15   – Tatjana Macic (NL), „Heterodox: the Stubborn Non-Archive”, Lectrure

18.45   – Lörinc Borsos (HU), proiecție video

19.00   – ALB (RO) – „The Archeology of flatness”, proiecție video

19.15   – Taietzel Ticalos (RO), „Findom Virtual Kingdom”, proiecție video

19.30   – Johannes Hugo Stoll, proiecție video

19.40   – Astrit Ismaili (XK/NL), „Love Research”, proiecție video

19.50   – Silvia Amancei & Bogdan Armanu, „Video Monument”, proiecție video

20.00   – Punerea dispozitivului „Capital’s time Machine” în funcțiune pentru public*

* Datorită condițiilor de funcționare ale dispozitivului vending, va rugăm sa luați în considerare că lucrările se pot comercializa exclusiv cu bani lichizi în bancnote de 10 și 50 de lei.


Parteneri:  Vector, Revista Arta, Zeppelin, Beans & Dots – Café


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508