spot_img

”Turul Olteniei în 7 zile”

Duminică, 27 iulie 2014, de la ora 20.00, în Grădina Muzeului de Artă Craiova (Palatul Jean Mihail, Calea Unirii 15), va avea loc vernisajul proiectului ”Mobile Biennale 1: Turul Olteniei în 7 Zile”, organizat de Centrul pentru artă contemporană Club Electroputere.


MB 1 este un proiect internațional care se va desfășura în perioada 28 iulie – 3 august 2014 în regiunea Oltenia, având ca participanți peste 30 de artiști, curatori, directori de instituții culturale și critici de artă din Europa, Statele Unite și Asia.

Deschiderea se va face în prezența persoanele participante în proiect și a personalităților culturale locale.

Participarea în MB1 s-a făcut pe baza de invitații și prin concurs open call.

În urma open-call-ului, au fost aleși de către o comisie compusă din Timo Grimberg (Graphic Designer ARC, Berlin), Juste Jonutyte (Director artistic al Centrului pentru Artă și Educație Rupert, Vilnius) și Diana Marincu (curator independent, Cluj) șapte participanți din 38 de candidați:

Mihai Barabancea (RO), Anetta Mona Chisa (CZ), Jonathan Lahey Dronsfield (UK), David Goldenberg(UK), Delia Popa (RO), Raluca Popa (RO), Kate Sutton (SUA).

Selecția persoanelor invitate în MB1 a fost făcută de autorii acestui proiect urmărind să aducă împreună arii instituționale cat mai variate din sfera artei contemporane și de asemenea comportamente artistice cât mai diverse:

Andreea Buțincu (RO), Giovanni Carmine (CH), Vlad Drăgulescu (RO), Andrei Dinescu (RO), Bogdan Ghiu (RO), Timo Grimberg (DE), Nicu Ilfoveanu (RO), Juste Jonutyte (LT), Daniel Knorr (DE), Petru Lucaci (RO), Diana Marincu (RO), Alexandru Neagu (RO), Adrian Notz (CH), Daniela Pălimariu (RO), Dan Perjovschi (RO), Lia Perjovschi (RO), Mihai Pop (RO), Cristian Răduță (RO), Raluca Velisar (RO).

Participări colaterale:
Adina Mocanu (RO), Alexandra Sand (RO), Thomas Tsang (HK), Dan Vezentan (RO)

Traseul itinerant pentru MB1 cuprinde obiective precum: Craiova (punct de plecare), Cetate (Port la Dunăre), Barajul și Hidrocentrala Porțile de Fier, Cazanele Dunării (Cheile Dunării), Cascada Bigăr, Cheile Sohodolului, Peștera Polovragi, Mănăstirea Tismana, Târgu Jiu (Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuși), Exploatarea minieră de suprafață Rovinari, Stațiunea alpină Rânca, Peștera Muierilor, Atelierele de ceramică tradițională Horezu, Stațiunea Balneoclimaterică Căciulata, Mânăstirea Cozia, Arhiva Lia Perjovschi, Râmnicu Vâlcea, Craiova.

Tematica primei ediții a MB vizează regiunea Oltenia în aspecte variate ce pot dezvolta subiecte de lucru legate de urbanism, economie, arhitectură, artă, ecologie, peisaj, cultură populară etc. MB1 are la bază un traseu itinerant cu autocarul în regiunea Oltenia, pe perioada de șapte zile. Această ediție urmărește să deconecteze participanții de la viața cotidiană și să-i provoace prin interacțiune și producerea unui context relațional stimulat de un anumit grad de aleatoriu.

De asemenea, MB este un proiect care pune în discuție o serie de probleme legate de statutul artistului, expunerea și producția de artă în prezent.

Caracteristici Mobile Biennale

Mobile Biennale este o punere în operă în care deplasarea și interacțiunea au loc într-un teritoriu determinat. Elementul coagulant al conceptului MB este mișcarea. Înțeleasă ca materialitate, mișcarea primește formă în funcție de coordonatele spațio-temporale care o angajează, iar conținutul este dat de interacțiunea și eterogenitatea participanților care instituie un raport cu lumea.

MB repune în discuție instituția bienalei al cărei conținut și formă sunt stereotipizate în prezent datorită inflației de proiecte produse și a lipsei de noutate. Propunând o reevaluare a instituției bienalei și a raportului acesteia cu producția artistică MB se conturează prin următoarele caracteristici:

– MB aduce împreună comportamente. Proiectul vizează comportamentul participantului și mișcarea lui liberă atât în raport cu alteritatea dar și în raport cu forma și conținutul unui spațiu marcat de o geografie, cultură, istorie etc.
– Mișcarea este înțeleasă ca deplasarea printr-un teritoriu, fapt care determină interacțiune.
– Participarea in MB este considerată producție artistică explicită și expunere, iar o eventuală etapă expozițională a proiectului este facultativă si nu condiționează participanții la producție de lucrării.
– MB nu este condiționata din punct de vedere, național sau teritorial și ea poate fi produsă oriunde pe glob, în orice tip de spațiu fie real sau virtual, în funcție de scenariu propus inițial.
– MB nu se adresează exclusiv autorilor din domeniul artelor vizuale, ci și celor din domenii conexe în funcție de scenariul propus al fiecărei ediții.

Autori Mobile Biennale: Adrian Bojenoiu, Alexandru Niculescu
Coordonator: Clara Stănescu
Asistenți: Zeinab Cheikh-Khamis, Alex Iacob
Voluntari: Adelina Barbu, Cătălina Dobre, Madalina Pîrvuleasa

Partener principal: Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508