spot_img

„Aşezat cuminte, la marginea poporului său”

La Editura Tracus Arte, în colecţia “Poezie”, a apărut volumul Poetul, vărul şi poporul de Adrian Pârvu. Scriitorul Traian T. Coşovei a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro o cronică la acest volum, pe care o redăm integral.

O poezie ce îmbină stranietatea unor stări de spirit mistice cu un univers cerebral, un imediat prescurtat în sintagme ce readuc realul la zidul plângerii unei morţi anunţate – iată caracteristicile ce îl definesc pe Adrian Pârvu ca pe un poet relaxat-depresiv.

Bacovianismul său este doar o formă de disimulare: „în Gara de Nord aterizează, vertical, avioane/ pe unde-or umbla toate vorbele mele nespuse,/ e sfârşit de octombie-acum,/ octombrie pare a se petrece şi prin/ trupul meu aglomerat, murdar şi ostil/ mă simt totuşi bine aici, neluat de nimeni în seamă,/ mă mai vizitează uneori vântul de tată şi/ ploaia de mamă şi îngerul meu de copil,/ Doamne, trebuie să mă apuc degrabă de treabă,/ lasă-mă să mă rup din silabă, lasă-mă/ să mă întorc la Tine acasă blând luminos/ bogat şi supus e octombrie-acesta în care/ poetul şi vărul şi poporul şi toate s-au dus…”

Unele poeme sunt încărcate de un patriotism lent-depresiv: „Izolat pe piciorul de/ plai al poporului său,/ pe dulcea guriţă/ de rai, poetul atinge/ un maxim de sensibilitate în/ octombrie, încălzit peste măsură/ de îngăduinţa blândă,/ luminoasă, bogată/ a acestei toamne/ (…)/ Domnilor, onorabili concetăţeni,/ fraţilor, poetul/ nu poate fi amăgit-dezamăgit,/ lăsaţi abureala/ şi behaviorismul, alte anotimpuri/ ne aşteaptă pe toţi,/ combinaţii inedite de/ iarna vrajbei noastre cu/ toamna patriarhului cu/ lunga vară fierbinte cu primăvara/ de la Praga… da, veni-vor vremuri vorace/ iar literatura/ îi va scoate/ poetului, nedureros şi/ fără regrete eterne,/ uşurătatea fiinţei din torace.”

Din această armonioasă debandadă de voci şi muzici se naşte un glas poetic distinct. Dragostea, deznădejdea, speranţa, resemnarea şi – până la urmă, dezesperarea – întră într-o combinaţie aproape alchimică. Această combinaţie de metafore amestecate în rigola zilei de mâine dă farmec şi, uneori, nostalgie unei cărţi ce îmbină realitatea cu visul, unei poezii în care sentimentul primează în faţa brutalităţii în care ne scăldăm zi de zi: „Prin oraşul murdar, aglomerat şi/ ostil, mahalaua se mută în mall,/ preoţii la clubul de salsa, împovăraţi de/ păcate şi de nărav.”; ori: „La Şcoala de Arte şi Meserii nu/ mai sunt locuri,/ acum toată lumea pare a fi/ dispusă a dansa şi a petrece,/ printre blocuri soseşte/ truba-du-ba-du-ba-duru-cu/ textele răvăşite, cu/ manşetele roase, cu/ mandolina, cu muza şi muzicuţa,/ să-şi omoare drăguţa, să-i fure conturul.”

Aşezat cuminte, la marginea poporului său”, Adrian Pârvu este un scriitor care îmi aminteşte de vechii pionieri ai Vestului Sălbatic evocat şi acum de cei ce vor să refacă pierdutele teritorii dintre sentiment şi cinica realitate. Versul său are pregnanţa unui marş triumfal şi tandreţea dură a unui tangou.

În opinia noastră, poetul este un Ray Charles în permanentă încercare de a se „acorda” la dezacordul lumii de mâine.

Traian T. Coşovei

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508